پزشکی


199.jpg - 25.05 kBدر طب ایرانی پرهیز مقدم بر درمان است و برای حفظ سلامتی خود در فصل تابستان باید نسبت به موادغذایی مصرفی آگاهی کافی داشته باشیم.

به گزارش وب دا، بر اساس اعلام دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت، در فصل تابستان افراد با مزاج گرم و خشک، بیشتر در معرض آسیب هستند، زیرا به دلیل گرم و خشک بودن مزاج این افراد و همچنین فصل تابستان، احتمال خطر در این افراد بیشتر است، بنابراین در این فصل باید از تمام خوراکی ها و نوشیدنی‌ هایی که حرارت بدن را بالا می ‌برند و باعث خشکی بدن می ‌شوند، تا حد امکان پرهیز شود، مخصوصاً‌ مواد غذایی تند از قبیل فلفل و زنجبیل، دارچین، زعفران، سس ‌های تند، خردل، سبزیجات تند مانند سیر، پیاز، ترخون، نعنا، تره، شاهی، شوید و نیز شورها و شیرین ها.

بهتر است از غذاهای گیاهی خام یا پخته بخارپز ساده بدون ادویه‌ جات و طعم دهنده های قوی استفاده شود.این افراد باید نسبت به مصرف نمک و غذاهای شور و تنقلاتی مانند چیپس شور، آجیل شور و امثالهم، در فصل تابستان احتیاط کنند.

اکثر مغزها مزاج گرم و خشک دارند و همه افراد به ویژه کسانی که مزاج گرم و خشک دارند، نباید در مصرف آنها زیاده‌ روی کنند. همچنین سرخ کردن، بو دادن و تفت دادن باعث گرم و خشک شدن مزاج می ‌شوند، بنابراین، نباید در مصرف غذاهای تهیه شده با این روش ‌ها، زیاده ‌روی شود و غذاها باید به صورت ساده یا درصورت امکان خام و پخته تهیه شوند.

شیرینی ‌جات نیز مزاج گرم دارند، بنابراین نباید در مصرف شیرینی‌ ها، شکلات ‌ها و حتی شیرینی ‌جات طبیعی مانند، عسل، کشمش، مویز و میوه‌های شیرین مانند انجیر، نارگیل، موز، خربزه و آناناس در فصل تابستان زیاده ‌روی شود.

توصیه می شود در فصل تابستان گوشت ‌های قرمز به دلیل داشتن گرما و حرارت زیاد، کمتر مصرف شوند، به ویژه گوشت پرندگانی مانند کبک و بلدرچین که گرمای بسیار بیشتری نسبت به گوشت گوسفند دارند. همچنین گوشت شتر هم به دلیل گرما و خشکی زیاد نباید به طور معمول مصرف شود.

پرهیز از مصرف غذاهای با مزاج گرم در تابستان

پرهیز از مصرف غذاهای با مزاج گرم مانند فسنجان، گردو و کنجد، امری ضروری است و  در فصل تابستان از خنکی‌ جات (مانند آب ‌دوغ خیار، ماست، خیار و کمی نان، سبزیجات خنک مانند خیار، کاهو، کدو خورشتی (سبز) گشنیز، اسفناج، ماست و اسفناج) استفاده شود.

بهتر است غذاهایی که در تابستان مصرف می ‌شوند، پخته شده و آبپز باشند و غذاها کباب و یا سرخ نشوند، مانند آش، سوپ، خورش سبزیجاتی که سبزی آنها سرخ نشده باشد، حبوبات آن کم بوده، مقدار زیادی گوشت نداشته باشند، کمی ترش باشند مثلا با غوره، آبغوره، آبلیمو، لیمو، نارنج تهیه شده باشند.

همچنین مصرف مرکبات و میوه‌ جات ملس مانند زرشک و آب زرشک، شاه‌ توت، تمشک، سیب ترش، آلبالو، گوجه سبز، انار، شوید، هلو، زردآلو، هندوانه و گریپ ‌فروت را مفید است؛ مصرف سالادها (کاهو، خیار، آبلیمو) در این فصل مفید است، زیرا مزاج‌ سرد و تر دارند. همچنین خوردن ترشی ‌جات در این فصل توصیه می شود، به شرط آنکه تند نباشد که در این صورت، حرارت آنها بالا می‌ رود.

 مصرف کافی آب و لبنیات در فصل تابستان مفید است

مصرف کافی آب و لبنیات در فصل تابستان مفید است، مصرف روزانه لیموترش در فصول گرم سال برای گرم‌ مزاجان توصیه می شود. این میوه از حرارت و رطوبت بدن و التهابات درونی کبد می‌ کاهد، خون را رقیق می ‌کند و برای هضم غذاهای چرب، شیرین و سنگین مفید است.

گوشت‌ های سفید (مانند مرغ و ماهی) گرمای کمتری دارند، مخصوصا ماهی که با داشتن مزاج سرد و تر، برای این فصل بسیار مناسب است، به شرطی که خیلی سرخ نشده و ادویه جات تند نیز به آن اضافه نشود.


سمینار آموزشی بیماری های نفرولوژی اطفال با حضور اساتید برجسته گروه های مختلف پزشکی در بیمارستان دکتر شیخ از مراکز زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد برگزار شد.

به گزارش وب دا، این سمینار به همت گروه کودکان دانشگاه علوم پزشکی مشهد و  با حضور پروفسور فرحناک اسدی از دانشگاه راش شیکاگو، اساتید گروه اطفال،اعضاء هیات علمی ، پزشکان و دانشجویان با محوریت آموزش اختلالات آب و الکترولیت که یکی از اختلالات شایع و مهم در بخش های بالینی است؛ برگزار شد.

دکتر آذرفر معاون آموزشی بیمارستان دکتر شیخ با اشاره به حضور مجموعه ای از اساتید تراز اول رشته ی بیماری های نفرولوژی اطفال در این سمینار اظهار کرد: این سمینار به منظور آشنایی اساتید دانشگاه و همکاران ما با نکات جدید و نوین این بیماری و این اختلال است.

گفتنی است:پروفسور فرحناک اسدی از دانشگاه راش شهر شیکاگو که از اساتید بنام رشته نفرولوژی اطفال و مرجع بین المللی فشار خون سخنران ویژه این سمینار آموزشی بود.

526.jpg - 66.21 kB

527.jpg - 103.94 kB


174.jpg - 11.04 kBعضو هیات علمی گروه بیماری های داخلی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه استعمال سیگار، یک ریسک فاکتور مهم، برای ابتلاء به انواع بیماری های خطرناک است، اظهار کرد: سالانه حدود 8 میلیون نفر در جهان، بر اثر عوارض و بیماری های ناشی از مصرف تنباکو جان می دهند.

دکتر فهیمه گندمی، در گفتگو با وبدا، خاطر نشان کرد: تقریبا هر 10 ثانیه یک نفر به علت مصرف تنباکو جان خود را از دست می دهد و درصد قابل توجهی از مرگ و میرهای ناشی از مشکلات ریوی و نیز 80 درصد  درصد مرگ و میرهای انسدادی ریوی به علت مصرف سیگار روی می دهد.

وی خاطرنشان کرد: استعمال سیگار یک ریسک فاکتور برای ابتلا به بیماری های قلبی عروقی مثل آنژین قفسه صدری، سکته قلبی، سکته مغزی، فشارخون و سرطان های حلق و حنجره ، مری، معده، کلیه، مثانه، پانکراس، تخمدان، دهانه رحم، کبد، به شمار می رود. همچنین دیابت نوع 2 در افرادی که سیگار مصرف می کنند، نسبت به افراد سالم، بیشتر است و طبق فرضیه ای در یک مطالعه، اثر سیگار بر بسیاری از اعضای بدن به دلیل جهش هایی است که در DNA سلولی ایجاد می شود که از تشکیل پروتئین های محافظت کننده در برابر سرطان جلوگیری می کند. مصرف سیگار با توجه به تولید رادیکال های آزاد باعث استرس اکسیداتیو و  نیز آسیب به سلول های بدن هم می شود.

متخصص بیماری های داخلی گفت: از عوارض دیگر استعمال سیگار، کاهش عملکرد ایمنی بدن، پوسیدگی دندان ها، مشکلات جنسی و ناباروری، مشکلات بینایی، التهاب معده، افزایش رفلاکس معده، کاهش اثر قرص های ضد اسید است، لذا ترک سیگار باعث می شود بعد از 12 تا 20 روز عوارض فیزیولوژیک از بین بروند و بدن به حالت عادی خود برگردد.

دکتر گندمی تصریح کرد: ترک سیگار بعد از یک سال کاهش ریسک حمله های قلبی و فشارخون،  2 تا 5 سال کاهش ریسک سکته های مغزی،  5 تا 10 سال کاهش 50 درصدی ریسک سرطان های مثانه،مری،حلق و دهان و ریسک سرطان ریه که از مهم ترین عوامل خطر ابتلا به این نوع از سرطان محسوب می شود، را در پی خواهد داشت.

وی با اشاره به اینکه افراد سیگاری اغلب دچار اختلالات خواب نیز هستند و با 2 هفته قطع سیگار از خواب با کیفیتی برخوردار خواهند بود افزود: درمان های نوین  ترک سیگار وجود دارد که افراد مبتلا می توانند با مراجعه به متخصصین داخلی و ریه اقدام به ترک کنند.

 


525.jpg - 12.20 kBعضو هیأت علمی گروه زنان دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: مادران باردار جهت پیشگیری از بیماری تب دنگی و عدم ایجاد آسیب‌های ناشی از آن باید از محیط‌های آلوده به دور باشند.

دکتر سلمه دادگر در گفتگو با وب دا، اظهار کرد: در این روزها شیوع بیماری تب دنگی در کشورهای مختلف مشاهده شده و می‌توان با رعایت نکات پیشگیرانه از ابتلای عموم افراد جامعه به‌ویژه مادران باردار جلوگیری کرد.

وی تصریح کرد: در زمان ابتلای مادر باردار به بیماری تب دنگی احتمال انتقال این بیماری به جنین وجود دارد و این خطر در ماه‌های آخر بارداری بیشتر است؛ البته این ویروس انتقال انسان به انسان ندارد، چون انتقال آن با گزش پشه آئودس بوده، اما در مورد مادران باردار متفاوت بوده و در این گروه از مادران احتمال عبور ویروس از جفت وجود دارد.

عضو هیأت علمی گروه زنان دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه عوارض ویروس در جنین موجب زایمان زودرس، مرگ داخل رحمی، سقط در ماه‌های اول بارداری، احتمال فشار خون بالا در مادر، مسمومیت بارداری و خون‌ریزی‌های مربوط به دوران بارداری می‌شود، خاطرنشان کرد: در خانم‌های باردار و در زمانی که با نیش پشه آئدس مواجه می‌شوند خطر تب خونریزی دهنده وجود دارد و حتی شوک را به همراه دارد و در برخی از این مادران هم ممکن است که علائم بیماری قابل مشاهده نباشد و هرچه قدر که شدت بیماری مادر بیشتر باشد احتمال عوارض جنینی هم به همان نسبت بیشتر است.

دکتر دادگر با ذکر این نکته که در حال حاضر راهی برای عدم انتقال بیماری تب دنگی از مادر به جنین وجود ندارد و دارویی هم برای آن نداریم، تأکید کرد: بهترین کار در این خصوص پیشگیری از گزش حشره و دوری از محیط‌های آلوده بوده است؛ اگر محیط کاری مادر ایجاب می‌کرد که در آن محل باشد بهترین راه پیشگیری از ابتلا به این تب و دوری از نیش پشه آئودس استفاده از لباس با پوشش کامل و استفاده از اسپری‌های ضدپشه در محیط کار و استفاده از پشه بند در زمان خواب است.

متخصص زنان و زایمان ادامه داد: اگر مادر در ابتدای بارداری مبتلا شد نباید تب داشته باشد، چرا که این موضوع در 3 ماهه اول موجب عوارض جنینی می‌شود و باید به پزشک مراجعه کرده و نسبت به پائین‌ نگهداشتن تب با مصرف داروی استامینوفن آن هم با تجویز پزشک اقدام شود.

وی در پایان گفت: تا کنون موردی که مشکوک مادر باردار مبتلا به تب دنگی باشد نداشتیم و مورد مثبتی در این گروه از مادران مشاهده نشده است.   


524.jpg - 13.31 kBمدیر مرکز آموزشی پژوهشی درمانی قائم (عج) از مراکز زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: راه اندازی واحد پرستاری، آموزش و پیگیری بیمار یکی از برنامه های ارائه شده از طرف معاونت پرستاری دانشگاه ، در این مرکز درمانی است.  

دکتر حسین محسن زاده در گفتگو با وبدا، با بیان اینکه مهمترین هدف از راه اندازی واحد مذکور پایش وضعیت سلامت بیماران بعد از ترخیص است خاطر نشان کرد: بحث سالمندی، بیماریهای مزمن و صعب العلاج ، از جمله چالش هایی بود که سبب شد طرحی را در برنامه ششم توسعه که در واقع پیگیری برنامه پنجم بود، پایه ریزی و به عنوان پرستار پیگیر رقم بخورد.

وی در رابطه با ضرورت و اهمیت این اقدام گفت: معمولا بعد از ترخیص بیمار، قطع ارتباط یا ارتباط حداقلی بیمار و خانواده ها با سیستم پزشکی و  مجموعه درمان، اتفاق می افتاد و عموماً پیگیری جهت سایر اقدامات درمانی صورت نمی گرفت، همچنین فرسودگی خانواده ها به ویژه در بیماری های مزمن، در جهت مراقبت کردن از بیمار و عدم تبعیت از رژیم های دارویی و غذایی ازطرف پزشک معالج، در بیماری های مزمن از جمله، دیابت، مشکلات تنفسی و بیماران دیالیزی که پیگیری های درمانی طولانی مدت را می  طلبد و این منجر به خستگی بیماران از ادامه روند درمان شده بود.

مدیر مرکز آموزشی پژوهشی درمانی قائم (عج) افزود: جهت رفع مشکلات به وجود آمده، واحد مراقبت پرستاری دانشگاه، پرستار پیگیر را در حوزه آموزش سلامت بیماران پایه گذاری کرد و به این ترتیب در اتاق کلینیک پرستاری آموزش سلامت بیمارستان واقع در درمانگاه بیمارستان قائم (عج)، واحد پرستار پیگیر مستقر  و با قرار دادن یک خط تلفن آزاد، سلامت بیماران ترخیص شده را پایش می کند.

محسن زاده همچنین گفت: در سامانه نظارت بر درمان (تی ام اس)، با ثبت بیماری ها، سوالات زیادی در 10 صفحه رقم می خورد که مربوط به مراقبت کننده بیمار و پیگیری روند درمان او خواهد بود و پرستارپیگیر آنها را مورد بررسی قرار می دهد. اما نکته مهم در سامانه نظارت بر درمان (تی ام اس)،  تواتر و پیگیری های دوره ای و مجدد است؛ تا زمانی که احساس شود بیمار یا خانواده به اطلاعات مورد نیاز برای خودمراقبتی دست یافته است که در این صورت ، ضرورت انجام پیگیری وجود نخواهد داشت، همچنین با این روند از بازگشت مجدد بیمار و نیز ازدحام در بیمارستان جلوگیری می شود .

لازم به ذکر است؛ پرستارپیگیر کسی است که وضعیت سلامتی، بیمارهایی مثل نارسایی های مزمن تنفسی، بیماری های قلبی از جمله سکته های مغزی، نارسایی های مزمن قلبی، انواع سرطان ها و بیماری های روانپزشکی که در بیمارستان بستری می شوند را طی 48 تا 72 ساعت بعد از ترخیص بیماران پیگیری می کند.

 

 

اطلاعات تماس سامانه خبری وب دا

Image
آدرس: مشهد، خیابان دانشگاه، ساختمان قرشی
کد پستی :۹۱۷۷۸۹۹۱۹۱
نمابر: ۳۸۴۳۶۸۲۷ ۰۵۱
رایانامه :webda@mums.ac.ir
سامانه پیام کوتاه: ۳۰۰۰۲۱۹۱
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image