عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با تاکید بر اهمیت تغذیه در دوران جنینی و نوزادی اظهار داشت: سوء تغذیه در دوران جنینی و نوزادی همراه با تغییرات دائمی در متابولیسم می تواند منجر به افزایش ریسک بیماری های قلبی و عروقی در بزرگسالی شود.
دکتر بهاره ایمانی در گفتگو با خبرنگار وب دا گفت: پیامدهای تغذیه نامناسب در دوره کودکی به دلیل سرعت رشد و تمایز سلولی بسیار شدیدتر و ماندگارتر از دوره های بعدی زندگی است حتی اشکال خفیف و متوسط سوء تغذیه تاثیر نامطلوبی بر سلامتی وارد می کند.
این متخصص بیماری های کودکان افزود: کمبود مزمن انرژی در کودکان، حتی بدون کاهش وزن و کوتاه قدی از طریق کاهش تحرک، انگیزش، کنجکاوی و در نتیجه تداخل کمتر کودک با محیط، رشد و نمو ادراکی او را مختل می سازد.
دکتر ایمانی با اشاره به نقش ریزمغذی ها در سلامت، اظهار داشت: این مواد برای عملکرد سیستم های آنزیمی مختلف بدن و تنظیم عملکرد سیستم ایمنی و سیستم هورمونی مورد نیاز هستند، کمبود ریز مغذی ها در صورتی که شدید نباشد از طریق مواد غذایی جبران ولی اگر شدید باشد باید از طریق مکمل ها جبران شود.
متخصص بیماری های کودکان خاطرنشان کرد: ویتامین ها و ریزمغذی ها نقش مهمی در سلامت کودکان بر عهده دارند و کمبود آنها به دلایل بیماری های مختلف یا کمبودهای تغذیه ای که در اثر سوء تغذیه ایجاد می شود موجب مختل کردن عملکرد ارگان های مختلف در بدن می شود.
دکتر ایمانی اشاره ای به برخی از ریزمغذی های مهم کرد و اظهار داشت: مغز ها(گردو، بادام، فندق، پسته) و گوشت ها(گوشت قرمز و سفید) دارای ریزمغذی های فراوان هستند.
استادیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه کمبود ریزمغذی ها علائم مختلف دارند، اظهارداشت: علائم بسته به اینکه کدام نوع ریز مغذی کم باشد متفاوت است به طور مثال کمبود زینک سولفات باعث کوتاهی قد و افزایش استعداد به عفونتهای تنفسی و گوارشی و تاخیر در بهبود زخم می شود.
وی در ادامه افزود: کمبود آهن باعث کم خونی و کاهش IQو تضعیف سیستم ایمنی و افزایش استعداد به عفونتهای مختلف و کمبود سلنیوم در کودکان بستری در بخش مراقبتهای ویژه باعث عفونتهای شدید و غیر قابل کنترل می شود.
دکتر ایمانی تصریح کرد: در کل ایران در مطالعه پورا (پژوهش در وضعیت ریزمغذی های ایران) نشان داده که کمبود ویتامین D تا حدود 76 درصد در دختران دبیرستان و حدود 25 درصد در سنین پیش از دبستان مشاهده شده است.
وی خاطرنشان کرد: واحد بهبود تغذیه وزارت بهداشت از سال 93 دستورالعملی جهت پیشگیری از کمبود ویتامین D در کشور به اجرا درآورده است که به صورت ماهیانه مکمل یاری با ویتامین D در کودکان در حال اجرا می باشد و در مدارس مقاطع متوسطه دخترانه قرص آهن توزیع می شود، هم چنین آرد مصرفی خانوار با آهن و اسیدفولیک غنی سازی شده اند تا از کمبود آهن پیشگیری شود.
استادیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد بیان کرد: در راستای اجرای این طرح از سوی وزارتخانه براساس بررسی های انجام شده از طریق مکمل یاری آهن، تا ۲۵ درصد کم خونی و کمبود آهن در دختران بالغ کاهش یافته است.