عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد تصریح کرد: پیشگیری از ابتلا به بیماری ها در ارتقا سطح سلامت جامعه نقش زیادی دارد چرا که پیشگیری ارزان تر و راحت تر از درمان و نجات انسان ها در گرو دست های پاک است.
دکتر محمدحسن اعلمی در این راستا در گفتگو با خبرنگار وب دا گفت: بهداشت دست ها از گذشته یک عادت فرهنگی و مذهبی نزد ایرانیان بوده است شستشوی دست ها در هر نقطه و مکانی مانند مدرسه، منزل، محل کار و در هنگام سفر بایستی جدی گرفته شده و عملی شود.
وی افزود: جالب است بدانید در بیمارستان ها حدود 80 درصد عفونت های بیماران از طریق دست های آلوده پزشکان، پرستاران، خود بیمار و نیز همراهان بیمار انتقال می یابد.
دکتر اعلمی با اشاره به روش شستشوی دست ها اظهار داشت: آب به تنهايی برای تميز کردن دست های آلوده مناسب نيست آب قادر به برداشتن مواد ی نظير چربی ها و روغن ها که اغلب روی دست های آلوده وجود دارند نيست و شستشوی دست به روش صحيح نياز به استفاده از صابون يا مواد پاک کننده دارد.
وی با بیان اینکه دست های خيس به سهولت بيشتری ميکروارگانيزم ها را جذب کرده و به ديگران منتقل می کند، تصریح کرد: بنابراين يک جزء مهم شستن دست ها به طور متداول خشک کردن آن هاست حوله های کاغذی يا پارچه ای و خشک کننده های اتوماتيک با هوای گرم به طور شايعی برای خشک کردن دست ها استفاده می شوند.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در ادامه افزود: مواد ضدعفونی کننده دست بر پايه الکل محلول های دارای 60 تا 80 درصد الکل بسيار موثر هستند اين محلول ها فعاليت ضد ميکروبی عالی بر عليه باکتری و بسياری از ويروس ها دارند اين محلول ها در مقايسه با شستشوی دست با آب و صابون ميکروب ها را به طور موثرتری حذف، برای استفاده زمان کمتری می برند و تحريک پوستی کمتری ايجاد می کنند.
دکتر اعلمی با تاکید بر اینکه در صورتی که دست ها به طور آشکار کثيف يا آلوده به مواد پروتئينی باشند شستشوی دست با آب و صابون توصيه می شود، اظهار داشت: شستن دست ها شش مرحله دارد به طوری که باید نوک انگشتان، شست دست، کف دست ها، پشت دست ها، بین انگشتان و اطراف انگشتان شسته شوند و برای شستن با آب و صابون 1 تا دو دقیقه و با محلول حاوی الکل 20 تا 30 ثانیه زمان لازم است.
وی اذعان کرد: استفاده از دستکش نمی تواند نياز به بهداشت دست را برطرف کند هر کجا که بهداشت دست ضرورت پيدا می کند بايستی شستشوی دست انجام شود.
دکتر اعلمی به زمان شستشوی دست ها اشاره و بیان کرد: قبل از غذا خوردن، قبل از دست دادن به افراد مستعد بیماری ، وقتی وارد منزل می شویم بویژه اگر شیرخوار یا فرد سالمندی در منزل هستند، قبل از انجام يک روش پاکيزه مانند وقتی قرار است مادری به فرزند خود شیر دهد یا قرار است در منزل پانسمان تعویض یا احیانا تزریقی صورت گیرد باید دست ها شسته شود.
دکتر اعلمی اظهار داشت: شستن دست ها برای پیشگیری از ابتلا به بیماری به هیچ وجه وسواس تلقی نمی شود کافی است به هزینه های تحمیلی به جامعه برای درمان بیماری توجه کنیم متاسفانه یکی از پرمصرف ترین داروها در جامعه ما آنتی بیوتیک ها هستند بهداشت دست ها مصرف آنتی بیوتیک ها را کم می کند.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در ادامه افزود: در همین راستا دانشگاه علوم پزشکی مشهد با همکاری سازمان ها و نهاد های شهر مشهد اقدام به برگزاری جشنواره عکس با موضوع بهداشت دست ها نموده است و علاقمندان می توانند با استفاده از تلفن همراه یا دوربین عکاسی حداکثر دو عکس به دبیر خانه جشنواره در بیمارستان امام رضا (ع) یا فرهنگسراهای شهرداری ارسال کنند.همچنین دانش آموزان مقطع متوسطه می توانند از طریق مدارس استان در این جشنواره شرکت کنند.