عضو مرکز تحقیقات سرطان دانشگاه علوم پزشکی مشهد، با اشاره به تاثیر مستقیم مصرف دخانیات در ابتلا به سرطان اظهار داشت: بر اساس تحقیقات انجام شده حدود یک پنجم سرطان ها و یک چهارم مرگ ناشی از این بیماری به علت مصرف مواد دخانی است.
دکتر آذر فانی پاکدل در گفتگو با وب دا، با بیان اینکه افزایش سن،سبک زندگی نادرست، کم تحرکی، تغذیه ناسالم و مصرف دخانیات از مهمترین عوامل اثر گذار در ابتلا به سرطان به شمار می رود تصریح کرد: به طور حتم نمی توان مانع از افزایش سن شد اما می توان با اصلاح سبک زندگی ، ترک مصرف دخانیات و استفاده از غذای سالم از بروز سرطان پیشگیری نمود.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مصرف دخانیات به ویژه سیگار را عاملی مهم در ابتلا به سرطان دانست و تاکید کرد: بهتر است افراد سیگاری هر چه زودتر سیگار را ترک نمایند و آنهایی که مصرف نمی کنند هیچ وقت سراغ مصرف آن نروند و از دوستان و محیط های ناسالم پرهیز نمایند.
استادیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه ورزش و تغذیه سالم به کاهش سرطان هایی که در زمینه چاقی رخ می دهد کمک کننده است، خاطرنشان کرد: داشتن تغذیه مناسب و سالم ریسک ابتلا به سرطان های گوارش و بیماری های قلبی و دیابت را کاهش می دهد.
دکتر فانی پاکدل توصیه کرد: رژیم مناسب باید دارای فیبر بالا باشد نان های سبوس دار، غلات، حبوبات و پنج سهم میوه و سبزیجات در طول روز توصیه می شود.همچنین شکر، نمک، مصرف بیش از حد گوشت قرمز، گوشت های فراوری شده مانند سوسیس و کالباس به دلیل داشتن نمک و ادویه بالا و مواد نگهدارنده بسیار مضر هستند.
وی با تأکید بر اینکه ورزش منظم ریسک سرطان را کاهش می دهد، اذعان کرد: انجام فعالیت های ورزشی دو بار در هفته و هر مرتبه به مدت نیم ساعت یا دفعات بیشتر و مدت کمتر بر اساس برنامه های زندگی یا تنها پیاده روی به مدت 10 دقیقه یا دوچرخه سواری توصیه می شود هنگام ورزش ضربان قلب و تنفس افزایش پیدا می کند.
دکتر فانی پاکدل با اشاره به اینکه جلوگیری از آفتاب سوختگی از سرطان های پوست پیشگیری می کند خاطر نشان کرد: بهتر است از کرم های ضدآفتاب با حداقل SPF 15 یا 30 استفاده شود برای برنزه کردن به جای اتاق های یو وی بهتر است از کرم های مرتبط استفاده کرد.
استادیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه برای داشتن زندگی سالم پرهیز از رفتارهای جنسی پرخطر، تماس های جنسی آلوده ریسک ابتلا به بسیاری از سرطان های مرتبط به دهانه رحم، مقعد و ... را کاهش می دهد، عنوان کرد و افزود: عدم مصرف خودسرانه داروهای هورمونی برای بدنسازی و بعد از یائسگی در زنان، باعث سرطان های پروستات در مردان و سرطان پستان در زنان را کاهش می دهد.
وی با بیان اینکه بعد از اصلاحات و تغییرات در سبک زندگی برای کاهش موارد سرطان زا توجه به علائم هشدار دهنده برای شناسایی اولیه و درمان مهم می باشد، تصریح کرد: مشاهده توده در هر جایی از بدن، وجود زخم در روی بدن که با درمان معمولی بهبود نمی یابد، تغییر رنگ و اندازه خالهای پوستی، خشونت صدا که به درمان های معمولی جواب نمی دهد، تنگی نفس، کاهش اشتها و بی اشتهایی، سوء هاضمه، اشکال در بلع، تغییر در عادت اجابت مزاج بیش از سه هفته برخی از عوامل هشدار دهنده هستند.
دکتر فانی پاکدل در ادامه افزود: افزایش یبوست، اسهال مزمن، مشاهده خون در ادرار، مدفوع و خلط، استفراغ خونی، خون در مایع منی، هرگونه خونریزی غیر طبیعی از رحم به ویژه در زنان یائسه، اختلالات ادراری که همراه با درد، سوزش و قطره قطره، خستگی و ضعف مزمن با کاهش وزن بدون علت، درد مزمن که بیشتر از دو هفته طول بکشد از دیگر عوامل هشدار دهنده است باید برای بررسی دقیق علل وجود این علائم به پزشک متخصص مراجعه کرد.
دکتر فانی پاکدل اظهار داشت: برنامه های غربالگری در افرادی که زمینه ژنتیکی دارند در سنین خیلی پایین تر انجام می شود به طور مثال افرادی که زمینه سرطان پستان دارند باید 10 سال زودتر از افراد دیگر غربالگری را انجام دهند.