فوق تخصص آلرژی و ایمن شناسی بالینی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: پروبیوتیک ها بی ضرر هستند و در درمان و پیشگیری از بیماری کاربرد دارند.
دکتر حمید آهنچیان در گفتگو با خبرنگار وب دا در خصوص مصرف پروبیوتیک گفت: میکروب های مفیدی وجود دارند که اگر مصرف شوند خیلی از بیماری ها درمان و از مبتلا شدن به بسیاری از بیماری ها پیشگیری می شود این میکروب های مفید پروبیوتیک نام دارند.
وی افزود: انسان در طول روز این میکروب های مفید را به طور معمول با خوردن ماست، دوغ و دیگر مواد تخمیر شده استفاده می کنند که از قدیم نیز خوردن مواد تخمیری برای درمان برخی از بیماری ها مانند خوردن کته ماست برای برطرف کردن اسهال کاربرد داشته است.
دکتر آهنچیان با بیان اینکه این میکروب های مفید علاوه بر شکل غذایی بصورت دارویی مانند پودر، کپسول و قطره وجود دارد، تصریح کرد: کاربرد اصلی آن در بیماری های دستگاه گوارش مانند دل درد مزمن و اسهال، درمان بیماری های نوزادان مانند کولیک، بیماری آلرژی و اگزومای کودکان، بیماری های عفونی و در برخی بیماری های زنان می باشد.
وی خاطرنشان کرد: مردم باید بدانند مصرف بیش از حد آنتی بیوتیک ها این میکروب های مفید را در بدن از بین می برند بنابراین باید مصرف آنتی بیوتیک را حذف یا بسیار کاهش داد.
فوق تخصص آلرژی و ایمن شناسی بالینی با اشاره به اینکه پروبیوتیک ها بی ضرر هستند و می توانند خیلی راحت در دسترس همه قرار گیرند، اذعان داشت: باید کاربرد و مصرف پروبیوتیک ها برای درمان و به ویژه برای پیشگیری به جامعه پزشکی اطلاع رسانی شود و همکاران برای بیماران تجویز غذایی و دارویی این میکروب های مفید را داشته باشند و به شهروندان نیز از طریق رسانه ها اطلاع رسانی و فرهنگ سازی شود.
دکتر آهنچیان اظهار داشت: محصولات تخمیری مانند ماست را ایرانی ها برای اولین بار استفاده کردند و بر این اساس تیم تحقیقاتی گروه آلرژی و ایمن شناسی بالینی دانشگاه علوم پزشکی مشهد از سال 83 فعالیت خود را آغاز نمود و تا کنون بیش از 20 طرح تحقیقاتی پروبیوتیک به اتمام رسیده است.
وی خاطرنشان کرد: تاکنون 15 کارآزمایی بالینی بر روی بیماران آزمایش انجام شده که سه مورد از این کارآزمایی ها برای اولین بار در دنیا انجام شده است بطور مثال برای کولیک شیرخواران از سین بیوتیک استفاده کردیم.
دکتر آهنچیان در ادامه افزود: این مطالعه در کولیک شیرخواران بسیار خوب جواب داد و در یک مجله معتبر در استرلیا به چاب رسید در کنار این بیش از 10 مقاله در مجلات بین الملل نگارش و چاپ شد.
دانشیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد به پیشگیری از برخی بیماری ها اشاره و بیان کرد: در خیلی از موارد خانواده ها می توانند با مصرف پروبیوتیک به صورت غذایی و دارویی با تجویز پزشک از بیماری هایی مانند اگزمای کودکان خود پیشگیری کنند.
وی با تاکید بر اینکه باید بدانیم که همه باکتری ها بیماری زا نیستند، اظهار داشت: برخی از باکتری ها مفید هستند امروزه والدین بچه ها را استریل رشد می دهند اگر فرزندان ما در جامعه حضور بیشتری داشته و در زندگی معمولی با میکروب های مفید تماس داشته باشند سیستم ایمنی بدن آنها مقاوم می شود.
دکتر آهنچیان افزود: سیستم ایمنی قوی و متعادل می تواند از بسیاری از بیماری ها به ویژه آلرژی و آسم پیشگیری نماید در روستا کودکان سیستم ایمنی قوی تری نسبت به بچه های ساکن شهر دارند کودکانی که در شهر زندگی می کنند و زیاد در جامعه حضور ندارند بیشتر دچار بیماری های خودایمنی، آلرژی و دیابت می شوند.
فوق تخصص آلرژی و ایمن شناسی بالینی با بیان این مطلب مبنی بر اینکه 10 به توان 14 میکروب در بدن انسان وجود دارد، خاطرنشان کرد: در حقیقت میکروب های مفید در بدن خدمت می کنند واستفاده بیش از حد از آنتی بیوتیک این میکروب ها را از بین می برند و بدن مستعد بیماری های مختلف می شود.
وی اذعان داشت: علاوه بر پروبیوتیک که بیشتر در ماست و دوغ وجود دارند پربیوتیک ها نیز در مواد خوراکی مانند سبزیجات تازه، سبوس و ... وجود دارند که اگر آنها را مصرف کنند باعث تکثیر میکروب های مفید در بدن انسان می شوند.
دکتر آهنچیان خاطر نشان کرد: هم چنین کپسول های دارویی در بازار وجود دارد که با مخلوط پروبیوتیک با پربیوتیک تبدیل به سین بیوتیک شده اند که سین بیوتیک تکثیر میکروب های مفید را چندین برابر می کند.