مدیر گروه رادیوتراپی و انکولوژی دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار داشت: سرطان پروستات اگر زود تشخیص داده شود قابل کنترل و درمان است به طوری که تا 90 درصد افرادی که در مراحل اولیه ، بیماری شناسایی شود، درمان می شوند.
دکتر کاظم انوری در گفتگو با خبرنگار وب دا گفت: سرطان پروستات چهارمین سرطان شایع مردان در کشور به شمار می رود و به طور معمول با افزایش سن شانس ابتلا به این بیماری افزایش می یابد.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، سن ابتلا به سرطان پروستات را به طور معمول دهه هفت به بعد عنوان کرد و اظهار داشت: افرادی هم که زمینه فامیلی داشته باشند مستعد این بیماری در سن های پایین هستند و به طور معمول در سن های کمتر از 60 سال و 50 سال ابتلا به این بیماری به ندرت رخ می دهد.
وی با اشاره به علائم سرطان پروستات تصریح کرد: انسداد ادرار، تکرر ادرار، شب ادراری زیاد، باریک تر شدن قطر ادرار، خوب تخلیه نشدن از علائم سرطان پروستات به شمار می رود. این بیماری در مراحل اولیه درد ندارد و در مرحله پیشرفته تر درد ایجاد می شود به ویژه دردهای خارج از لگن و درد در استخوان از علائم روند پیشرفت سرطان است.
دکتر انوری با اذعان اینکه علت های محیطی تک عاملی نیستند، خاطرنشان کرد: عوامل زمینه ساز مهم عوامل تغذیه ای هستند که برخی باعث کاهش ابتلا به سرطان پروستات و برخی باعث افزایش ریسک ابتلا می شوند بنابراین افرادی که میوه و سبزی تازه و فراوان مصرف می کنند ریسک ابتلا به سرطان در آنها کاهش می یابد.
مدیر گروه رادیوتراپی و انکولوژی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در ادامه افزود: از عوامل افزایش خطر ابتلا، افزایش سن است جمعیت ایران در حال پیر شدن است و تا چندین سال دیگر ابتلا به این سرطان بیشتر از امروز مشاهده خواهد شد برخی عوامل دیگر مانند زمینه ارثی و استفاده از چربی زیاد، کربوهیدرات ها، قند ها، افزایش وزن و چاقی و وجود بیماری های خوش خیم پروستات از عوامل ایجاد کننده و افزایش ریسک ابتلا به سرطان پروستات به شمار می رود.
وی با بیان اینکه برای تشخیص بیشتر تست PSA انجام می شود، اظهار داشت: در کشورهای اروپایی سالانه تست های غربالگری از مردان گرفته می شود و در ایران فرد باید خودش درخواست غربالگری دهد، غربالگری معمولا تا سن 70 سالگی توصیه می شود و بعد از آن توصیه نمی شود زیرا باید برای غربالگری امید به عمر ادامه زندگی فرد 10 سال باشد.
دکتر انوری بعد از مرحله تشخیص به درمان سرطان اشاره و بیان کرد: درمان به مرحله بیماری بستگی دارد با توجه به تشخیص در مرحله اولیه از جراحی، پرتودرمانی در مراحل پیشرفته تراز دارودرمانی مانند هورمون درمانی و در مراحل خیلی پیشرفته تر از شیمی درمانی استفاده می شود.
وی اذعان کرد: گاهی برخی از آقایان تقاضای چکاب کامل از پزشک می کنند باید این افراد بدانند که اگر سطح PSA آنها بیش از حد نرمال باشد این نشان دهنده سرطان نیست بنابراین باید اقدامات دیگر تشخیصی را انجام دهند PSA بالاتر از حد نرمال نیازمند اقدامات تشخیصی بیشتر است.