محققان دانشگاه علوم پزشکی مشهد به بررسی اثربخشی نوعی فرآورده طب سنتی " لبوب مرکب" در درمان ناباروری بدون علت مردان پرداختند که نتایج رضایت بخشی از این مطالعه حاصل شده است.
دکتر سمیه ماهروزاده، دانش آموخته دانشکده طب ایرانی و مکمل دانشگاه علوم پزشکی مشهد در گفتگو با وب دا با اشاره به اینکه باروری از اهداف مهم خلقت، جهت بقای نسل به شمار می رود و يكي از مسائل مهم علم پزشكي و سازمان جهاني بهداشت، مشكل ناباروري و کاهش باروري است، اظهار کرد: عدم باروری از حیث مسائل اجتماعی و خانوادگی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است؛ چراکه در جوامع مختلف، فرزند آوری نقش مهمی در دوام خانواده ایفا میکند؛ بنابراین یافتن روشهای درمانی کم عارضه جهت حل این مشکل از اهمیت بسیاری برخوردار است.
وی با اشاره به اینکه این مشکل میلیونها نفر را در جهان درگیر کرده است، پژوهشگران سعی می کنند تا راههای متعددی را برای حل این اختلال مورد پژوهش قرار دهند، گفت: عوامل متعددی در پیدایش ناباروری نقش دارد و درمان بیمار با برطرف کردن این عوامل محقق میشود از همین رو در دیدگاههای مختلف طبی راههای گوناگونی برای برطرف کردن این علل پیشنهادشده است.
دکتر ماهرو زاده با بیان اینکه در طب سنتي ايران، ناباروری بسیار موردتوجه پزشکان بوده و در اکثر کتب موجود، داروها و غذاهای متعددی براي درمان ناباروري با علل مختلف توصیهشده است، بیان کرد: از آنجا که گیاهان موجود در طبیعت با توجه به دسترسی آسانتر و عوارض کمتر و پشتوانه علمی هزارساله امروزه بسیار موردتوجه است، تمایل افراد به استفاده از داروها با منشأ طبیعی افزایشیافته است و سازمان جهانی بهداشت هم تحقیق بر روی گیاهان دارویی باسابقه مصرف طولانی را بر روی انسان مجاز دانسته است.
این متخصص طب ایرانی و مکمل با بیان اینکه در این ترکیب از فراورده طب سنتی «لبوب» استفاده شد که اثربخشي اين ترکیب برافزایش باروری مردان در كتب طب ايرانی مکرر تأکید شده است خاطر نشان کرد: این ترکیب مخلوطی از مغز بادام، چلغوزه، فندق، پسته، نارگيل، كنجد، زنجبيل، كبابه، تخم شاهی، جوز بوا، یونجه، کندر، قدومه شیرازی و عسل است.
دکتر ماهروزاده با بیان اینکه پژوهشهایی که بر روی گیاهان این ترکیب به صورت انفرادی انجام شده است، نتایج خوبی را بر روی پارامترهای اسپرموگرام به همراه داشته است، ابراز کرد: در این مطالعه سعی شده با بهرهمندی از تجربیات حکمای طب ایرانی میزان اثربخشی یکی از ترکیبات توصیهشده در مردان با ناباروری بدون علت شناختهشده مورد کارآزمایی بالینی قرار گیرد.
وی با بیان اینکه در دیدگاه طب ایرانی فردی که بدن سالمی ندارد، قدرت باروری خوبی هم ندارد؛ بنابراین توجه به عملکرد مناسب اعضای اصلی بدن ضروری میباشد، گفت:در طب ایرانی اصلاح رژیم غذایی و سبک صحیح زندگی اولین مداخله ای است که باید برای بیماران صورت بگیرد، بر این اساس بیمار با هر علتی که مراجعه کند باید قوانین حفظ سلامتی را بهخوبی بداند و رعایت کند که رعایت این اصول میتواند در سلامت جسمی و سلامت جنسی مفید باشد.
وی تاکید کرد: از یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که تأثیری که از مواد غذایی حاوی ویتامین ها و مینرال ها میبینیم با آنچه بهعنوان اثر مکملها میبینیم متفاوت است و به مراتب بهتر است.
دکتر ماهروزاده با اشاره به اینکه استفاده از تدابیر غذایی طب ایرانی که عمدتاً نقش درمانی دارد، در کنار درمانهای امروزی میتواند بسیار مفید باشد، بیان کرد: به عنوان مثال حتی در مواردی که پس از شرححال دقیق و بررسیهای پاراکلینیک، پاتولوژی مشخصی مانند اختلالات ناشی از عملکرد هیپوفیز برای بیمار تشخیص داده شود، میتوان علاوه بر درمان دارویی لازم، در رژیم غذایی فرد، غذاهای مقوی مغز را گنجاند.
این متخصص طب ایرانی و مکمل بیان کرد: کاربرد دیگر طب ایرانی در درمان ناباروری، بهبود شرایط بیمارانی است که کاندید استفاده از روشهای کمک باروری میشوند، امروزه با پیشرفتهای علمی احتمال بارداری با روشهای کمک باروری افزایشیافته است، از طرفی مطالعات نشان میدهد نتیجه درمان زوجینی که در کنار این روشها از تغذیه مناسبی برخوردار بودند از موفقیت بالاتری برخوردار است؛ استفاده از طب ایرانی وقوانین حفظ سلامتی بهعنوان تدابیر قبل از روشهای کمک باروری میتواند مفید باشد.
وی گفت: در این مطالعه بیماری بود که با تعداد اسپرم 40 هزار و سابقه 3 بار میکرواینجکشن ناموفق وارد سیکل درمان شد و بعد از دوره درمان با تعداد اسپرم یک میلیون و بهبود مورفولوژی وارد به پروسه میکرواینجکشن شد و بارداری موفق و منتهی به تولد فرزندش را داشت. مطالعه یکی دیگر از همکاران در بانوانی که کاندید میکرو اینچکشن بودند و چینش مناسب غذایی بر اساس مبانی طب ایرانی برایشان صورت گرفته بود به مراتب بهتر از گروه کنترل بود.