استادیار دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه پنج تا 15 درصد مردم کل دنیا حداقل یکبار در طول عمر خود به زخم معده یا دوازدهه مبتلا می شوند، اظهار داشت: میکروب هلیکوباکترپیلوری (میکروب معده) در 10 درصد موارد ایجاد زخم معده می کند.
دکتر کامبیز اخوان رضایت در گفتگو با خبرنگار وب دا گفت: از نظر پزشکی هر چیزی که مخاط معده را از بین ببرد ما می گوییم زخم معده ایجاده شده است.
دکتر اخوان رضایت به مهم ترین علل ایجاد زخم معده اشاره و بیان کرد: میکروب هلیکوباکترپیلوری (میکروب معده) مهم ترین عامل ایجاد کننده زخم معده می باشد این میکروب در کشورهای در حال توسعه بیشتر دیده می شود و در سنین طفولیت یا اوایل جوانی بیشتر قابل انتقال است. بین 60 تا 80 درصد مردم در کشورهای در حال توسعه این میکروب را درون بدن خود دارند.
وی به دیگر علل ایجاد زخم معده اشاره کرد و اظهار داشت: افزایش سن و استفاده از داروها و قرص های مسکن، ابتلا به بیماری های ریوی، قلبی و کلیوی مزمن، مصرف مستمر الکل و دخانیات و ابتلا به دیابت ریسک ابتلا به بیماری را افزایش می دهد.
دکتر اخوان رضایت در ادامه به علائم وجود زخم معده اشاره و تصریح کرد: معمولا آنهایی که به زخم معده مبتلا هستند درد، سوزش، دردهای گنگ در سر دل، دردهای خنجری(تیز) در ناحیه سر دل احساس می کنند و این علائم هنگام غذا خوردن بیشتر می شود گاهی ممکن است علائم با عارضه مانند استفراغ خونی، مدفوع سیاه رنگ یا خونی و انسداد راه خروج معده خود را نشان دهد به طوری که راه خروج سوراخ و زخم وارد حفره شکم می شود که با درد شدید شکم همراه است.
فوق تخصص گوارش هم چنین تصریح کرد: همین طور اگر زخم به اجزای مجاور نفوذ کند درد طاقت فرسا و مداوم ایجاد می کند افرادی که به طور مداوم مسکن مصرف می کنند علاوه بر عوارض کلیوی به عوارض زخم معده یا دوازدهه دچار می شوند که اکثرا بدون علامت است و با عارضه خود را نشان می دهد.
وی در رابطه با تشخیص بیماری گفت: بهترین روش تشخیص برای اینکه ضایعه و میکروب به خوبی تشخیص داده شود نمونه برداری و روش آندوسکوپی است برای تشخیص عفونت گاهی آزمایش مدفوع یا آزمایش خون انجام می شود.
استادیار دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار داشت: وجود میکروب باعث ورم معده می شود و این میکروب در 10 درصد موارد زخم معده ایجاد می کند در روش آندوسکوپی زخم تشخیص داده و برای خوشخیم یا بدخیم بودن زخم معده آزمایش نیز انجام می شود.
دکتر اخوان رضایت با بیان اینکه بعد از تشخیص علل ایجاد کننده زخم درمان آغاز می شود، خاطرنشان کرد: اگر علت زخم وجود میکروب آلوده باشد از آنتی بیوتیک برای ریشه کنی استفاده می شود که ترشح اسید معده را کاهش می دهد، اگر زخم به علت مصرف مسکن باشد آنتی بیوتیک لازم نیست و داروهای سرکوب کننده اسید معده و قطع داروهای مسکن تجویز خواهد شد و اگر زخم از نوع بدخیم باشد با توجه به مرحله پیشرفت از جراحی یا موارد دیگر استفاده می شود.