ديابت عامل 25 درصد موارد نارسايي مزمن كليه
دکتر محمدرضا جويا در گفتوگو با خبرنگار وبدا، با بيان اين که «ديابت عامل 25 درصد موارد نارسايي مزمن كليه و نياز به دياليز و پيوند شناخته شده و مهمترين و بيشترين عامل قطع پا پس از حوادث رانندگی و (تروما) است»، گفت: از عوارض اين بيماري ميتوان به قطع اندامها، نابينايي، دياليز و پيوند كليه اشاره کرد که با آموزش و تغيير شيوه زندگي در افراد پره ديابتي از بروز بيماري ميتوان پيشگيري کرد و يا شروع بيماري را بطور متوسط 11 سال به تأخير انداخت.
شناسايي 77هزار مبتلا به دیابت و پره دیابت در مشهد
وي با اشاره به آغاز طرح غربالگری دیابت از ابتدای سال 88 در مشهد مقدس، اعلام کرد: بر اين اساس تا کنون، 400هزارنفر زیرپوشش قرار گرفتهاند که از این تعداد 77هزار مبتلا به دیابت و پره دیابت در مشهد شناسایی شدهاند.
دکتر جویا با اعلام اين که «بيش از 45 هزار نفر از اين تعداد، بيمار ديابتي و 32 هزار ديگر مبتلا به پره ديابت هستند»، تصريح کرد: افراد مبتلا به بیماری دیابت و یا دارای زمینه بیماری به منظور مراقبت و دريافت خدمات درمانی و مشاورهای به 20 واحد ديابت دولتي و یا واحدهاي ديابت خصوصي ارجاع داده ميشوند.
وي خاطرنشان کرد: در برنامه غربالگري انجام شده، افراد بالای 30 سال و مادران باردار با مراجعه به مراکز بهداشتی درمانی زیر پوشش قرار میگیرند و اين درحاليست که در اين واحدها، پزشک دورهديده دیابت، پرستار ديابت و کارشناس تغذيه حضور داشته و مراقبتها بصورت گروهي و همراه آموزشهاي لازم ارايه ميشود و در صورت نياز، بیماران به مراکز تخصصي ارجاع ميشوند.
توجه به سه سطح پيشگيري،درمان و جلوگيري از عوارض ثانويه در برنامه جامع غربالگري ديابت
مديرپیشگیری و مبارزه با بیماریهای غیرواگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علومپزشکی مشهد همچنين اظهار کرد: در برنامه جامع غربالگري و كنترل بيماري ديابت توجه به سه سطح پيشگيري، درمان و جلوگيري از عوارض ثانويه در بيماري ديابت مورد تاكيد است.
بیماریهای قلبی عروقی یکی از مهمترین عوارض دیابت
به گفته يک فوقتخصص غدد و متابوليسم، بیماریهای قلبی عروقی یکی از مهمترین عوارض دیابت محسوب میشود. همچنين دکتر مریم رزاقیآذر عنوان کرد: خطر ابتلا به این دسته از مشکلات در بیماران دیابتی دست کم دو برابر سایر افراد است و علاوه بر این، بیماریهای قلبی عروقی ناتوانیهای زیادی را برای این بیماران ایجاد میکند.