معاون پژوهشی پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران گفت: زخم پای دیابتی یکی از عوارض مهم بیماری دیابت است که موجب شده امروزه 15 درصد از بیماران مبتلا به دیابت به زخم پای دیابتی و متاسفانه 15 درصد از این تعداد نیز به آمپوتاسیون مبتلا شوند.
خانم دکتر ندا مهرداد در گفت و گو با وب دا؛ در خصوص برگزاری کارگاه پای دیابتی در دانشگاه علوم پزشکی مشهد، گفت: کارگاه های زخم پای دیابتی برای پرستاران از سال 1393 آغاز و در سطح کشور عمدتا با همکاری شبکه تحقیقات دیابت کشور و دانشگاه های علوم پزشکی در حال بر گزاری است.
بیش از 80 درصد از بیماران دیابتی با دریافت آموزش مناسب دچار قطع پا نمی شوند
وی به قطع پای بیماران دیابتی در هر 19 ثانیه اشاره کرد و بیان داشت: بیش از 80 درصد از این دسته از بیماران با دریافت آموزش مناسب و اقدامات پیشگیرانه به آمپوتاسیون نمی رسند؛ که این نکته نشان می دهد تا چه اندازه ما می توانیم در پیشگیری از این بیماری کمک کننده باشیم.
معاون پژوهشی پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران مراقبت از بیماران زخم پای دیابتی را یک رویکرد چند رشته ای دانست و اضافه کرد: گروه های مختلفی از پرستاران، پزشکان عمومی، متخصصین غدد، جراحان عروق، متخصصین عفونی، متخصصین روان پزشکی و تغذیه می توانند به این بیماران در درمان بیماری کمک کنند.
هفدهمین کارگاه پای دیابتی در مشهد برگزار شد
دبیر علمی کارگاه پای دیابتی ویژه پرستاران ادامه داد: در هفته دیابت که اخیرا به پایان رسید؛ هفدهمین دوره کارگاه پای دیابتی در مشهد و با همکاری معاونت آموزشی و آموزش مداوم دانشگاه علوم پزشکی مشهد به مدت دو روز برگزار شد.
دکتر مهرداد تصریح کرد: نکته قابل توجه در برگزاری این کار گاه ها، توجه به آموزش های مهارتی است؛ که با استفاده از موردهای واقعی در قالب فیلم و عکس تلاش دارد تا در برگزاری این گونه کارگاه ها تنها به نکات تئوری پرداخته نشود.
وی خاطر نشان کرد: حضور یک بیمار مبتلا در این کارگاه ها جهت آموزش بخش های مهارتی؛ می تواند علاوه بر ایجاد تعامل هر چه بیشتر؛ کمک کند تا مخاطبان با نکات کاربردی و ارائه آن، آشنایی بیشتری پیدا کنند.
معاون پژوهشی پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی تهران از آمادگی برگزاری دو کارگاه پیشرفته به صورت سالانه به مدت دو هفته در شکل های تئوری و عملی در حوزه زخم پای دیابتی خبر داد و گفت: کارگاه دیگری نیز به صورت پیشرفته برای کسانی که این دوره را گذرانده اند در پژوهشگاه غدد طراحی و اولین کارگاه پیشرفته در این حوزه نیز در تیر ماه گذشته برگزار شده است.
بومی سازی گایدلاین پای دیابتی با همکاری (IWGDF) در حال انجام است
دبیر علمی کارگاه پای دیابتی ویژه پرستاران در پژوهشگاه علوم و غدد متابولیسم با همکاری سه پژوهشکده علوم سلولی، بالینی و جمعیتی در حوزه غدد و متابولیسم اشاره کرد و بیان داشت: یکی از مراکز تحقیقات مطرح این پژوهشگاه مرکز تحقیقات دیابت است؛ که گروه تحقیقاتی پای دیابتی را به عنوان زیر مجموعه خود دارد.
دکتر مهرداد از برنامه های آینده این گروه خبر داد و گفت: مهمترین این برنامه ها بومی سازی گایدلاین پای دیابتی است؛ که با همکاری کار گروه بین المللی زخم پای دیابتی (IWGDF) دنبال می شود.
وی در خصوص اجرای برنامه مراقبتی چند رشته ای زخم پای دیابتی تصریح کرد: حضور متخصصین در امرOff loading و Podiatrist در ایران یک خلاء و تربیت این نیروها امری ضروری است.