استاد جراحی عروق دانشگاه علوم پزشکی مشهد، واریس پاها و اندام تحتانی، انسداد سرخ رگهای اندام و ورم ناشی از اختلال کارکرد عروق لنفاوی را سه گروه شایع بیماری های عروقی و از این سه گروه واریس را شایع تر دانست.
دکتر حسن راوری در گفتگو با وب دا گفت: بیماری های عروقی شامل همه انواع موارد درگیری بیماری های عروق سیاه رگی، عروق سرخ رگی و عروق لنفاوی است که در همه نقاط بدن ممکن است رخ بدهد.
وی افزود: بطور مشخص اگر بخواهیم سه گروه شایع این بیماری ها در جامعه را نام ببریم می توان به واریس پاها و اندام تحتانی، انسداد سرخ رگهای اندام که نمونه بارز منجر به زخم پا به خصوص در افراد دیابتی می شود و ورم ناشی از اختلال کارکرد عروق لنفاوی که در یک یا هر دو پا در سالهای طولانی در فرد می شود.
دکتر راوری با اشاره به اینکه از این سه گروه واریس شایع تر می باشد، تصریح کرد: حدود 20 درصد از خانمها و 10 درصد از آقایان مبتلا به درجاتی از واریس هستند این نوع بیماری ممکن است بصورت رگ های برجسته قرمز یا آبی رنگ در ناحیه ساق پشت زانو و در رانها تا ایجاد رگ های بزرگ و درشت در زیر پوست به وجود می آید.
وی با اشاره به عوامل مبتلا به واریس بیان کرد: هر چند مهم ترین عامل ابتلا به واریس زمینه ارثی و خانوادگی است ولی عوامل مهم دیگری چون عدم تحرک، چاقی، مصرف قرص های هورمونی حاوی استروژن، ایستادن و نشستن های طولانی مدت ایجاد و تشدید واریس می نماید.
استاد جراحی عروق دانشگاه علوم پزشکی مشهد در ادامه افزود: عدم توجه به واریس در این مرحله ممکن است منجر به ایجاد لخته در رگ های واریس و عوارض ناشی از آن بشود.
دکتر راوری با بیان اینکه درمان بیماری های واریس بر اساس شدت واریس، محل واریس و سن فرد متفاوت است، تصریح کرد: راه رفتن و حرکت پاها در هنگام فعالیت های روزانه، خودداری از ایستادن و نشستن طولانی توصیه می شود در مواردی استفاده از جوراب های استاندارد که حتما باید توسط پزشک نوع جوراب، میزان فشار و اندازه جوراب تجویز علمی شود، در مراحل پیشرفته تر استفاده از تزریق دارو داخل رگ های واریسی، استفاده از لیزر و جراحی می باشد.
استاد جراحی عروق دانشگاه علوم پزشکی مشهد اذعان داشت: این افراد باید بطور مرتب فعالیت های روزانه داشته باشند و ضمن انجام ورزش های هوازی بهترین ورزش شنا توصیه می شود هر چند سونا و جکوزی برای این افراد مناسب نیست.
وی با بیان اینکه در گروه بیماری انسداد سرخ رگهای تحتانی بیشتر افراد دیابتی شامل آن می شود، تصریح کرد: حتما توصیه می شود این افراد تحت نظر پزشک خود باشند و بصورت روزانه پاها و انگشتان پای خود را معاینه نمایند تا در صورت نیاز از کرم های مرطوب کننده استفاده شود.
دکتر راوری در ادامه در خصوص این گروه بیماری اذعان داشت: در صورت هر گونه زخم، تاول یا سیاه شدن یک قطعه از پا به سرعت به پزشک مراجعه شود انتخاب کفش به دلیل تغییر شکل یافتن کف پا و انگشتان اهمیت بالایی دارد و هر کفش طبی که در بازار وجود دارد مناسب این افراد نمی باشد هم چنین توصیه می شود که ناخن انگشتان پای افراد دیابتی توسط افراد خانواده گرفته شود زیرا دیابت باعث ضعیف شدن چشم ها می شود و این امکان وجود دارد که فرد بیمار هنگام استفاده از ناخن گیر باعث ایجاد زخم کند که این شروع عفونت است.
وی افزود: در افراد غیر دیابتی عوامل تنگ شدن سرخ رگ های اندام استفاده از مصرف مواد مخدر، عدم تحرک، عدم کنترل فشار خون و عدم کنترل چربی خون بالا می باشد که برای پیشگیری از این بیماری علاوه بر عدم استفاده از هرگونه مواد مخدر روزانه نیم ساعت پیاده روی برای جلوگیری از رسوب در سرخ رگها توصیه می شود.
دکتر راوری توصیه کرد: در صورت بروز هر گونه زخم، سردی اندام یا درد در هنگام راه رفتن باید به پزشک مراجعه شود تا در صورتی که شک به انسداد سرخ رگ وجود دارد بررسی لازم صورت گیرد تا عامل انسداد برطرف گردد.
وی در خصوص ورم ناشی از اختلال کارکرد عروق لنفاوی گفت: در برخی از افراد به ویژه بانوان از بعد از بلوغ ممکن است دچار تورم یک اندام بدون هیچ گونه تغییر رنگ و درد بشوند که این تورم کاملا بصورت آهسته طی روزها و ماه ها و گاه سالها ایجاد می شود که در اینگونه موارد شک به انسداد عروق لنفاوی باید مد نظر باشد چراکه اگر در مراحل اولیه تشخیص داده شود با تجویز دارو و جوراب مناسب این بیماری کاملا کنترل می شود.
دکتر راوری اذعان داشت: یک نکته قابل توجه اگر ورم اندام بطور ناگهانی ایجاد شود و همراه درد باشد مراجعه سریع به پزشک الزامی است زیرا خطر لخته شدن سیاه رگها وجود دارد که بیمار باید به سرعت بستری و دارو درمانی شود تا از حرکت لخته به طرف قلب و سپس ریه جلوگیری شود چرا که بسیار عارضه خطرناک و کشنده می باشد.
استاد جراحی عروق دانشگاه علوم پزشکی مشهد به عوامل ایجاد این بیماری اشاره و بیان کرد: عواملی که باعث ایجاد لخته سیاه رگ اندام می شوند استفاده از قرص های ضدبارداری حاوی استروژن در افرادی که مستعد ایجاد لخته هستند، عدم تحرک طولانی، ضربه به ناحیه پاها در اثر تصادف و حوادث دیگر هم چنین زمینه انعقاد پذیری بالای ژنتیکی در برخی افراد باعث ایجاد لخته در سیاه رگ می شود.
وی برای پیشگیری توصیه کرد: در بستری ها یا مسافرت های طولانی مدت بالای شش ساعت با وسایل نقلیه گوناکون پاها تحرک داشته باشند و از جوراب های ضدلخته استفاده شود هم چنین بانوان مستعد لخته شدن و حتی مبتلا به واریس از قرص های ضدبارداری که استروژن ندارد استفاده نمایند.
دکتر راوری در ادامه توصیه کرد: در آخر بطور کلی توصیه می شود همه افراد برای پیشگیری از بیماری های عروقی از مصرف هرگونه مواد مخدر خودداری نمایند و تحرک، ورزش روزانه و مصرف سبزی و میوه تازه و غذا بصورت کم چرب و کم نمک توصیه می شود.