يک متخصص طب سنتي ايران با اشاره به شرايط آلودگي هواي شهر، نسبت به ورود مواد زاید و سمّی که انباشت سموم را در بدن افزایش داده و عملکرد اعضای حیاتی را با دشواری بیشتری روبهرو میکنند، هشدار داد.
دکتر مجید انوشیروانی در گفتوگو با خبرنگار وبدا، با بيان اين که «آلودگی هوا با مشخصات امروزی، پدیدهای جدید است که در گذشته به این شکل سابقه نداشته است»، اظهار کرد: با این حال بر پایۀ آموزههای حکیمان و با نگاه به طب مدرن و ناتروپاتی میتوان بهشکل گذرا، شهروندان را نسبت به رعايت برخي پرهیزها و توصیهها در شرایط آلودگی هوا آگاه کرد.
وي درباره پرهیزهای ضروری در ایام آلودگی هوا، گفت: خودداري از مصرف سیگار و قلیان؛ استفاده نکردن از حشرهکش در محیط منزل، خودداري از پختوپز بدون تهویۀ مناسب در آشپزخانه و نیز پرهیز از مصرف غذاهای مانده، گوشتهای صنعتی و خوراکیهای حاوی مواد نگهدارنده، روغنهایی که مکررحرارت دیدهاند مانند فستفودهای سرخشدۀ بازاری و تنقّلاتی مانند چیپس و پفک توصيه ميشود.
اين متخصص طب سنتي با تأکيد بر «پرهیز از همۀ اموری که غلظت خون را افزایش میدهند»، خاطرنشان کرد: بر اين اساس در ايام آلودگي هوا، مصرف گوشت گاو، عدس، بادنجان بهخصوص میرزاقاسمی، گوشتهای صنعتی یعنی کالباس و سوسیس و همبرگر، غذاهای خمیری همچون ماکارونی، و غذاهای چرب و سنگین مانند کلّهپاچه توصيه نميشود.
به گفته دکتر انوشيرواني، پرهیز از همۀ اموری که یبوستآور هستند و دفع موادّ زاید از طریق روده را کاهش میدهند مانند مصرف غذاهای خشک، عدسپلو، موز سفت، میوههای ترش مانند به ترش و انار ترش، سنجد، خرمالوی گس نيز ضروري است.
وي همچنين با تأکيد بر «خودداري از انجام آرایشهای سنگین که تنفس اندک پوست را نیز کاهش میدهند»، تصريح کرد: شهروندان دقت داشته باشند که در شرايط آلودگي هوا توصيه ميشود: از انجام همۀ اموری که نیروی عمومی بدن را کاهش میدهند مانند خواب ناکافی، شبزندهداری، ورزش شدید و طولانی، زیادهروی جنسی، مواجهه با هوای بسیار سرد، مواجهۀ طولانی با تابشهای الکترومگنتیک بهخصوص رایانه و تلفن همراه بطور جدي پرهيز کنند.
اين متخصص طب سنتي افزود: توصیه میشود در شرایط آلودگی هوا، از روشهایی استفاده شود که از راههای گوناگون، آثار زیانآور مواد آلاینده را کاهش میدهند.
بر اين اساس کاهش اثرات اکسیداتیو از راه مصرف مواد آنتياکسیدان و Scavengering، بهبود گردش خون مرکزی و محیطی، تقویت مخاط ها و راههای تنفسی، انبساط راههای هوایی، انبساط عروق خونی، اعتدال بخشیدن به قوام خون، لینت مزاج، دفع متابولیتهای سمّی، تقویت سیستم عصبی مرکزی و قلب بايد مورد توجه قرار گيرد و بدین ترتیب مصرف خوراکیهايي مانند سيب شيرين، انار شیرین یا کمی مایل به ترش، پرتقال شیرین، سالاد کاهو، هویج رندهشده، روغن زیتون با کمی آب نارنج طبیعی، سوپهای سبزیجات همراه با زرشک، هویج رندهشده، شلغم و به و مصرف خورش کرفس و خورش کنگر همراه با جعفری و مرزه سودمند است.
همچنين دمنوش آویشن شیرازی بهویژه برای مبتلایان آسم و برونشیت، دمنوش گل گاوزبان همراه ریشۀ سنبلالطیب و بهارنارنج بویژه برای افراد مبتلا به افسردگي و پرفشاری خون، بوییدن گلاب و عرق بهارنارنج، بوییدن برگ شمعدانی عطری، سیب و به از توصيههايي هستند که در شرايط آلودگي هوا، رعايت آنها مفيد است.
به گفته دکتر انوشيرواني، تدابیر پیشگیری و درمانی خاصتری دربارۀ کودکان، سالمندان، زنان باردار، بیماران خاص، مبتلایان آسم و برونشیت و فیبروز کیستیک، افراد افسرده و بیماران قلبیعروقی وجود دارد که برای ارايۀ آنها، ویزیت بیمار و ارزیابی بالینی دقیق لازم است.