دکتر سید جواد مجتبوی در گفت‌وگو با وب دا؛ در خصوص اهیمت داشتن خواب مناسب و کافی گفت: درمان بی خوابی ها در ابتدا با اصلاح سبک زندگی امکان پذیر است؛ بر این اساس باید ساعت خواب تنظیم و در زمان مورد نظر فرد شرایط خواب را برای خود مهیا کند. در ادامه باید عامل استرس زای درونی را با مشاوره گرفتن شناسایی و در صدد بر طرف کردن آن بر آییم.

وی بیان داشت: اگر عامل خارجی (مشکلات خانوادگی، اقتصادی و غیره) استرس زا نیز در فرد وجود دارد؛ باید تلاش شود تا این موارد بر طرف و ذهن فرد خالی از این گونه مشکلات گردد.

دکتر مجتبوی ضمن هشدار به مصرف قرص های خواب آور متذکر شد: برخی افراد درمان خود را با مراجعه به روان پزشکان و  تجویز داروهای خواب آور دنبال می کنند. استفاده از این داروها در ابتدا خواب بیمار را زیاد و عمیق خواهد کرد؛ اما در طولانی مدت عوارضی را (گوارشی و حساسیت های خاص) برای فرد ایجاد می کند.

وی بیان داشت: داروهایی مانند بنزودیازپین ممکن است در سنین بالا موجب فراموشی و دمانس زودرس شود، ضمن این که این داروها با وجود خوابی که در فرد ایجاد می کند، احساس خستگی و ضعف را ایجاد و این رخوت و خستگی بعد از بیماری خوشایند فرد نیست.

مدیر طب ایرانی و مکمل دانشگاه علوم پزشکی مشهد، تاکید کرد: در زمینه طب مکمل توانایی ها و داروهای گیاهی درمان اختلالات خواب وجود دارد؛ که باید توسط متخصصین طب ایرانی تجویز شود. طب سوزنی هم می تواند با مکانیسم های خاص خود در این خصوص کمک کننده باشد.

دکتر مجتبوی ابراز داشت: معمولا طب سوزنی هنگامی که توسط متخصصین ارائه می شود عارضه ای ندارد؛ البته این به مفهوم موفقیت 100 درصدی در درمان نیست؛ اما بسیاری از بیماران پس از استفاده از طب سوزنی و داروهای گیاهی خواب خوبی را پشت سر گذاشته اند.

 وی اظهار داشت: البته نمی توان گفت داروهای گیاهی بدون عارضه هستند؛ اما این عارضه خصوصا اگر توسط متخصصین طب ایرانی تجویز شود به نسبت داروهای شیمیایی کمتر است.

مدیر طب ایرانی و مکمل دانشگاه علوم پزشکی مشهد، گفت: این که فکر کنیم استفاده از یک گیاه و دارو برای همه افرادی که با مشکلات استرسی و روحی وروانی مواجه هستند مناسب می باشد اشتباه است. تشخیص یک متخصص طب ایرانی در یک بیمار دارای اختلال خواب نسبت به بیمار دیگر دارای تفاوت است.

دکتر مجتبوی بیان داشت: به دیگر معنا شاید یک بیمار نیازمند داروی گرم و بیمار دیگر به داروی سرد نیاز داشته باشد؛ بنابراین یک نسخه برای همه بیماران تجویز نمی شود و این روال در طب سوزنی نیز در انتخاب جای نقاط در هر بیمار می تواند متفاوت باشد.

وی ادامه داد: داروی گل گاوزبان علی رغم این که دارویی آرام بخش و فشار خون را پایین می آورد؛ اما دارویی سرد است و اگر به بیماری که طبیعت سرد دارد داده شود مشکل وی را تشدید می کند.

مدیر طب ایرانی و مکمل دانشگاه علوم پزشکی مشهد بیان داشت: در ادامه ممکن است فرد دارای ناراحتی قلبی نیز با استفاده از گل گاوزبان دچار تشدید در بیماری خود شود؛ که بر این اساس باید افراد در ابتدا به پزشکان مراجعه کنند و از دریافت مشاوره در خصوص داروهای گیاهی از عطاری ها به دلیل نداشتن اطلاع کافی از طب سنتی و وضعیت سلامتی افراد پرهیز کنند.

دکتر مجتبوی بیان داشت: تکنولوژی علی رغم فوایدی که دارد به اصول و مقرراتی نیازمند است؛ که اگر رعایت نشود مانند ماشینی خواهد بود که در عین رساندن شما به مقصد می تواند آسیب جدی به شما برساند.

وی ادامه داد: گوشی همراه یا یارانه در ساعات بیداری مشکلی ایجاد نمی کند؛ اما در زمان خواب نگاه کردن به گوشی و دریافت مطالب چه به لحاظ تشعشات این گونه وسایل و چه به لحاظ محتوایی که قبل از خواب دریافت می شود موجب کم خوابی و بد خوابی می شود.

مدیر طب ایرانی و مکمل دانشگاه علوم پزشکی مشهد افزود: داشتن اتاقی ساکت و آرام با نور مناسب در ایجاد خواب خوب تاثیر گذار است و در صورتی که فردی خوب بخوابد می تواند روزی پر انرژی را آغاز کند.

دکتر مجتبوی بهترین ساعت برای بیداری را بین پنج تا شش صبح دانست و گفت: شش ساعت خواب آرام برای یک فرد بالغ در طول شبانه روز کافی است و زمان مناسب خواب شب است. افرادی که در طول روز می خوابند به اختلال بیولوژیک بدن و اختلال در کار و زندگی خود دچار می شوند.

وی اختلالات خواب را اختلالات شایعی دانست که به صورت کم خوابی یا بد خوابی خود را نشان می دهند و اظهار داشت: این اختلالات بر روی تمامی سیستم های بدن تاثیر گذار است و در خانم ها بر روی هورمون ها، سیستم های بدن و اعصاب و روان اثر گذاری بیشتری به نسبت مردان دارد.

مدیر طب ایرانی و مکمل دانشگاه علوم پزشکی مشهد ضمن توصیه بر داشتن تنظیمات خواب در زندگی، تصریح کرد:  باید ساعات خواب و بیداری و تغذیه هر فرد دارای نظم باشد تا ساعات بیولوژیک بدن با اختلال روبه رو نشود.

دکتر مجتبوی بیان داشت: بر اساس این برنامه ریزی فرد باید در ساعت مشخص به خواب برود؛ که متاسفانه این روال در زندگی جوانان ما جدی گرفته نمی شود و این قشر ساعات خواب خود را در هر شب تغییر داده و بر اساس برنامه ای که برای آن ها پیش می آید در ساعات نا منظم به خواب می روند.

وی تصریح کرد: دومین عامل در اختلات خواب، استرس ها در انواع مختلف درونی یا بیرونی هستند. هنگامی که فرد با عامل خارجی دچار استرس می شود ذهنش دچار اشغالات فکری شده و این موضوع مانع از بسته شدن چشم ها و ایجاد حالت خواب می شود.

مدیر طب ایرانی و مکمل دانشگاه علوم پزشکی مشهد، بیان داشت: بر این اساس فرد دیر می خوابد، بین خواب دائما بیدار و صبح زود چشمانش باز می شود به نحوی که به راحتی دوباره به خواب نمی رود و در این بیدار شدن ها حس آرامش خواب بودن وجود ندارد.

دکتر مجتبوی یادآور شد: این شرایط علاوه بر کاستن از ساعت خواب، کلافگی، بی حوصلگی و اضطراب را به فرد منتقل می کند؛ که این حالات در فرد سیکل معیوبی را ایجاد می کند.

 

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

اطلاعات تماس سامانه خبری وب دا

Image
آدرس: مشهد، خیابان دانشگاه، ساختمان قرشی
کد پستی :۹۱۷۷۸۹۹۱۹۱
نمابر: ۳۸۴۳۶۸۲۷ ۰۵۱
رایانامه :webda@mums.ac.ir
سامانه پیام کوتاه: ۳۰۰۰۲۱۹۱
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image