رئیس بخش اورولوژی بیمارستان قائم(عج) گفت: اگزالات یک ماده بسیار مهم است که در بسیاری از غذاها در رژیم ایرانی ها وجود دارد به نحوی که تمام سبزی های مورد استفاده و دارای برگ سبز حاوی اگزالات می باشند؛ اما بیماران دارای این نوع سنگ از پنج سبزی اسفناج، ریواس، کلم، چغندر و در میوه ها توت فرنگی استفاده نکنند.
دکتر احمد نیا در گفتوگو با وب دا؛ در پاسخ به راه های حفظ سلامت کلیه گفت: یک دسته از بیماری های کلیوی به دلیل مشکلات ژنتیکی به صورت مادرزادی بروز پیدا می کنند و بیشترین شکل آن به صورت اکتسابی است به این معنا که فرد در طول زندگی دچار این مشکل می شود.
وی به مواردی که موجب آسیب کلیه و ایجاد بیماری های کلیوی می شود اشاره کرد و ادامه داد: یکی از این موارد برگشت ادرار در دوران کودکی به دلیل مشکلات مادرزادی است؛ که موجب بازگشت ادرار از مثانه به کلیه می شود.
رئیس بخش اورولوژی بیمارستان قائم(عج) اضافه کرد: اگر به این مشکل، عفونت نیز افزوده شود به مرور زمان در صوت عدم درمان مناسب موجب آسیب به کلیه و ایجاد نارسایی کلیه می شود. بر این اساس والدین در کودکی و نوزادی فرزندان خود مراقبت لازم را صورت و به محض دیدن تب در فرزندان (به خصوص دختران) بررسی های لازم را انجام دهند.
دیابت و فشار خون در ایجاد نارسایی کلیه به صورت مستقیم تاثیر گذار است
دکتر احمد نیا بیماری دیابت را در ایجاد نارسایی های کلیه تاثیر گذار دانست و خاطر نشان کرد: بیماری دیابت در دراز مدت به کلیه صدمه می زند و می تواند کلیه را نارسا کند. بیماری دیابت هیچ نشانه ای ندارد و به یک باره بیمار با عوارض آن مراجعه میکند. بیماران دیابتی اگر در خانواده سابقه این بیماری را دارند سالانه یک بار از نظر قند خون کنترل شوند.
وی افزود: اگر بیمار به کنترل قندخود توجه نکند در دراز مدت بیماری وی به دیالیز و پیوند کلیه ختم می شود که از این جهت باید قند خون بیماران دیابتی تحت کنترل قرار بگیرد.
رئیس بخش اورولوژی بیمارستان قائم(عج) تاکید کرد: فشار خون نیز در ایجاد نارسایی های کلیه تاثیر گذار است. این بیماران نیز باید فشار خون خود را کنترل کرده زیرا در دراز مدت می تواند به کلیه ها آسیب برساند.
فاکتورهای بسیاری در ایجاد سنگ کلیه نقش دارند
دکتر احمد نیا کشور ایران را قرار گرفته بر روی کمربند سنگ های کلیه دانست و گفت: ایجاد سنگ کلیه به دلایل مولتی فاکتوریال شکل می گیرد به این معنا که فاکتورهای زیادی در ایجاد آن نقش دارند.
وی ژنتیک را یکی از فاکتورهای ایجاد سنگ کلیه دانست و ابراز داشت: ممکن است فردی به شکل ژنتیکی و ارثی به سنگ کلیه دچار شود به نحوی که در خانواده عضوی قبلا این مشکل را داشته و اکنون دیگر عضو خانواده دچار شده است.
رئیس بخش اورولوژی بیمارستان قائم(عج) گفت: این نوع سنگ ها خود را بیشتر از همان دوران کودکی نشان می دهند؛ بنابراین اگر کودکی مبتلا به سنگ شد باید پی گیری های لازم در خصوص وی انجام شود تا در دراز مدت با افزایش سن، سنگ ها بزرگتر نشده و موجب آسیب رسیدن به کلیه نشود.
عوامل محیطی در ایجاد سنگ کلیه تاثیر گذار است
دکتر احمد نیا ابراز داشت: دومین عامل در ایجاد سنگ های کلیه؛ عوامل محیطی است. داشتن برخی شغل های خاص، استفاده از برخی غذاها و داشتن برخی رفتارهای اشتباه موجب ایجاد سنگ کلیه در افراد می شود.
وی اگزالات کلسیم را شایع ترین سنگ کلیه در کشور دانست و بیان داشت: اگزالات یک ماده بسیار مهم است که در بسیاری از غذاها و در رژیم ایرانی ها وجود دارد به نحوی که تمام سبزیجاتی که برگ سبز دارند حاوی اگزالات می باشند.
رئیس بخش اورولوژی بیمارستان قائم(عج) اظهار داشت: با توجه به این که نمی توان سبزی هایی را که بسیار در سلامت انسان تاثیر گذار هستند به دلیل داشتن اگزالات منع کنیم تنها استفاده از پنج سبزی خیلی مهم(اسفناج، ریواس، کلم، چغندر و در میوه ها توت فرنگی) را برای بیماران دارای سنگ اگزالات کلسیم غیر قابل مصرف می دانیم.
دکتر احمد نیا ابراز داشت: چای پرررنگ و مانده نیز حاوی اگزالات است و بیمارانی که سنگ دارند باید چای کم رنگ و تازه دم را مصرف کنند. نوشابه سیاه، کاکائو، قهوه،فندق، پسته، بادام و گردو نیز دارای اگزالات فراوانی هستند و بیماران دارای سنگ اگزالات نباید از این مواد غذایی استفاده کنند.
سنگ های کلیه مهمترین عامل آسیب رسان به کلیه شناخته می شوند
وی سنگ های کلیه را یکی از مهمترین مواردی دانست؛ که می تواند به کلیه صدمه بزند و بیان داشت: فاکتورهای متعددی در ایجاد این سنگ ها در کلبه نقش دارد و در صورتی که جنس سنگ را بدانیم رژیم غذایی مناسب را انتخاب و مانع از رشد تعداد این سنگ ها می شویم.
رئیس بخش اورولوژی بیمارستان قائم(عج) گفت: نمک در ایجاد سنگ کلیه بسیار مهم است و بیمارانی که سنگ کلیه دارند باید نمک را از سفره غذایی خود حذف کنند زیرا نمک اضافه باعث ایجاد سنگ به ویژه سنگ های اگزالات کلسیم می شود.