قطعا تا بحال نام بیماری ام اس به گوشتان خورده باشد یا اطلاعاتی از این بیماری داشته باشید یا حتی از اطرافیانتان کسی به این بیماری مبتلا باشد اصولا در افراد مبتلا به این بیماری اختلالات حرکتی یا مشکل در دید بیشتر مشاهده می شود بیماری ام اس بیماری بالغین جوان است که سن ابتلا حدودا بین 25 تا 35 سال می باشد اما در کودکان و افراد بالای سن40 سال نیز مشاهده می شود و بیشتر خانم ها به علت نامعلوم به این بیماری مبتلا می شوند نسبت ابتلا خانم به آقا حدود سه به یک است.

در این راستا برای اطلاعات بیشتر در رابطه با این بیماری  دکتر کریم نیکخواه متخصص بیماری های مغز و اعصاب و استاد دانشگاه علوم پزشکی مشهد؛در گفتگو با وب دا در خصوص این بیماری توضیحاتی را ارائه داده است.

شروع بیماری غیرقابل پیش بینی است و علائم ام اس به طور حاد بروز می کند و بیشترین درگیری را که مرتبط با مناطق مغزی و نخاع گردنی است ایجاد می کند.

علائم بصورت اختلال در بینایی، کوری یک چشم یا اختلال در دید در یک چشم و گاهی دو چشم ایجاد و هنگامی که چشم ها درگیر می شود حرکات چشم نیز بصورت دردناک انجام می شود.

علائم متعدد دیگری نیز وجود دارد که شایع ترین آنها اختلالات حسی روی بدن مانند گزگز، مورمور، اختلالات حسی و لمسی به طوری که احساس درد از بین می رود، یک طرف بدن یا یک یا حتی دوپا درگیر اختلال حرکتی می شوند و ضعف و ناتوانی در حرکت و تعادل می باشد.

اختلالات روانشناختی و خستگی

زمانی که مخچه درگیر می شود لرزش و عدم توانایی در راه رفتن منظم پیش می آید اختلال در ادرار مانند بندآمدن یا ادرارهای مکرر و اختلالات روانشناختی نیز به وجود می آید از دیگر اختلالات مهم خستگی است به این معنی که فرد در کارهای معمولی روزمره زود خسته می شود و دست از کار می کشد.

دامنه علائم ام اس متنوع می باشد و دلیل آن این است که در ام اس یک اتفاقی رخ می دهد و آن ایجاد ضایعه ای به نسبت کوچک در مغز و نخاع می باشد که در قسمت های مختلفی از مغز و نخاع ایجاد می شود همانطور که می دانیم هر بخش از مغز مسئول یک حرکت و فعالیت است اگرضایعه در پلاک هایی در مکانی که مسئول حرکت نصف بدن یا حرکت دوپا و مربوط به تعادل است اتفاق افتد علائم مربوط به همان منطقه ایجاد می شود.

علت دقیق و کامل ام اس شناخته شده نیست در قدیم می گفتند که این کسالت ممکن است یک نوع ویروس یا علت آن اختلالات تغذیه، آب و هوا و شرایط جوی باشد.

بیماری خودایمنی

امروزه یک دلیل برای بیماری ام اس شناخته شده که این یک نوع بیماری خود ایمنی است بدن علیه خود موادی بنام آنتی بادی ترشح و این آنتی بادی ها ضایعه ایجاد می کند منتهی این تنها دلیل ایجاد ام اس نیست.

برای تمام دلایل گفته شده مانند دلایل گذشته و دلیلی که امروزه شناخته شده در یک فرد باید شرایط ابتلا مهیا باشد و ایجاد عارضه شود، به طور مثال نمی توان گفت کسانی که در هوای آلوده زندگی می کنند حتما به ام اس مبتلا می شوند ام اس یک بیماری مولتی فاکتوریال (چندعلتی) است و برای هر آدم مستعد امکان ابتلا وجود دارد.

داروهایی برای ام اس وجود دارد، درمان دارویی بر این اساس است که فعالیت خودایمنی به تاخیر افتد و از پیشرفت بیماری در فرد مبتلا جلوگیری نماید.

تجربه پزشک

برای درمان پنج روش وجود دارد: روش تشخیصی بصورت آزمایش یا تست وجود ندارد در درجه اول تجربه پزشک بسیار مهم است و جمیع آزمایشاتی که انجام شده باید در کنار هم قرار گیرند تا مشخص شود علائمی که بروز کرده مرتبط به بیماری دیگری نیست و علائم ام اس است گاهی در تشخیص اشتباهاتی رخ می دهد که بیمار نباید دچار شک و تردید قرار گیرد.

در روش دوم باید گفت که درمان شامل چند مرحله است برای افردی که دچار حملات بیماری شده اند و این درمان برای جلوگیری از حملات می باشد زمانی که بیمار به نزد پزشک متخصص مراجعه می نماید  دچار حمله شده  و حمله علائمی باقی گذاشته است که باید آن علائم معالجه شود.

مرحله سوم که مرحله اصلی درمان  هم چنین بسیار گران است درمان پیشگیری می باشد که برای پیشگیری از حمله های دیگر دارو تجویز می شود.

مرحله دیگر درمان اقدامات بازتوانی می باشد که اگر بیمار از دو پا دچار ناتوانی شده فیزیوتراپی و آب درمانی انجام دهد و در نهایت حمایت مالی و اجتماعی از خود بیمار و خانواده بیمار بسیار مهم و از استراتژی های درمان ام اس است.

انجمن ام اس مکانی برای حمایت

بر این اساس سال 84 در مطب خود به همراه دو نفر از همکاران انجمن ام اس را راه اندازی کردیم بسیاری از بیماران ام اس در این انجمن ثبت نام می شوند و از آنها در زمینه های مختلف حمایت می شود.

یکی از خیرین منزلی را در اختیار انجمن قرار داده که در خیابان قائم مشهد می باشد که این انجمن دارای دوبخش است که بخش علمی و درمانی آن در بیمارستان قائم بصورت مرکز جامعه ام اس مستقر می باشد که کارهای درمانی و تشخیصی و تائید در آنجا انجام و اقدامات حمایتی مالی و اجتماعی در دفتر انجمن انجام می شود.

روند ابتلا به ام اس رو به افزایش است

در گذشته ما در ایران نسبت به دنیا در مرحله ابتلا کم به ام اس بودیم اما متاسفانه روند ابتلا به این بیماری در ایران رو به افزایش است و اکنون در سطح متوسط به ابتلا هستیم هم چنین در خود ایران ابتلا به ام اس در مناطق مختلف متفاوت می باشد.

ام اس در مناطق روستایی بسیارکم و در مناطق شهری بیشتر است که یک علت آن می تواند بحث تغذیه نادرست مانند استفاده از فست فودها و غذاهای غیر ارگانیک و آلاینده های هوا باشد که در بروز ام اس تاثیرگذار هستند اما علت اصلی نیستند.

 

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

اطلاعات تماس سامانه خبری وب دا

Image
آدرس: مشهد، خیابان دانشگاه، ساختمان قرشی
کد پستی :۹۱۷۷۸۹۹۱۹۱
نمابر: ۳۸۴۳۶۸۲۷ ۰۵۱
رایانامه :webda@mums.ac.ir
سامانه پیام کوتاه: ۳۰۰۰۲۱۹۱
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image