بهداشت و پیشگیری


کارشناس مسئول سلامت محیط معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه در شرایط شیوع کرونا در کشور تمام سعی بر این است که واحدهای صنفی در حداقل ممکن فعالیت کنند گفت: براساس برنامه ریزی های انجام شده در مناطق زیر پوشش دانشگاه بیشتر اصناف ضروری که مایحتاج مردم را ارائه می کنند مشغول فعالیت بوده و بقیه اصناف غیر ضروری فعالیت ندارند.

مهندس باباخانی در گفتگو با وب دا هدف از کاهش فعالیت اصناف غیر ضروری را ،کنترل رفت و آمد مردم و شکسته شدن زنجیره انتقال بیماری کووید-19 برشمرد و خاطر نشان کرد: واحدهای صنفی فعال مانند نانوایی ها، سوپر مارکت ها، قصابی ها و... در این ایام براساس دستورالعمل های ابلاغی و پروتکل های مربوطه به فعالیت مشغول هستند.  

وی در همین راستا به متصدیان واحدهای صنفی توصیه نمود در صورت وجود کسالت و وجود علائم و مشکلات تنفسی به هیچ عنوان در محل کار حاضر نشوند، همچنین کلیه پرسنل حاضر در محل کار به ویژه در صنوف مواد غذایی حتماً باید رعایت کامل پوشش حفاظتی شامل دستکش و ماسک را داشته باشند.

کارشناس مسئول سلامت محیط معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد افزود: ضد عفونی نمودن تمام سطوح مورد استفاده  به صورت مستمر و با استفاده از مواد ضدعفونی کننده و گندزدایی استاندارد از دیگر مواردی است که به طور جدی باید به آن توجه شود.

مهندس باباخانی با تاکید بر اینکه شهروندان تا حد امکان از مواد غذایی بسته بندی شده کارخانه ای استفاده نمایند گفت شهروندان سعی نمایند حداقل تردد را به واحدهای صنفی داشته باشند و خریدهای ضروری فقط توسط یک نفر و به صورت هفتگی انجام شود.


مدیر سلامت روانی، اجتماعی و پیشگیری از اعتیاد معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد از هموطنان خواست در این روزهای نسبتاً سخت قرنطینه خانگی که همه اعضای خانواده مجبور به ماندن در خانه هستند با همدلی وتعامل بیشتر به آسان شدن این روزها کمک کنند.

 دکتر ندا اخروی در گفتگو با وب دا اظهار کرد: جامعه در این روزها در شرایط خاصی قرار دارد و باید در این موقعیت به نوع دیگری به زندگی و اطرافیانمان نگاه کنیم.

وی گفت: باید در نظر داشته باشیم همانطور که ما از این شرایط خسته شده ایم و یا حوصله مان سر رفته است، نزدیکان و اطرافیانمان نیز همین حس را دارند، پس باید با بالابردن سطح تحمل، همدلی و تعامل بیشتر به یکدیگر کمک کنیم تا این روزها را به سلامت بگذرانیم.

دکتر اخروی با تاکید بر توجه ویژه به کودکان در این روزها گفت: باید بپذیریم سطح تحمل کودکان خیلی کمتر از ماست و علاقه شان جهت رفتن به خارج از منزل و تفریح خیلی بیشتر است، پس باید سعی کنیم در منزل شرایطی را برای آنها فراهم کنیم تا بتوانند در خانه تفریحات خاصی را داشته و بتوانند هیجاناتشان را تخلیه کنند.

مدیر سلامت روانی، اجتماعی و پیشگیری از اعتیاد دانشگاه  علوم پزشکی مشهد خاطرنشان کرد در حال حاضر 600 روانشناس در سه شیفت کاری همه روزه در کل کشور از طریق سامانه تلفنی 4030 آمادگی کامل جهت انجام مشاوره در زمینه مشکلات روحی روانی مربوط به شیوع بیماری کرونا در جامعه را دارند.

وی افزود: مشکلاتی همچون استرس، افسردگی در خانه ماندن و تبعات آن، کمک به مشکلات روحی بیماران و یا خانواده متوفیان این بیماری که دچار بحران سوگ شده اند از جمله مسائلی می باشد که روانشناسان این سامانه با انجام مشاوره تلفنی در حال کمک به حل آن هستند.

 


روزهای ماندن در خانه برای پیشگیری از ابتلا و یا انتقال کرونا ویروس کووید 19 می تواند فرصت بسیار خوبی برای نقویت عادات تغذیه ای صحیح و ترک عادات غذایی نامناسب باشد.

به گزارش وب دا، تمامی گروه های سنی می توانند تحت تاثیر این ویروس قرار گیرند اما سالمندان، مبتلایان به بیمارهای قلبی- عروقی، پرفشاری خون،دیابت، آسم و مشکلات تنفسی و کبدی، بیماران کلیوی، سرطان های تحت درمان و بیمارانی که به هر دلیلی کورتون مصرف می کنند و مبتلایان به نقص سیستم ایمنی بیشتر در معرض خطر ابتلا به کرونا ویروس کووید 19 هستند. به همین دلیل لازم است توجه ویژه ای برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری ها و کنترل بیماری ها در بیماران، در زمان ماندن در خانه که شیوه زندگی نسبت به گذشته دستخوش تغییراتی می شود داشت.

نگاهی به برخی تهدیدهای احتمالی سلامت در مدت زمان نامعین درخانه ماندن، ضرورت هوشیاری و برنامه ریزی برای پیروی ازاصول صحیح شیوه زندگی را روشن می کند.

اضافه وزن و چاقی یکی از عوارض احتمالی در خانه ماندن و بی تحرکی است. از طرف دیگر ابتلا به چاقی می تواند زمینه ساز بیماری های دیگر همچون دیابت و افزایش فشار خون گردد.

رژیم غذایی مناسب در صورت همراهی با فعالیت بدنی منظم در منزل نقش بسیار مهمی در کاهش وزن افراد چاق، حفظ وزن متعادل و جلوگیری از بروز چاقی بر عهده دارد.

بهم خوردن کنترل فشار خون، چربی و قند خون در بیماران مبتلا به فشار خون بالا، چربی خون بالا و یا دیابت و یا افرادی که زمینه این بیماریها را دارند نیز از تبعات بی تحرکی و تغذیه نامناسب می باشد. عدم تحرک کافی و ورزش نکردن، بهم خوردن خواب شبانه و بیدار ماندن طولانی مدت در طول شب، ریزه خواری و مصرف مکرر میان وعده های پرکالری همه و همه عوامل خطری هستند که می توانند زمینه ساز و یا تشدید کننده بیماری های نامبرده شوند.

در خصوص دیابت، ورزش منظم در دراز مدت نه تنها باعث بهبود کنترل دیابت نوع 2 خواهد شد، بلکه حتی قادر است تا از بروز آن در افراد در معرض خطر نیز جلوگیری کند. ورزش با کم کردن مقاومت بدن به انسولین و افزایش اثر انسولین در بدن باعث کاهش قند خون می شود بنابراین نداشتن فعالیت بدنی در دوران خانه نشینی می تواند اثر منفی بر کنترل قند خون بیماران داشته باشد.

همچنبن مطالعات زیادی نشان داده اند که ورزش منظم در کاهش چربی خون خصوصأ تری گلیسیرید بسیار موثر بوده و کلسترول خوب (HDL) را نیز افزایش می دهد.

با پیروی از رژیم غذایی حاوی میوه و سبزی فراوان و کنترل مصرف نمک و غذاهای شور و چرب، داشتن برنامه ورزشی و فعالیت بدنی منظم در خانه، بروز و شدت عوامل خطرزای بیماری های قلبی عروقی و پرفشاری خون و نیاز به افزایش دوز مصرفی داروهای ضد پرفشاری خون را کاهش داده و از مرگ زودرس جلوگیری می کند. کاهش وزن و پرهیز از مصرف دخانیات و نوشیدنی های الکلی نیز به کاهش بیشتر فشار خون کمک می کنند.

علاقمندان برای دریافت دستوراالعمل های مرتبط با تغذیه صحیح می توانند به اینجا مراجعه کنند.


 IMAGEگام دوم مبارزه با بیماری کووید 19 و فاصله گذاری اجتماعی در حوزه سلامت محیط و کار از سوی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی ابلاغ شد.

به گزارش وب دا، بر این اساس مقرر شد کلیه واحدهای صنفی و صنعتی از صبح جمعه 22 فروردین در سامانه ثبت نام اصناف و صنایع به نشانی  salamat.gov.ir ثبت نام نمایند.

ثبت نام از واحدهای صنفی و صنعتی به مدت یک هفته ادامه خواهد داشت و راهنماها و الزامات سلامت محیط و کار شاغلین و مشتریان با توجه به نوع فعالیت پس از تکمیل ثبت نام به صورت الکترونیک در اختیار افراد قرار خواهد گرفت.

 همچنین برای استفاده از تمامی راهنماها و الزامات می توان به سایت مرکز سلامت محیط و کار به نشانی:

http://markazsalamat.behdasht.gov.ir  مراجعه کرد.


هشدار سازمان غذا و دارو ؛ مصرف الکل صنعتی (متانول) موجب مسمومیت می شودگرچه شستن دست‌ها برای حفظ سلامت بهداشت فردی همیشه مورد تاکید بوده اما با همه‌گیری ویروس کرونا این تاکید برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری رنگ و بوی دیگر و اهمیت دوچندان یافته است.

دست‌های آلوده به تاکید همه متخصصان و کارشناسان امور بهداشت و درمان، بزرگترین خطر و عامل انتقال ویروس بیماری کرونا به شمار می‌روند بنابراین برای مصون ماندن از کرونا باید دست‌های خود را با دقت و وسواس بیش از گذشته دستکم ۲۰ ثانیه شستشو دهیم.

بر اساس اعلام سازمان بهداشت جهانی، شستن مکرر دست‌ها با آب و صابون، مهمترین، ساده ترین و ارزان‌ترین راه پیشگیری از انتقال ویروس کروناست.

گرچه رعایت بهداشت فردی بویژه شستن دست‌ها نزد ایرانیان از گذشته‌های دور به عنوان یک فرهنگ نهادینه شده است و اکنون در شرایط بحران کرونا بیش از هر زمانی بدان توجه می شود اما باید اذعان کرد که افرادی هستند که بهداشت دست را خواسته یا ناخواسته رعایت نکرده و زمینه انتقال بیماری به دیگران را فراهم می‌کنند.

این در حالی است که برخی از آنان در کارهای تولید و عرضه مواد غذایی مانند نانوایی، قصابی، سالن غذاخوری، سوپرمارکت و میوه فروشی فعالیت دارند و خطر انتقال ویروس از طریق این مشاغل در تماس با مردم بسیار زیاد است.

نقش ۷۰ درصدی شستن دست‌ها در پیشگیری از کرونا

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: شست و شوی مکرر دست‌ها تا ۷۰ درصد از ابتلا به ویروس کووید ۱۹ پیشگیری می‌کند.

دکتر مهدی قلیان با بیان اینکه شایع ترین راه انتقال  ویروس کرونا از فردی به فرد دیگر از طریق دست‌های آلوده می باشد افزود: شستن مکرر دست‌ها در کنار رعایت بهداشت فردی از راهکارهای مهم پیشگیری از بیماری کرونا به شمار می‌رود.

وی ادامه داد: همچنین پرهیز از  لمس چشم و صورت با دست‌های استریل نشده در پیشگیری از ابتلا به ویروس کووید ۱۹ اهمیت بسیار دارد، لذا آموزش روش صحیح شستن دست‌ها و رعایت بهداشت در پیشگیری از بیماریهای ویروسی موثر است.

وی آب و صابون مایع را بهترین شوینده برای شستشوی دستها عنوان کرد و گفت: تأثیر محلول‌ها و ژل‌های ضدعفونی‌کننده برای نابودی ویروس به اندازۀ شستشو با آب و صابون نیست، اما  اگر امکان شستن با آب و صابون فراهم نباشد، شوینده‌های الکلی ویروس‌ها را از بین می‌برد.

دکتر قلیان افزود: طبق دستورالعمل و پروتکل‌های بهداشتی، شست‌وشوی سادۀ دست‌ها با آب کافی نیست بلکه باید در روز به طور مکرر و هر بار دستکم ۲۰ ثانیه پشت دست‌ها، بین انگشتان و زیر ناخن‌ها با آب و صابون شسته شود.

وی ادامه داد: پس از سرفه، عطسه یا پاک کردن بینی، حضور در اماکن عمومی و استفاده از سیستم حمل و نقل عمومی، سوپرمارکت‌ها، پمپ بنزین و داروخانه، لمس سطوح در خارج از منزل، لمس پول یا کارت بانک، پیش از آشپزی و تهیۀ غذا، قبل و بعد از خوردن غذا،  بعد از استفاده از سرویس بهداشتی، پس از بیرون گذاشتن زباله ها و سایر اموری که با دست‌ها در ارتباط هستند، شستشوی دست‌ها برای پیشگیری از بیماری کرونا الزامی است.

وی گفت: در این راستا همه صنوف و واحدهای تولیدی که با تولید و عرضه مواد غذایی ارتباط دارند ملزم به رعایت بهداشت دست و پروتکل‌های بهداشتی تعیین شده در این راستا هستند.

بهداشت دست‌ها ضروری است

مدیر گروه بهداشت محیط حرفه‌ای دانشگاه علوم پزشکی مشهد نیز گفت: به منظور پیشگیری از کرونا، شیوه‌نامه‌ای برای صنوف مختلف در خصوص رعایت بهداشت فردی، شستشوی دستها و گندزدایی محل، تنظیم و برای هر بخش به صورت جداگانه ارسال شده است.

علی اصغر حسنی افزود: این شیوه‌نامه برای همه رستوران داران، هتلداران، صاحبان فست فودها، محیط های کارگری و صنوف خدماتی به صورت جداگانه ارسال شده و در آن بهداشت دست‌ها، استفاده از دستکش، روپوش مناسب، ماسک، استفاده از کارتخوان و دست نزدن به پول و گندزدایی سطوح مورد تاکید قرار گرفته است.

وی اظهار داشت: در نانوایی‌ها بهداشت دست‌ها از اهمیت بسزایی برخوردار است و  همه نانوایی‌ها باید از دستگاه کارتخوان برخوردار باشند تا امکان انتقال آلودگی از طریق دست زدن به اسکناس از بین برود.

وی گفت: از سوی دیگر همه کسانی که به عنوان مصرف کننده کالا یا دریافت کننده خدمات وارد واحدهای صنفی می‌شوند، لازم است شستن دست‌ها را به عنوان مولفه ضروری همواره مدنظر داشته باشند.

پلمب ۲۲۴ واحد عرضه مواد غذایی

رییس گروه سلامت محیط دانشگاه علوم پزشکی مشهد نیز گفت: در تمام پروتکل‌های ارائه شده به صنوف و واحدهای تولیدی به ویژه در حوزه تولید و عرضه مواد غذایی شستن دست‌ها مورد تاکید قرار گرفته است.

محمد باباخانی افزود: این پروتکل‌های بهداشتی به واحدهای تولید و عرضه مواد غذایی، رستوران‌ها، قصابی‌ها و سوپرها ارسال و رعایت و اجرای آن مورد تاکید و نظارت مستمر قرار دارد.

وی ادامه داد: پوسترهای آموزشی شستن صحیح دست‌ها به مدت ۲۰ ثانیه به همه صنوف بویژه نانوایی‌ها ارسال شده و با افرادی که نکات بهداشتی در این خصوص را رعایت نکنند برخورد می‌شود.

وی گفت: از ابتدای همه‌گیری ویروس کرونا  تاکنون به دنبال گزارش‌های مردمی و بازدیدهای انجام شده مرتبط با کرونا از بین صنوف بازدید شده پرونده ۱۸۳ واحد که تخلفات بهداشتی داشته‌اند به دادگاه  رفته که ۱۴۰ مورد از آنها نانوایی بوده است.

باباخانی افزود: طی این مدت ۲۲۴ واحد تولید و عرضه مواد غذایی پلمب شده است که ۱۳۶ مورد از آنها نانوایی بوده است.

وی ادامه داد: حدود ۶۰ هزار واحد عرضه و توزیع مواد غذایی در مناطق زیرپوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد در استان خراسان رضوی وجود دارد که ۸۰ درصد آنها فعال هستند.

وی گفت: افرادی که با مواد غذایی سر و کار دارند باید از دستکش‌های یکبار مصرف استفاده کنند و شهروندان می‌توانند تخلفات صنوفی که موارد بهداشتی در این خصوص را رعایت نمی‌کنند از طریق شماره‌های  ۱۹۰، ۱۹۱ و ۴۰۳۰ اطلاع‌رسانی کنند.

اطلاعات تماس سامانه خبری وب دا

Image
آدرس: مشهد، خیابان دانشگاه، ساختمان قرشی
کد پستی :۹۱۷۷۸۹۹۱۹۱
نمابر: ۳۸۴۳۶۸۲۷ ۰۵۱
رایانامه :webda@mums.ac.ir
سامانه پیام کوتاه: ۳۰۰۰۲۱۹۱
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image