دکتر سید عباس طباطبائی یزدی در سال 1340 در مشهد متولد و در سال 1358 با رتبه عالی موفق به ورود به رشته پزشکی در دانشگاه علوم پزشکی مشهد شد، همزمانی ورودش به دانشگاه و انقلاب فرهنگی موجب شد که در ابتدای جنگ تحمیلی فرصت حضور در جبهه های حق علیه باطل را داشته باشد و پس از حدود یک سال و نیم، تحصیل خود را در رشته پزشکی آغاز کند.
در آن زمان هنوز دانشکده پزشکی از دانشگاه فردوسی مشهد تفکیک نشده بود و دکتر اعتمادی ریاست دانشکده را بر عهده داشت اما بعد از تفکیک این دو دانشگاه، اولین ریاست با مرحوم دکتر الهی بود و بعد اساتید دیگر ادامه دهنده راه آنها بودند .
ادامه یافتن جنگ تحمیلی و نیاز به حضور کادر پزشکی در جبهه ها و بیمارستان های صحرایی موجب شد که دکتر طباطبایی یزدی بار دیگر در دوران اینترنی به طور مجدد در مناطق عملیاتی حضور یابد و در کنار سایر پزشکان و پرستاران ایثارگر به مجروحان شیمیایی خدمت رسانی نماید.
وی پس از دانش آموختگی در دوره پزشکی عمومی، رشته تخصصی پاتولوژی را برای ادامه راه تحصیلش انتخاب کرد و از محضر اساتیدی همچون دکتر احمد علوی بهره مند شد.
دکتر طباطبایی پس از اتمام تحصیلش در دوره تخصصی آسیب شناسی در سال 1371 به عنوان عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد علاوه بر خدمت در عرصه های درمانی در مسیر آموزش به دانشجویان نیز گام نهاد و تا کنون موفق به آموزش صدها دانشجو در مقاطع مختلف شده است.
بدین منظور، خبرنگار پایگاه خبری وب دا روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی مشهد ، با این استاد پیشکسوت گفتگویی را انجام داده است که در ادامه می خوانیم.
استاد و مدیر گروه آسیب شناسی دانشگاه علوم پزشکی مشهد یکی از بهترین دوران زندگیش را زمان تحصیل در مقطع تخصصی و آشنایی با گروه پاتولوژی عنوان می کند و اظهارمی دارد: در رشته پاتولوژی، پزشک با بیمار به طور مستقیم و با پزشکان و متخصصین در ارتباط است و در واقع نتیجه کار پاتولوژی، راهنمای نقشه راه پزشکان در درمان بیماران است.
دکتر طباطبایی بر این عقیده است که در روند تشخیص بیماری باید یک متخصص پاتولوژی به نحوی عمل کند که گویی بیمار از اعضای خانواده خود اوست و همانطور دلسوزانه و با دقت نوع بیماری را تشخیص دهد.
رشته پاتولوژی عموما با بیماریهای صعب العلاج و سرطان ها در ارتباط است، بنابراین تشخیص نوع بیماری از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و نباید عفونت را سرطان و یا بالعکس تشخیص داد.
پاتولوژیست باید نقشه راه را به پزشک نشان دهد، بنابراین اگر تشخیص اشتباه دهیم، روند درمان بیمار کاملا متفاوت می شود، از همین رو باید متخصصین پاتولوژی به علم روز آشنا باشند و تصور کنند که این تشخیص برای یکی از نزدیکانشان انجام می شود و با دقت، وظیفه خود را انجام دهند.
این استاد برجسته دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار می دارد: به طور مثال در روش فروزن سکشن، جراح در حین عمل، یک نمونه از ضایعه را بر میدارد و پاتولوژیست باید در عرض ده دقیقه بافت را یخ بزند، برش بدهد و نتیجه تشخیص را به پزشک اعلام کند، در چنین شرایطی اگر متخصص معده نمونه را ارسال کرده باشد با تشخیص سرطان معده در اتاق عمل، معده بیمار را بیرون می آورد بنابراین تشخیص درست در حفظ سلامت بیمار از اهمیت بالایی برخوردار است.
دکتر طباطبائی یزدی می گوید: به عنوان برادر بزرگتر و پدر دانشجویان هر چه علم دارم را به آنها می آموزم و امیدوارم دانشجویانم بهتر از ما عمل کنند تا علم پیشرفت کند چون اگر در حد ما باشند علم بشری پیشرفت نخواهد کرد.
دکتر طباطبایی با بیان اینکه اعضای هیات علمی و فعالان رشته پاتولوژی ارتباط خوبی با متخصصین رشته های مختلف دارند اظهار می دارد: در حال حاضر حدود 12 نفر عضو هیات علمی در دو بیمارستان قائم(عج) و امام رضا(ع) از این گروه آموزشی فعالیت می کنند که تمامی آنها دارای رتبه های برتر کشوری هستند و از نخبه های این رشته محسوب می شوند.
مدیر گروه پاتولوژی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه زمانی که در رشته پاتولوژی پذیرفته شدم حدود 11 سال بود که این رشته پذیرشی نداشت اما در سالهای اخیر دانشجویان زیادی در این رشته پذیرش شدند که جای خرسندی و امید دارد تاکید کرد؛ در کنار افزایش تعداد دانشجویان باید به موضوع تامین زیر ساخت ها و فناوری های جدید نیز توجه شود تا بتوانیم زمینه های پژوهشی و تحقیقاتی را در مسیر تشخیص و درمان بیماری گسترش دهیم.