فوق تخصص جراحی ستون فقرات و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: هر گاه انحراف جانبی در ستون فقرات، بیشتر از ۱۰درجه باشد ، اسکولیوز تلقی و غیر طبیعی در نظر گرفته می شود که در اینصورت بهتر است مورد بررسی پزشک قرار گیرد.
دکتر امیر حسین حقیر، در گفتگو با وبدا، پیرامون عملکرد کلی ساختار ستون فقرات در بدن انسان و روند تشخیص و درمان اسکولیوزیس یا همان انحراف جانبی ستون فقرات اظهار کرد: با توجه به اینکه انسان موجودی دو پا است و این دوپایی یا به اصطلاح BIPEDALISM مرهون قوسهای ستون فقرات میباشد، لذا وقتی از یک بعد به ستون فقرات نگاه می کنیم ، چهار قوس طبیعی در قسمتهای مختلف ستون فقرات وجود دارد ؛ گودی در گردن ، کمر و غوز در قسمت پشتی و لگنی هستند ، اما وقتی از پشت به ستون فقرات طبیعی نگاه می کنیم تمامی مهره های ردیفی و مرتب روی هم قرار گرفته اند و هیچ قوس و یا انحنایی وجود ندارد.
وی انحراف جانبی بیش از 10 درجه در ستون فقرات را حالتی غیر طبیعی در این ساختار برشمرد و گفت: بررسی ها نشان میدهد حدودا از هر یکصد نفر ، دو تا سه نفر به این اختلال مبتلا هستند و اگرچه در غالب موارد خفیف است و جای نگرانی ندارد، اما در مواردی هم بهتر است تحت بررسی یک پزشک قرار بگیرد.
جراح مغز و فوق تخصص جراحی ستون فقرات خاطرنشان کرد: تمامی ارگانهای حیاتی داخلی از ریه و قلب تا معده و روده ها روی ستون فقرات سوار شده و در صورت تشخیص دیر انحراف و پیشرفت آن منجر به فشار به این ارگانهای حیاتی می گردد؛ بطور مثال انحراف ستون فقرات پشتی در موارد شدید با فشار بر ریه منجر به اختلالات تنفسی می گردد و همچنین موارد شدید اسکولیوز با فشار بر نخاع و ریشه های عصبی میتواند منجر به آسیب نخاع و ضعف اندام ها گردد، .از طرفی در صورت تشخیص زود انحراف ستون فقرات در کودکان که با یک مشاهده ساده است ، میتوان با یک برنامه درمانی خفیف از شدت آن پیشگیری کرد و حتی شاید بدون جراحی کنترل گردد.
سه علت شایع انحراف ستون فقرات در کودکان
دکتر حقیر، با بیان اینکه سه علت شایع می تواند انحراف ستون فقرات در کودکان را موجب شود افزود: شایعترین نوع ان ایدیوپاتیک است که در واقع علت مشخصی برای آن وجود ندارد و بیشترین یافته در آنها زمینه ارثی است ، این بدان معناست که در صورت وجود اسکولیوزیس در یکی ازاعضای خانواده بهتر است سایر کودکان و بستگان با دقت بیشتری تحت غربالگری و بررسی قرار گیرند.
وی علت دوم این بیماری را ، علل مادرزادی دانست و گفت: علل مادرزادی بدین معنی است که مهره های ستون فقرات در طی شش هفته ابتدای تشکیل جنین شروع به تکامل کرده و در نهایت بشکل مکعبی شکل و بصورت ردیفی روی هم قرار میگیرند، ولی در مواردی ممکن است این مهره های مکعب شکل بطور کامل تشکیل نشده و نوزاد با ستون فقرات طبیعی متولد نشود که با رشد کودک و راه رفتن کم کم انحراف تظاهر یابد و بصورت اسکولیوز بروز می کند. این نوع انحراف بسیار نادر بوده و حدود یک در هر هزار تولد میباشد والبته در غالب موارد خفیف است.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد اضافه کرد: نوع سوم این بیماری ، اسکولیوز عضلانی عصبی است ، بدین معنی که این مهره های مکعبی توسط عضلات نگه داشته میشوند و لذا هر اختلالی در عضلات میتواند منجر به عدم راستایی و انحراف ستون فقرات می گردد، از جمله این بیماریهای عضلانی میتواند به دیستروفی دوشن، فلج اطفال و یا فلج مغزی نام برد که اختلال در عضلات منجر به انحرافهای شدید ستون فقرات می گردد.
راه های تشخیص بیماری انحراف ستون فقرات
دکتر حقیر در پاسخ به این سوال که چطور میتوان اسکولیوز را زودتر تشخیص داد اظهار کرد: قدم نخست مشاهده است و توصیه میشود ستون فقرات کودک برهنه شود و از پشت به آن نگاه کنیم و به موارد زیر دقت کنیم؛ 1. غیر قرینگی شانه ها 2. وجود برآمدگی در قسمت شانه 3. چینهای زیر بغل غیر قرینه 4. هر گونه برآمدگی یکطرفه در قسمت قفسه سینه و یا پایین کمر 5. هر گونه غیر قرینگی در ناحیه لگن، که همه اینها نشانه های مهم انحراف جانبی ستون فقرات یا همان اسکولیوز هستند و به تجربه در بیشتر موارد خانواده با شکایت وجود ناحیه برآمده در پشت قفسه سینه کودک و یا نوجوان مراجعه می کنند که در واقع این برآمدگی بعلت انحراف ستون فقرات است ودر بررسی وجود بیماری کشف می شود.
فوق تخصص جراحی ستون فقرات همچنین گفت: قدم بعدی تستی بنام آدامز است، بدین معنا که حتی در موارد بسیار خفیف اسکولیوز اگر کودک به جلو خم شده و به ناحیه پشتی ستون فقرات وی دقت کنیم، در صورت هر گونه انحرافی یک سمت از پشت بالاتر از سمت مقابل خواهد بود و بطور خلاصه توصیه میشود، ستون فقرات کودک و یا نوجوان برهنه شود و یک بار در حالت ایستاده و سپس در حالی که به جلو خم شده به ستون فقرات وی دقت کنیم، با همین اقدام ساده بسیاری موارد اسکولیوز در مراحل اولیه کشف و با شروع درمان زودهنگام می توان از بسیاری از عوارض پیشگیری کرد
دکتر حقیر در پاسخ به این سوال که آیا بین دختر ها و پسر ها در بروز این بیماری تفاوت وجود دارد؟ گفت: بررسی ها نشان میدهد تفاوتی بین دختر ها و پسر ها به لحاظ شیوع وجود ندارد ، ولی موارد شدیدتر در جنس مونث یعنی دختر ها شایعتر است، لذا باید در دخترها ، با دقت بیشتری نسبت به وجود انحراف ستون فقرات حساس باشیم ، بخصوص در افرادی که زمینه خانوادگی دارند.
پس از مشاهده ستون فقرات به شکلی که گفته شد ، در صورت شک بالینی و مشاهده هر گونه غیر قرینگی و برآمدگی در پشت کودک و نوجوان باید به جراح ستون فقرات ارجاع گردد تا بررسی های تکمیلی انجام شود . در این موارد کودک و یا نوجوان تحت بررسی تصویر برداری با رادیوگرافی کلی از ستون فقرات قرار می گیرد و در آنجا هم تشخیص قطعی و هم با محاسبه دقیق درجه انحراف ، بسته به شدت و درجه انحراف درمان متناسب با آن انجام میشود.