فلوشیپ پیوند مغز استخوان دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: در حالی که میزان عفونت بیماران بستری پیوند مغز استخوان در جهان حدود 10 درصد است؛ اما این میزان در دانشگاه مشهد به همت تلاش های صورت گرفته کمتر از پنج درصد است.
دکتر ملک نژاد در گفت و گو با وب دا؛ گفت: هر دارویی دارای عارضه است و عارضه داروهای شیمی درمانی در پیوند تاثیر به سزایی بر روی کلیه دارد؛ که در برخی موارد غیر قابل جبران است.
هیچ بیماری در این مرکز به دیالیز نیاز پیدا نکرده است
وی ادامه داد: در 94 پیوند مغز استخوان که در این مرکز طی سال های گذشته صورت گرفته هیچ بیماری نیاز به دیالیز پیدا نکرده است؛ که این موفقیت بزرگی به شمار می رود.
فوق تخصص نفرولوژی کودکان اضافه کرد: در این مرکز توجه بیشتری بر نحوه تجویز و کنترل داروها صورت می گیرد و برخی تلاش ها به صورن نوآوری بر روی عفونت ها انجام شده است تا بیمار دچار عفونت های احتمالی نشود.
با استفاده از روش های خاص عفونت بیماران پیوندی کنترل می شود
فلوشیپ پیوند مغز استخوان دانشگاه علوم پزشکی مشهد، بیان داشت: در این مرکز امکان ابتلا به عفونت های شدید وجود دارد؛ زیرا گاه باید مغز استخوان بیمار کاملا خالی و از نو پر گردد؛ اما خوشبختانه ما توانسته ایم با روش های خاص از همان ابتدا بیماران را کاملا استریل نگهداری کرده؛ تا در انتها به مشکل عفونت برخورد نکنیم.
دکتر ملک نژاد ابراز داشت: این در حالی است؛ که آمار عفونت ها در حوزه پیوند مغز استخوان در تمام دنیا بیش از 10 درصد است؛ اما مرکز پیوند مغز استخوان مشهد به واسطه مراقبت هایی که در دستور کار پرسنل خود دارد این میزان را به کمتر از نصف میزان جهانی یعنی پنج درصد رسانده است.
وی تاکید کرد: بیماران نیازمند به پیوند در سطح استان بسیار زیاد هستند و این مرکز با توجه به تعداد چهار تخت درمانی پاسخگو به تمام نیازها نیست. اگر چه این مرکز در حد توان خود تلاش در پوشش بیماران استان و بیماران دیگر شهرستان ها دارد؛ اما باید تلاش شود تا تعداد تخت های درمانی پیوند مغز استخوان در استان افزایش یابد.
فلوشیپ پیوند مغز استخوان دانشگاه علوم پزشکی مشهد از طولانی شدن لیست انتظار بیماران خبر داد و تاکید کرد: تعداد بیماران در این مرکز به دلیل ارجاع بیمارانی؛ که سابق بر این در تهران درمان می شدند و در حال حاضر به مشهد فرستاده می شوند و اطلاعات همکاران از وجود چنین مرکزی در شهر مشهد بیشتر شده است.
طی پنج سال گذشته 94 پیوند مغز استخوان در این مرکز انجام شده است
دکتر ملک نژاد متذکر شد: پیوند مغز استخوان در مشهد از سال 1391 کار خود را با تعداد پیوندهایی کمتر از انگشتان یک دست آغاز کرد و امروز به صورت معجزه آسایی موفق به انجام حدود 94 پیوند مغز استخوان در دانشگاه علوم پزشکی مشهد شده است که این به معنای نجات جان 94 انسان می باشد.
وی ادامه داد: این مرکز پیوندهای خود را بر دو اصل کلی پیوند اوتولوگ( از بیمار به بیمار) و آلوژن ( از فرد دهنده به بیمار) منطبق کرده است؛ که در بسیاری از مراکز؛ پیوند مغز استخوان از نوع اول می باشد؛ اما این مرکز بیشتر پیوندهای خود را به صورت آلوژن انجام می دهد.
فوق تخصص نفرولوژی کودکان بیان داشت: بسیاری از بیماری ها بدون پیوند مغز استخوان مغایر با حیات هستند و در برخی بیماری ها(اختلالات خود ایمنی) پیوند مغز استخوان تنها یکی از راه های درمانی محسوب می شود.
مرکز پیوند مغز استخوان مشهد دارای نیروی انسانی توانا و فعالی است
وی نیروهای توانای مرکز پیوند مغز استخوان مشهد را در موفقیت های کسب شده تاثیر گذار دانست و بیان داشت: این بخش دارای نیروی انسانی فعال و فداکاری در بخش پرستاری و پزشکی است که موفقیت های کسب شده مرهون تلاش این افراد است.
فوق تخصص نفرولوژی کودکان بیان داشت: در استان خراسان رضوی تنها یک پرستار در دوره مغز استخوان حضور و موفق به آموزش استم سل گیری شده است؛ که این پرستار اکنون در واحد استم سل گیری این مرکز در حال فعالیت است.
دکتر ملک نژاد در پایان گفت: هنگامی که بیمار جهت گرفتن نمونه مغز استخوان و استم سل به دستگاه وصل می شود بین شش تا هشت ساعت زمان صرف می کند و اکنون در این مرکز به دلیل فعال بودن تنها یک دستگاه، روزانه یک بیمار استم سل گیری می شود.