حوزه درمان با توجه دولت تدبیر و امید و مجموعه وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی توانسته است گام های موثری را در راستای خدمات رسانی به مجاوران و زائران بارگاه ملکوتی حضرت علی ابن موسی الرضا(ع) بردارد.
در سال های گذشته حوزه درمان دانشگاه علوم پزشکی مشهد با کمبودهای بسیار زیادی به ویژه در بخش تخت های بیمارستانی مواجه بود و این در حالی است که در یک سال اخیر شش بیمارستان جدید به مجموع بیمارستان های این دانشگاه با ظرفیت یک هزار و 200 تخت بستری افزوده شد.
نوسازی بافت فرسوده بیمارستان های زیر پوشش از دیگر اقدامات مهم در راستای ارتقاء کیفی و کمی خدمات به شمار می رود که نمونه بارز این اقدام مهم را می توان در ارتقاء هتلینگ بیمارستان قائم(عج) مشاهده نمود.
بیمارستان قائم(عج) با عمری بیش از 50 سال با مشکلات عدیده زیربنایی و تاسیساتی مواجه بود که با اجرای برنامه تحول نظام سلامت و ارتقاءکیفیت خدمات هتلینگ تحولی اساسی در این مرکز ایجاد شد و در این راستا 18 هزار متر مربع در قالب 15 بخش زیر پوشش این طرح قرار گرفت.
در حال حاضر دیگر بیماری در راهروهای این بیمارستان بستری نمی شود و سطح کیفی خدمات نیز در این مرکز رشد یافته است.
گام مهم دیگر در این مرکز ایجاد اورژانس متمرکز در بیمارستان قائم (عج) و حضور پزشکان متخصص طب اورژانس در این بخش است که بسیاری از مشکلات را در این حوزه مرتفع نمود.
بیمارستان شریعتی به عنوان قطب درمانی در غرب مشهد تبدیل شده است که علاوه بر خدمات رسانی به مردم مشهد به ساکنان شهرهای طرقبه و شاندیز خدمات ارائه می دهد.
ساخت بیمارستان فوق تخصصی کودکان اکبر از دیگر اقدامات در راستای گسترش خدمات به شمار می رود و در حال حاضر این بیمارستان با ضریب اشغال تخت 70 درصدی به مرکز درمانی شرق کشور تبدیل شده است.
این بیمارستان از اردیبهشت سال جاری راه اندازی شد و در حال حاضر بیشتر خدمات تخصصی و فوق تخصصی در آن ارائه می شود و ایجاد بخش جراحی مغز و اعصاب کودکان و جراحی ارتوپدی و تروما کودکان از برنامه های در پیش روی این مرکز به شمار می رود.
تقویت بیمارستان دکتر شیخ و گسترش خدمات انکولوژی کودکان با هدف کاهش زمان انتظار برای دریافت خدمات درمانی از دیگر برنامه های در دست اجرای معاونت درمان است.
فرسوده بودن بیمارستان امام رضا(ع) و کمبود امکانات همواره یکی از مشکلات حوزه معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی مشهد به شمار می رفت و در این راستا ساخت بیمارستان 610 تختخوابی امام رضا(ع) 2 را می توان به عنوان انقلابی در گسترش خدمات بیمارستانی دانست.
آماده بهره برداری بودن کلینیک های ویژه در راستای ارتقاء خدمات ویزیت و اجرای برنامه تحول نظام سلامت از دیگر برنامه های معاونت درمان است و براین اساس به زودی شاهد بهره برداری از چندین پروژه در این راستا خواهیم بود.
در این معاونت طرح ساخت کلینیک های ویژه در راستای تحقق اهداف برنامه تحول نظام سلامت جهت تسهیل دسترسی عموم مردم به امکانات بهداشتی و درمانی در سطح شهر مشهد و شهرستان ها و با هماهنگی و همکاری مناسب و زحمات شبانه روزی معاونت های توسعه مدیریت و منابع و درمان دانشگاه انجام و در حال تکمیل است و تا پایان سال جاری با بهره برداری از 11 کلینیک ویژه جدید 19 هزار مترمربع به فضای کلینیکی خود خواهد افزود.
بر این اساس و بنا بر ابلاغ اعتبارات برنامه تحول نظام سلامت از سال ۹۳ عملیات عمرانی ساخت چهار کلینیک ویژه در چهار قسمت شهر مشهد (مناطق سیدی، زکریا، سه راه فردوسی و سی متری طلاب ) انجام شده است.
همچنین در این معاونت عملیات ساختمانی هفت کلینیک ویژه در شهرستان های تحت پوشش دانشگاه، زیر نظر شبکه های بهداشتی و درمانی بردسکن، تایباد، چناران، خواف، سرخس، قوچان و کاشمر از سال ۹۲ آغاز شده است.
ارائه خدمات درمانی به مناطق کم برخوردار و حاشیه شهر مشهد از دیگر برنامه های این معاونت شمار می رود و ساخت کلینیک ویژه سیدی، ساخت بیمارستان شهید هاشمی نژاد و هماهنگی با معاونت بهداشت در راستای ارائه خدمات درمانی در مناطق حاشیه شهر از دیگر اقدامات معاونت درمان به شمار می رود.
کلید خوردن پروژه مهم مرکز پایش مراقبت های درمانی (mcmc) از دیگر پروژه های مهم در دست اجرای این معاونت به شمار می رود که با اجرای آن تمام بیمارستان ها در سطح استان به هم متصل می شود . مدیریت تخت های بیمارستانی برای اعزام بیماران از شهرستان ها به دیگر مراکز از مهمترین مزایای این پروژه است.
معاونت درمان در حوزه مدیریت اقتصاد درمان اقدام به رسیدگی به شکایات تعرفه ای دریافتی از طریق سامانه 1690 مستقر در سازمان نظام پزشکی مشهد، رسیدگی به شکایات تعرفه ای دریافتی از طریق واحد رسیدگی به شکایات دانشگاه و رسیدگی به شکایات مصدومین حوادث ترافیکی دریافتی از واحد شکایات یا مراجعه حضوری نموده است.
تخصیص رایگان سه دستگاه دیالیز به شهرستان سرخس و دو دستگاه به شهرستان بردسکن در جهت جایگزینی دستگاههای فرسوده، جمع آوری اطلاعات دستگاههای فرسوده بخشهای دیالیز دولتی با هماهنگی اداره تجهیزات پزشکی به منظور استفاده بهینه از دستگاههای فوق، بازدید های تیم TOT از بخشهای دیالیز مشهد و شهرستان کلات و تامین و توزیع ماهیانه سهمیه ست و صافی در بخشهای دیالیز دولتی از دیگر تلاش های انجام شده در این معاونت به شمار می رود.
نظارت، پیگیری و به روز رسانی اطلاعات بیماران دیالیزی بخشهای دانشگاهی، خیریه و خصوصی در سامانه وزارت بهداشت، ثبت مستندات در خواستی در خصوص واگذاری بخشهای دیالیز به بخش خصوصی در سامانه برنامه عملیاتی وزارت بهداشت، راه اندازی بخش دیالیز بیمارستان علوی با ظرفیت هشت تخت از موفقیت های برجسته در معاونت درمان دانشگاه است.
انجام حدود پنج هزار ویزیت تخصصی رایگان در مراکز تخصصی دیابت برای بیماران دیابتی ارجاعی از سطح یک در مشهد و پنج شهر چناران، فریمان، بردسکن، کاشمر و قوچان، جذب اعتبار به مبلغ هزار و 375 میلیارد ریال از وزارت بهداشت و توزیع آن بین بیمارستانهای مجری بر اساس اسناد دریافتی تا پایان سال 95 و کسب رتبه نخست در رنکینگ دانشگاههای اجرا کننده برنامه دیابت، قلب و عروق در سال 95 از موفقیت های مثال زدنی این معاونت می باشد.
پیگیری اختصاص پزشکان خانواده به اورژانس بیمارستانها و اطمینان از استقرار کامل طب اورژانس در بیمارستانها و تامین پزشکان اورژانس، پیگیری گزارشات پیشرفت پروژه های اورژانس و تهیه گزارشات تحلیلی، جمع آوری اطلاعات لازم اقتصاد مقاومتی جهت ارائه به واحد اقتصاد درمان و پیگیری عملياتي دانشگاه در حوزه پرستاري سال 96 نیز در این معاونت در حال انجام است.
برنامه ریزی جهت راه اندازی کمیته سالمندی در سطح درمان در راستای برنامه عملیاتی تامین مراقبت های پرستاری جامعه نگر (سالمندی، کودکان ، معلولین )، برنامه ریزی به منظور نظارت و بازدید از مراکز مشاوره و ارائه مراقبت های پرستاری در منزل و پایش میزان رعایت بهداشت دست طبق چک لیست سازمان جهانی بهداشت به تفکیک بخش های بستری و رده های شغلی در راستای برنامه عملیاتی افزایش پوشش ایمنی بیمار به میزان 60% در بیمارستان ها از تلاش های برجسته این معاونت به شمار می رود.
این معاونت اقدام به برنامه ریزی به منظور انجام فعالیت های مرتبط با ROP در راستای برنامه عملیاتی بهبود مراقبت تکاملی در بخش های مراقبت نوزادان، برنامه ریزی جهت اجرای برنامه 247 و 724 در راستای برنامه عملیاتی توسعه خدمات Primary PCI جهت بیماران سکته حاد قلبي در بیمارستانهای 247 و توسعه خدمات ترومبولیتیک تراپي جهت بیماران سکته مغزي در بیمارستانهاي 724 را در دست انجام دارد.
برنامه ریزی به منظور جمع آوری شاخص های ملی کیفیت مراقبت های پرستاری در بالین و ارتقاء شاخص ها پس از تحلیل آماری، برنامه ریزی به منظور پیاده سازی سامانه جامع مدیریت پرستاری(ISHIFT) در راستای برنامه عملیاتی، برنامه ریزی و هماهنگی برای تربیت و بکارگیری 10 هزار کمک پرستار به منظور تامین مراقبتهای اولیه بیماران در راستای برنامه عملیاتی از اقدامات برجسته این معاونت در حوزه مدیریت پرستاری است.
این معاونت در جمع آوری شاخص های ملی کیفیت مراقبت های پرستاری در سه ماهه اول 96؛ در ارتباط با جمع آوری شاخص های مرتبط با نیروی انسانی و تخت های بیمارستانی و تحلیل آمارهای مرتبط در کلیه مراکز تابعه، آموزش به بيمار، اجرای برنامه 724، ثبت سکته های مغزی، ثبت اطلاعات PPCI و کمیته ممیزی مرگ درمان موفق به انجام100 درصد شاخص ها شده است.
این معاونت پاسخ گویی به استعلامات و سوالات کتبی و شفاهی و تلفنی مراکز درمانی و ارباب رجوع در خصوص مصدومین ترافیکی و تعرفه ای، ارائه گزارش و آمار فعالیت به مدیران و مراجع ذی صلاح و پایش و تعامل با مراکز درمانی از نظر رعایت اصول و استانداردهای مستند نویسی و گوشزد نقش به سزای آن ها در افزایش کیفیت و بهره وری را بر عهده دارد.
برنامه ریزی به منظور جمع آوری شاخص های ملی کیفیت مراقبت های پرستاری در بالین و ارتقاء شاخص ها پس از تحلیل آماری، برنامه ریزی به منظور پیاده سازی سامانه جامع مدیریت پرستاری(ISHIFT) در راستای برنامه عملیاتی، برنامه ریزی و هماهنگی برای تربیت و بکارگیری 10 هزار کمک پرستار به منظور تامین مراقبتهای اولیه بیماران در راستای برنامه عملیاتی از اقدامات برجسته این معاونت در حوزه مدیریت پرستاری است.
این معاونت در جمع آوری شاخص های ملی کیفیت مراقبت های پرستاری در سه ماهه اول 96؛ در ارتباط با جمع آوری شاخص های مرتبط با نیروی انسانی و تخت های بیمارستانی و تحلیل آمارهای مرتبط در کلیه مراکز تابعه، آموزش به بيمار، اجرای برنامه 724، ثبت سکته های مغزی، ثبت اطلاعات PPCI و کمیته ممیزی مرگ درمان موفق به انجام100 درصد شاخص ها شده است.
بازدید میدانی از مراکز درمانی و گوشزد نقاط مثبت و منفی در زمینه رعایت تعرفه ها و استانداردها، نهایی سازی ورود داده های برنامه های عملیاتی سال 95 معاونت درمان دانشگاه، پیگیری تکمیل برنامه های عملیاتی سه ماهه اول سال 96 معاونت درمان نیز از دیگر اقدامات انجام شده در این حوزه می باشد.