رییس مرکز تحقیقات آلرژی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، گفت: آلرژی در کشورهای پیشرفته شیوع 50 درصدی و در کشورهای جهان سوم حدود پنج درصد شایع می باشد؛ که این میزان در ایران حدود 20 درصد است.
دکتر فرح زاد جباری آزاد در گفت و گو با وب دا؛ در خصوص میزان شیوع بیماری آلرژی در کشور، گفت: منطقه زندگی، عوامل و آلاینده های محیطی، مواد مصرفی، سطح بهداشت و استرس ها در ایجاد آلرژی موثر هستند و بر این اساس شیوع آلرژی در مناطق مختلف متفاوت است.
فوق تخصص آلرژی، آسم و ایمونولوژی کودکان بیان داشت: این روند خصوصا با افزایش آلاینده های محیطی و کاهش بارندگی ها در کشور در حال افزایش و موجب ماندگاری آلرژی شده است به نحوی که روند آلرژی های فصلی به آلرژی های دائمی در حال تغییر می باشد.
رئیس مرکز تحقیقات آلرژی دانشگاه علوم پزشکی مشهد کنترل عفونت ها را اصلی ترین وظیفه سیستم ایمنی بدن دانست و ابراز داشت: در قرن جدید عفونت ها به وسیله آنتی بیوتیک و آنتی ویروس ها به خصوص در کشورهای پیشرفته مهار شده اند؛ که در نتیجه موجب فعالیت سیستم ایمنی بدن در زمینه عوامل غیر عفونی و ایجاد بیماری های خود ایمن شده است.
وی متذکر شد: فرضیه بهداشت در حقیقت به همین مبحث می پردازد؛ به نحوی که امروزه کشورهای پیشرفته با وجود بهداشت خوبی که دارند میزان شیوع بیشتری از بیماری های خود ایمن و آلرژی را تجربه می کنند.
فوق تخصص آلرژی، آسم و ایمونولوژی کودکان عوامل محرک ایجاد آلرژی را بیرونی دانست و تصریح کرد: موادی که استنشاق می کنیم، گیاهان، غذاها، داروها، گزش حشرات، زمینه ژنتیکی و غیره از عوامل ایجاد آلرژی در انسان است.
وی بیان داشت: آلرژی بیماری قدیمی است؛ که از لحاظ تاریخچه به چندین قرن قبل باز می گردد. این بیماری در حال حاضر به دلیل وجود زندگی صنعتی شیوع بیشتری یافته است.
فوق تخصص آلرژی، آسم و ایمونولوژی کودکان، اظهار داشت: رنگ های موجود در مواد غذایی، میزان آلاینده های محیطی، مصرف بیش از حد داروها، وجود رنگ های دارویی، و غیره عوامل محرکی هستند؛ که سیستم ایمنی بدن را جهت ایجاد آلرژی تحریک می کنند.
دکتر جباری آزاد استرس ها را در افزایش آلرژی ها موثر دانست و گفت: استرس ها نیز از عواملی هستند که در سیستم ایمنی بدن تغییراتی را ایجاد و با توجه به رشد استرس ها در زندگی مدرن، ایجاد آلرژی نیز رشد بیشتری یافته است.
رئیس مرکز تحقیقات آلرژی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، اظهار داشت: آلرژی بینی(عطسه، آبریزش بینی، خارش گوش و حلق، گرفتگی بینی) آلرژی ریه (آسم، تنگی نفس، خس خس سینه، سرفه) آلرژی پوست(کهیر و خارش پوست، اگزما،) و آلرژی دستگاه گوارش (عدم تحمل غذا، حالت تهوع، استفراغ، حساسیت در استفاده از برخی غذاها ) از انواع آلرژی ها محسوب می شود.