مدیر گروه ژنتیک دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: خوشبختانه انجام مشاوره ژنتیک برای ازدواج های پرخطر در دستور کار نهایی مجلس است که زوجین دارای ازدواج های خویشاوندی و یا غیر خویشاوندی که یک مورد مشکل دار در میان خانواده دارند را جهت انجام مشاوره موظف می کند.

دکتر حسن زاده در گفت‌وگو با وب دا؛ در خصوص جایگاه علم ژنتیک در شناسایی نوزادان معلول، گفت: امروزه بسیاری از بیماری ها قبل از تولد نوزاد با استفاده از علم ژنتیک قابل تشخیص می باشد؛ اما مسئله مهم نبود آگاهی لازم در جامعه نسبت به این علم است.

 وی ادامه داد: در علم ژنتیک مهم است بدانیم در چه مواقعی باید از معلولیت ها جلوگیری شود؛  تا از حضور یک معلول که به لحاظ فیزیکی و عاطفی خانواده را تحت تاثیر قرار می دهد و مشکلات عدیده ای در رشد فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی جامعه به طور غیر مستقیم می گذارد جلوگیری کرد.

خانواده یک نهاد مهم اجتماعی و حفظ آن دارای اهمیت می باشد

 عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: خانواده یک نهاد مهم اجتماعی است بنابراین باید برای حفظ سلامت آن اهمیت زیادی قائل شد. این در حالی است که متاسفانه آگاهی لازم در جامعه در این خصوص وجود ندارد و خانواده ها فکر می کنند تنها آزمایش ابتدای ازدواج برای داشتن یک زندگی همراه با آرامش کافی است.

دکتر حسن زاده ابراز داشت: آزمایش قبل از ازدواج تنها مربوط به اعتیاد و تالاسمی است که به دلیل پراکنده شدن ژن این بیماری در جامعه در انجام این آزمایش ها تاکید می شود و ارتباطی به ازدواج های خویشاوندی و غیر خویشاوندی ندارد.

مدیر گروه ژنتیک دانشگاه علوم پزشکی مشهد تصریح کرد: نکته قابل توجه این که هر خانواده و فامیلی ممکن است بیماری خاص خود را داشته باشد و این مهم است؛ که قبل از ازدواج به یک مرکز مشاوره ژنتیک مراجعه و از ریسک هایی که ممکن است در این ازدواج برای این افراد وجود داشته باشد اطلاع به دست آوردند.

آزمایشات غربالگری همه آزمایشات ژنتیک را تحت پوشش قرار نمی دهد

وی براهمیت دانستن زمان انجام آزمایشات غربالگری، تکمیلی و هنگام باردار شدن زوجین اشاره و یادآور شد:  برخی خانواده ها تصور می کنند هنگامی که از انجام آزمایشات غربالگری صحبت می کنیم همه آزمایشات ژنتیک را تحت پوشش قرار می دهیم.

عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد بیان داشت:  این سهل انگاری تا آنجایی ادامه پیدا می کند که زوجین هنگام دریافت پاسخ آزمایشات که مشکلی را نشان نمی دهد با خاطری آسوده به زندگی ادامه می دهند؛ در حالی که ما در غربالگری به همه آن پاسخ هایی که باید دست پیدا نمی کنیم.

زوجینی که ارتباط فامیلی ندارند نسبت به انجام مشاوره ژنتیک سهل انگاری نکنند

مدیر گروه ژنتیک دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: برخی خانواده ها به این دلیل که ازدواج فامیلی انجام نداده اند فکر می کنند دیگر مشکلی در بارداری نخواهند داشت؛ در حالی که باید قبل از باردار شدن به مشاوره ژنتیک مراجعه کنند تا اطلاعات لازم را جهت بارداری دریافت کنند.

وی اضافه کرد: همان گونه که انسان قبل از سفر تمهیدات لازم را با هر وسیله ای که این سفر را انجام خواهد داد در نظر می گیرد؛ فردی که می خواهد یک انسان را متولد کند اگر در این خصوص کوتاهی کند در صورت ابتلای نوزاد خود به ناهنجاری های معلولیتی برای همیشه مسئول است.

عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با گلایه از در تعارض قرار دادن خواست خداوند و داشتن فرزند معلول، گفت: انسان دارای قوه عقل و قدرت یادگیری است و باید از این توان جهت تشخیص درست و به هنگام استفاده کند و این که  برخی پس از تولد فرزند معلول خود از وجود چنین خدماتی اظهار بی اطلاعی می کنند توجیه پذیر نیست..

انجام مشاوره ژنتیک برای ازدواج های پرخطر در دستور کار نهایی مجلس است

 مدیر گروه ژنتیک دانشگاه علوم پزشکی مشهد ابراز داشت: خوشبختانه انجام مشاوره ژنتیک برای ازدواج های پرخطر در دستور کار نهایی مجلس است که زوجین دارای ازدواج های خویشاوندی و یا غیر خویشاوندی که یک مورد مشکل دار در میان خانواده دارند را جهت انجام مشاوره موظف می کند.

وی ادامه داد: هر زوج جوانی باید قبل از بارداری در سنگر اول به یک مرکز مشاوره ژنتیک جامع مراجعه کند، آزمایشات غربالگری را فراموش نکند و هر خانمی پس از بارداری، غربالگری و سونوگرافی هفته دوازدهم و هجدهم را انجام دهد تا رنج داشتن فرزندی معلول را بر دوش حس نکند.

35 درصد ازدواج های شهر مشهد فامیلی است

دکتر حسن زاده انجام ندادن ازدواج های فامیلی را توصیه کرد و گفت: بر اساس آمارهای موجود متاسفانه به علت بافت اجتماعی استان خراسان رضوی، ازدواج های خویشاوندی در مشهد 35 درصد از ازدواج ها را شامل می شود و این در حالی است که بیشترین مراجعین دارای مشکل، ازدواجی خویشاوندی داشته اند.

مدیر گروه ژنتیک دانشگاه علوم پزشکی مشهد ازدواج های خویشاوندی  را مانند عبور از وسط خیابان دانست و اضافه کرد: بیماری های ژنتیکی یعنی تیر خلاصی و در صورتی که ژن بیماری زا در چنین زوجینی پیدا شود می تواند در بارداری های بعد ریسک بیماری را بالا ببرد.

دکتر حسن زاده ابراز داشت: از مردم تقاضا داریم مستقیما به آزمایشگاه ها مراجعه نکنند زیرا این کار برای آن ها صرف هزینه بیش از اندازه و غیر لازم را به دنبال دارد و آزمایشات انجام شده نیز ارتباطی با ازدواج خویشاوندی فرد نداشته است پس بهتر است زوجین ابتدا به مراکز مشاوره ژنتیک مراجعه تا تمام اطلاعات مورد نیاز را دریافت کنند.

مشاوره ژنتیک کم هزینه ترین، ساده ترین و راحت ترین روش در جلوگیری از معلولیت نوزادان است

مدیر گروه ژنتیک دانشگاه علوم پزشکی مشهد از انجام ماهیانه 120 مشاوره در مرکز مشاوره ژنتیک رضا خبر داد و ابراز داشت: مرکز مشاوه ژنتیک در بیمارستان قائم(عج) در شیفت صبح و عصر های شنبه در کلینیک ویژه بیمارستان امام رضا(ع) آمادگی ارائه مشاوره های لازم به مردم رادارا می باشد.

عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد متذکر شد: در حالی که مردم گمان می کنند این گونه مراکز هزینه زیادی را بر دوش مراجعه کننده می گذارد؛ اما باید گفت مشاوره ژنتیک کم هزینه ترین، ساده ترین و راحت ترین روشی است که می تواند از پیدایش معلولیت نوزادان جلوگیری کند.

 

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

اطلاعات تماس سامانه خبری وب دا

Image
آدرس: مشهد، خیابان دانشگاه، ساختمان قرشی
کد پستی :۹۱۷۷۸۹۹۱۹۱
نمابر: ۳۸۴۳۶۸۲۷ ۰۵۱
رایانامه :webda@mums.ac.ir
سامانه پیام کوتاه: ۳۰۰۰۲۱۹۱
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image