رييس بيمارستان تخصصي سرطان(اميد) تأکيد کرد: هرچه مي‌توانيم بايد به بحث پيشگيري تأکيد کنيم و پيش‌بيني‌ها حاکي از آنست که سرطان در دهه‌هاي آينده، وضعيت بدتري خواهد داشت.

دکتر امير آل‌داوود گفت: سرطان، بيماري است که در مراحل پيشرفته هم هزينه‌هاي درماني خيلي سنگيني تحميل مي‌کند و هم نتايج خيلي خوبي در پي درمان بدست نمي‌آيد، بنابراين براي پيشگيري در سطوح مختلف فردي،اجتماعي و کشوري بايد سرمايه‌گذاري کنيم.

وي تأکيد کرد: 30درصد سرطان‌ها را مي‌توانيم با اصلاح برخي رفتارها و دوري از عوامل خطر و تغيير سبک زندگي پيشگيري کنيم که به اين منظور بايد ابتدا عوامل زمينه‌ساز سرطان را بشناسيم.

اين فوق‌تخصص انکولوژي درباره عوامل مهم ايجاد سرطان عنوان کرد: دخانيات و مواد مخدر در بروز يک سوم همه سرطان‌ها به نحوي نقش دارند.اگر در اين مقوله مهم بتوانيم رفتارهاي غلط را کاهش دهيم، بي‌ترديد در کاهش تعداد ابتلا به انواع سرطان مؤثر است؛ضمن اين که سيگار در بروز مشکلات قلبي و تنفسي، ريوي و سکته‌هاي مغزي و ... هم دخالت دارد.

وي اعلام کرد: اين درحاليست که متأسفانه امروزه شاهد هستيم مصرف دخانيات روزبروز بيشتر مي‌شود و از همه مهمتر، سن گرايش به اين رفتار غلط هم کاهش يافته است و اين مسأله موجب مي‌شود در آينده شاهد افزايش آمارهاي ابتلا به سرطان در کشور باشيم.

دکتر آل‌داوود با بيان اين که تغذيه و فرآيند تهيه و نگهداري غذاها مي‌تواند منجر به ايجاد سرطان شود، افزود: رفتارهاي تغذيه‌اي و شيوه سبک زندگي هم در بروز سرطان بسيار حايزاهميت هستند،بطوري که30درصد سرطان‌ها به نحوي با اين فاکتور سر و کار دارد.همچنين توجه به عوامل فيزيکي(امواج و پرتوهاي الکترومغناطيس) و شيميايي(آلودگي هوا) که در طول زندگي روزمره در محيط با آنها سر و کار داريم  مي‌تواند ريسک ابتلا را کاهش دهد.

وي افزود: سرطان‌زايي پرتوهاي ايکس بطور قطع اثبات‌شده است اما درباره برخي امواج و پرتوهاي ديگر که به شدت مورد اتهام هستند،با قطعيت صحبت نمي‌شود.آنتن‌ها و امواج موبايل ممکن است منجر به ايجاد تورمورهاي مغزي شوند.

به گفته مديرگروه انکولوژي دانشگاه علوم‌پزشکي مشهد، فاصله گرفتن از زندگي طبيعي و گرايش به زندگي صنعتي،کم‌تحرکي و چاقي که رهاورد شهرنشيني است،زمينه‌ساز بروز انواع سرطان هستند.

دکتر آل‌داوود درباره فاکتورها و عوامل خطر سرطان معده به عنوان شايع‌ترين سرطان در منطقه علوم‌پزشکي مشهد، از عوامل تغذيه‌اي به عنوان يکي از مهمترين ريسک‌فاکتورها ياد کرد و گفت: اصلاح رفتارهاي تغذيه‌اي در پيشگيري از ابتلا به اين سرطان بسيار حايزاهميت است.

وي با اشاره به رشد قارچ‌گونه مراکز تهيه و فروش فست‌فودها در سطح شهرهاي بزرگ، افزود:در گذشته کمتر خانواده‌اي بود که غير از غذاي خانگي، در محيط بيرون غذا بخورد اما متأسفانه امروزه وضعيت بخاطر دغدغه‌هاي شهرنشيني و بي‌اطلاعي از ضررهاي غذاهاي آماده تغيير کرده است؛از اين رو هر نوع ماده غذايي فرآورده شده مانند سوسيس،کالباس،انواع کنسرو،ترشيجات،خيارشور و ...ريسک ابتلا به سرطان را افزايش مي‌دهند.

مديرگروه آنکولوژي دانشگاه علوم‌پزشکي مشهد همچنين با ابراز نگراني نسبت به سلامت وضعيت آب آشاميدني در شهرهاي بزرگ، اذعان کرد: متأسفانه معضل آب آشاميدني به عنوان يکي از عوامل ابتلا به سرطان همچنان وجود دارد و در برخي موارد، آب آشاميدني و مورد استفاده شرب شهروندان با فاضلاب‌ها و مواد دفعي آلوده مي‌شوند که بسيار خطرناک است.

وي در عين حال خاطرنشان کرد: در مجموع عوامل بروز سرطان معده مبهم هستند و به همين دليل بايد بيشتر روي علايم اين سرطان متمرکز شويم که اگر افراد هر يک از اين علايم مانند احساس سيري زودرس،درد و سوزش سر دل،کاهش اشتها،احساس تهوع،بروز خونريزي در دستگاه گوارش،کاهش وزن، لاغري بي‌دليل و ...را مشاهده کردند، جدي گرفته و از هرگونه خوددرماني و استفاده از قرص‌هاي آنتي‌اسيد خودداري و به پزشک مراجعه کنن.

دکتر آل داوود هشدار داد: متأسفانه بيشتر سرطان‌هاي معده وقتي تشخيص داده مي‌شوند که بيماري به مرحله پيشرفته رسيده و در بسياري موارد،حتي قابل جراحي هم نيست.

وي درباره انجام غربالگري براي تشخيص بهنگام موارد ابتلا به سرطان معده،گفت:غربالگري بايد ساده و مقرون به صرفه باشد، در حالي که درباره اين سرطان، هزينه‌هاي بسيار هنگفتي به همراه دارد؛ضمن اين که مطالعات هم بايد مؤثربودن آن را بايد اثبات کند.

رييس بيمارستان تخصصي سرطان(اميد) همچنين سرطان پوست را جزو شايع‌ترين سرطان‌ها در کشور برشمرد و اظهار کرد:خوشبختانه اين سرطان براحتي درمان شده و منجر به مرگ يا معلوليت خاصي نمي‌شوند و خوش عاقبت هستند، اما اين سرطان از اين نظر که ضايعات و مشکلاتي در سر و صورت ايجاد مي‌کند،حايزاهميت است.

وي،عوامل فيزيکي مانند اشعه ماوراء بنفش(نور آفتاب) را يکي از مهمترين عوامل بروز سرطان پوست دانست و تأکيد کرد:اگر فرد به مدت طولاني و مداوم در معرض اين اشعه و نور آفتاب قرار گيرد،ريسک ابتلا در او افزايش مي‌يابد، از اين رو توصيه مي‌شود برخي مشاغل که بيشتر در معرض هستند،لباس پوشيده،کلاه لبه‌دار حصيري و کرمهاي ضدآفتاب به عنوان محافظ پوست استفاده کنند و درصد قابل توجهي ‌از خطر ابتلا مصون مي‌ماند.

دکتر آل‌داوود توصيه کرد: اگر افراد هر نوع ضايعه، زخم و خال در حال تغيير شکل، در سطح پوست خويش مشاهده کردند به پزشک مراجعه کنند تا بررسي‌هاي لازم صورت گيرد.

به گفته اين فوق‌تخصص انکولوژي،برنزه کردن پوست بويژه با لامپ‌هاي مولد اشعه ماوراالبنفش به شدت خطرناک است و ريسک ابتلا به سرطان پوست را افزايش مي‌دهد.

وي در ادامه درباره سرطان مري به شيوع بالاي اين سرطان در شمال خراسان،ايران تا کشور چين اشاره کرد و گفت:استفاده از دخانيات بويژه ترياک و شيره و مصرف مايعات و چاي داغ مهمترين عوامل خطر ابتلا به سرطان مري هستند.

رييس بيمارستان تخصصي سرطان(اميد) با بيان اين که جايگاه تشخيص زودرس براي سرطان مري خيلي تعريف نشده است، تصريح کرد: هرچه موجب آسيب به مخاط مري شود،شانس ابتلا به اين سرطان را افزايش مي‌دهد و اگر فردي احساس گيرکردن غذا بيش از 2هفته داشت، بايد به پزشک مراجعه کند.

اطلاعات تماس سامانه خبری وب دا

Image
آدرس: مشهد، خیابان دانشگاه، ساختمان قرشی
کد پستی :۹۱۷۷۸۹۹۱۹۱
نمابر: ۳۸۴۳۶۸۲۷ ۰۵۱
رایانامه :webda@mums.ac.ir
سامانه پیام کوتاه: ۳۰۰۰۲۱۹۱
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image