استاد تمام گروه جراحی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: 50 درصد بیماران مبتلا به سرطان نیازمند جراحی هستند و از این جهت می توان گفت: جراحی موثرترین روش درمان بیماران مبتلا به سرطان محسوب می شود.
دکتر محمد اسماعیل اکبری؛ استاد تمام دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و رئیس مرکز تحقیقات سرطان این دانشگاه در حاشیه کنگره جراحی سرطان در مشهد در گفت و گو با وب دا،گفت: در جراحی سرطان، ایران مانند تمامی کشورهای پیشرفته دنیا توانایی خود را افزایش داده است و قابلیت انجام تمام جراحی های سرطان در دنیا را دارا می باشد.
دکتر اکبری اظهار داشت: ایران نه تنها قادر به انجام تمامی درمان های رایج جراحی سرطانی در جهان می باشد؛ بلکه در درمان های جانبی دیگر نیز موفقیت های بسیار خوبی را از آن خود کرده است.
وی ابراز داشت: دانشگاه مشهد در حرکتی ابتکاری موضوع اقتصاد سلامت در بیماری سرطان و درمان های این بیماری را مد نظر قرار داد؛ که موجب شد تا از این دید نیز در یک پنل اختصاصی مطالب بسیار خوبی بیان شود. این اقدام، قدم خیری است که می تواند هادی و راهنمای مردم و مسئولین در این خصوص باشد.
دکتر اکبری ادامه داد: هیچ نوع جراحی سرطانی در دنیا دیده نمی شود؛ که در ایران توانایی انجام آن وجود نداشته باشد و این از افتخارات گروه جراحی است.
استاد تمام گروه جراحی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی به عنوان بنیان گذار رشته های فوق تخصصی جراحی سرطان و جراحی پستان گفت: در حال حاضر در تمام دانشگاه های کشور حداقل یک نفر فارغ التحصیل که توان پاسخگویی سخت ترین جراحی ها را داشته باشد حضور دارد که این پتانسیل بسیار خوبی است.
رئیس مرکز تحقیقات جراحی سرطان دانشگاه شهید بهشتی؛ دانشگاه مشهد را یکی از پیشرفته ترین دانشگاه ها در امر جراحی لاپارسکوپی سرطان دانست و تاکید کرد: روش کم تهاجمی در جراحی سرطان روش قابل قبولی است؛ که هنوز در بخشی از سرطان ها کاربرد ندارد؛ اما آن چه که در دنیا در خصوص این نوع جراحی در حال انجام است در ایران نیز توسط جراحان سرطان قابلیت اجرا دارد.
سالانه 105 هزار نفر در کشور به بیماری سرطان مبتلا می شوند
رئیس مرکز تحقیقات سرطان دانشگاه شهید بهشتی گفت: متاسفانه سرعت ابتلا به بیماری سرطان در ایران قابل توجه است به نحوی که تعداد مبتلایان جدید به این بیماری از 90 هزار نفر در سال 92 به 105 هزار نفر در سال 96 رسیده است.
دکتر محمد اسماعیل اکبری ؛ در خصوص رشد ابتلا به بیماری سرطان در جهان و ایران، گفت: در کشور سالانه حدود 145 در 100 هزار نفر، به بیماری سرطان مبتلا می شوند؛ که نسبت به سایر نقاط دنیا رقم بالایی نیست.
استاد تمام گروه جراحی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با تاکید بر این که ابتلا سرطان در مردان کمی بیشتر از زنان به چشم می خورد، اضافه کرد: 50 درصد این بیماران نیازمند جراحی هستند و از این جهت جراحی موثر ترین روش درمان بیماران مبتلا به سرطان محسوب می شود.
وی بیان داشت: سالانه حدود 105 هزار بیمار مبتلا به سرطان جدید در کشور ثبت می شوند؛ که این رقم در کشورهای اروپایی با توجه به این که مهمترین مولفه این بیماری سن می باشد حدود چهار تا شش برابر ایران است.
دکتر اکبری در پاسخ به این سئوال که نسبت ابتلا به سرطان در ایران نسبت به سایر کشورهای جهان کمتر است یا خیر؟ گفت: خیر زیرا تعداد افراد مبتلا به بیماری سرطان در کشورهای اروپایی از این جهت که به صورت عام سرطان در افراد دارای سنین بالا بیشتر دیده می شود و سن قریب به اتفاق این افراد هشت تا 10 سال از مردم ایران مسن تر می باشد بیشتر است.
رئیس مرکز تحقیقات سرطان دانشگاه شهید بهشتی، اضافه کرد: بر این اساس 70 درصد رشد تعداد مبتلایان به سرطان در کشورهای اروپایی به جهت سن و 30 درصد باقی مانده نیز به عوامل خطر باز می گردد.
وی متذکر شد: این در حالی است؛ که هرم سرعت رشد این بیماری در کشورهای غربی در حال صاف شدن است؛ اما در ایران سرعت رشد بیماری بسیار بالا؛ اما تعداد افراد مبتلا نسبت به جهان کمتر می باشد.
استاد تمام گروه جراحی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، بیان داشت: به دنبال این روند ایران در برخی سرطان ها مانند سینه رشدی پنج درصدی را به دنبال داشته است؛ که رقم قابل توجهی می باشد.
وی خاطر نشان کرد: استعمال دخانیات، ورزش نکردن، چاقی، دیابت، ریز مغذی ها، آلودگی هوا و دیگر عوامل خطر نیز در رشد بیماری سرطان نقش موثری را بازی می کنند و این در حالی است؛ که 45 درصد مردم ایران به چاقی مبتلا می باشند.
دکتر اکبری تصریح کرد: در حدود چهار سال قبل سالانه 90 هزار بیمار سرطانی جدید در کشور ثبت می شدند؛ که این رقم اکنون به 105 هزار نفر در سال رسیده و افزایش 25 هزار نفری را نشان می دهد.
رئیس مرکز تحقیقات سرطان دانشگاه شهید بهشتی، ابراز داشت: بر این اساس می توان گفت در آینده یکی از دغدغه های اصلی کشور در نظام بهداشتی و درمانی بیماری سرطان به عنوان پر هزینه ترین بیماری در دنیا می باشد.
وی کنترل سرطان را دارای پیچیدگی بسیار زیاد دانست و افزود: نباید انتظار داشت توصیه هایی که امروز در امر پیشگیری از سرطان می شود تا 15 الی 20 سال بعد اثرگذاری خود را بر اساس تغییرات سلولی و ژنی نشان داده و عامل سرطان را کم کند.
دکتر اکبری یادآور شد: اگر امروز دخانیات را مهار یا شش دقیقه در روز ورزش کنیم؛ حدود 20 سال آینده پاسخ مورد نیاز خود را خواهیم گرفت؛ لذا کنترل بیماری سرطان نیازمند برنامه ریزی دراز مدت و مستحکم می باشد.
رئیس مرکز تحقیقات سرطان دانشگاه شهید بهشتی، بیان داشت: آلودگی هوا، سرب موجود در آب های آشامیدنی و باقی مانده کودهای شیمیایی بر روی مواد غذایی؛ عوامل خطر بزرگی در بروز بیماری سرطان هستند؛ که با همت مسئولین در قسمت های مختلف قابل حل است.
وی افزود: پیشنهاداتی که اکنون جهت کنترل سرطان مطرح می شود ممکن است جهت تشخیص زودرس این بیماری نتیجه دهد؛ اما کار مبنایی یعنی این که با پیشگیری؛ قبل از ابتلای بیمار به سرطان وی را از دام این بیماری برهانیم.