پزشکی


عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه مننژیت امکان دارد به دنبال سرماخوردگی ایجاد شود، تصریح کرد: گرفتن مایع نخاعی از کمر برای تشخیص مننژیت ضروری است.

دکتر محمدحسن اعلمی در گفتگو با خبرنگار وبدا گفت: مننژیت ورم پرده های مغز است که ابتلا به آن ممکن است به دنبال سرماخوردگی ایجاد شود.

وی افزود: علائم و نشانه های مننژیت بیشتر شبیه آنفولانزا است ولی به سرعت کودک یا شیرخوار بدحال می شود نشانه های اولیه مننژیت شامل تب، سردرد، استفراغ و احساس بی حالی می باشد از نشانه های دیگر درد دست و پا، رنگ پریدگی یا کبودی های پوست و سردی دست و پاها است.

فوق تخصص عفونی کودکان؛ سفتی گردن و حالت گیجی یا خواب آلودگی و ترس از نور را از نشانه های دیررس مننژیت دانست و تصریح کرد: تنفس تند و لرز از دیگر علائم مننژیت در کودکان و سفت بودن یا برجسته بودن ملاج از سایر علائم مننژیت در شیرخواران و کودکان کوچکتر می باشد.

وی اظهار داشت: کودکانی که به مننژیت مبتلا می شوند بی قرار هستند و ناله می کنند تشنج و تکان های پشت سرهم دارند و امکان دارد شل و بی حال شوند و شیرخوران خوب شیر نخورند.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد به مادران توصیه کرد: ماردران باید به هنگام تب یا بی حالی بدن کودکان خود را بررسی کنند که اگر با قرمزی یا کبودی مواجه شدند کودک را  هر چه سریع تربرای ویزیت نزد پزشک منتقل نمایند.

دکتر اعلمی در ادامه افزود: گاهی علائم به سرعت پیشرفت می کنند و کودک ظرف چند ساعت بدحال می شود.

 وی با اشاره به اینکه خطر ابتلا به مننژیت کم است ولی وجود دارد، تصریح کرد: مننژیت از طریق ترشحات دهان و بینی قابل انتقال می باشد واکسیناسیون می تواند در اکثر موارد از مننژیت پیشگیری کند.

دکتر اعلمی با اذعان به اینکه درمان مننژیت در بیمارستان انجام می شود، اظهار داشت: متاسفانه برخی از کودکان دچار عوارضی شامل کم شنوایی یا کاهش بینایی و افت یادگیری و گاها فلج می شوند.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: در مراحل اولیه تشخیص مننژیت سخت است با توجه به علائم و نشانه های گفته شده بایستی با کوچکترین شک به پزشک مراجعه کرد در صورتی که کودک 24 ساعت در بیمارستان آنتی بیوتیک دریافت کند بیماری دیگر قابل انتقال نیست.

فوق تخصص عفونی کودکان در رابطه با روش تشخیص مننژیت تصریح کرد: مایع مغزی نخاعی یا همان به اصطلاح آب کمر در حالت طبیعی مایع شفاف، بی رنگ و حاوی مواد مغذی است و هم چنین مشابه بالشتک برای نخاع و مغز می باشد و برای تشخیص مننژیت گرفتن آب کمر ضروری است که معمولا با استفاده از یک سوزن مخصوص در ناحیه پایین کمر مقداری مایع نخاعی گرفته و برای آنالیز به آزمایشگاه ارسال می شود.

دکتر اعلمی در ادامه افزود: بر اساس جواب کشت بهترین آنتی بیوتیک انتخاب می شود جواب اولیه ظرف چند ساعت آماده خواهد شد ولی جواب کشت 48 تا 72 ساعت طول می کشد در صورتی که جواب مایع عفونت ویروسی باشد ممکن است کودک زودتر مرخص شود.

وی با تاکید بر اینکه گرفتن آب کمر برای تشخیص مننژیت باعث فلج یا عقیمی نمی شود، اذعان کرد: بعد از گرفتن مایع مغزی نخاعی ممکن است کودک تا روز بعد کمی ناراحت یا درد ملایم در ناحیه کمر داشته باشد گرفتن آب کمر خطر بسیار کمی دارد و معمولا همراه با عوارض نمی باشد.

 


مدیرکل انتقال خون خراسان رضوی از اجرای طرح تجلی همدلی اهداکنندگان خون در ماه مبارک رمضان در پایگاه‌های اهدای خون خراسان رضوی خبر داد.

به گزارش وب دا، دکتر سیدحمیدرضا اسلامی اظهار داشت: بر اساس این طرح که تا پایان ماه مبارک رمضان ادامه دارد، تمامی پایگاه‌های اهدای خون در مشهد از ساعت 21:15 تا 1:15 بامداد روز بعد و در شهرستان‌های استان از 21 تا 24 آماده پذیرش داوطلبان اهدای خون خواهند بود.

مدیرکل انتقال خون خراسان رضوی با اشاره به پایگاه‌های اهدای خون فعال استان در ماه مبارک رمضان، خاطرنشان کرد: این پایگاه‌ها در مشهد شامل پایگاه امام رضا(ع) واقع در میدان شریعتی (تقی‌آباد) ابتدای خیابان دانشگاه، پایگاه امید واقع در خیابان آیت‌الله شیرازی، نبش آیت‌الله شیرازی 3 طبقه منهای یک مجتمع تجاری و اقامتی امید، اتوبوس سیار واقع در میدان بیت‌المقدس ابتدای خیابان شهید اندرزگو به سمت حرم مطهر رضوی، پایگاه شهید کریمی واقع در منطقه قاسم‌آباد، بولوار شریعتی، نبش شریعتی 28، پایگاه میلاد واقع در بولوار استقلال، بین استقلال 2 و 4 طبقه فوقانی و پایگاه مهر واقع در بولوار ابوطالب، نبش ابوطالب 33 بوده است و پایگاه‌های اهدای خون شهرستانی هم در شهرستان‌های قوچان، تربت حیدریه، سبزوار، گناباد و نیشابور آماده پذیرش و خونگیری از دواطلبان اهدای خون هستند.

دکتر اسلامی با اشاره به کاهش میزان ذخیره‌سازی خون و انواع فرآورده‌های خونی استان، تصریح کرد: از همه مردم نیکوکار و روزه‌دار دعوت می‌کنیم تا در این ماه مبارک با مراجعه به پایگاه‌ها و اهدای خون خود به کمک بیماران نیازمند بشتابند.

وی تأکید کرد: این خدمات در شب و شام ولادت کریم اهل بیت، حضرت امام حضرت مجتبی(ع)، شب‌های قدر و ایام ضربت خوردن و شهادت حضرت علی(ع) ساعتی پس از افطار و در روز عید سعید فطر هم پس از اقامه نماز عید تا اذان ظهر به‌صورت ویژه آماده پذیرش داوطلبان اهدای خون خواهند بود.

مدیرکل انتقال خون خراسان رضوی با بیان اینکه در حال حاضر نیازمند همه گروه‌های خونی در سطح استان هستیم، گفت: روزه‌داری هیچگونه منافاتی با اهدای خون ندارد و داوطلبان می‌توانند ساعتی پس از افطار برای اهدای خون اقدام نموده و پس از آن تا سحر مایعات بیشتری صرف نمایند.

مدیرکل انتقال خون خراسان رضوی با تأکید بر اینکه نیاز به خون همیشگی بوده و هست، بیان کرد: از داوطلبان ایثارگر اهدای خون درخواست داریم تا اهدای خون را منوط بر مناسبت‌ها ننموده و با مراجعه در همه ایام سال به این اقدام خداپسندانه اهتمام ورزند و در زمان مراجعه به پایگاه‌های اهدای خون نیز حتماٌ کارت ملی خود را به همراه داشته باشند و طبق قانون امکان پذیرش و خونگیری از مراجعه‌کنندگانی که کارت ملی‌شان را به همراه ندارند وجود ندارد.


 رییس دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد؛ ارتقای آموزش و روابط بین الملل را از مهمترین برنامه های این دانشکده عنوان کرد.

دکتر علی طلایی در گفتگو با وب دا، تصریح کرد: در رتبه بندی بین المللی دانشکده های پزشکی، دانشکده پزشکی مشهد در جایگاهی که در این خصوص محق می باشد قرار ندارد که با توجه به ظرفیت این دانشکده و تعداد اعضای هیات علمی در گروه های مختلف دستیابی به این مهم دنبال خواهد شد.

 وی به برداشتن گام های بلند در زمینه بین المللی اشاره و ابراز داشت: باید رتبه بندی بین المللی این دانشکده  به سرعت بالا رود و نکته قابل توجه این که برای این مهم تمامی زیر ساخت ها آماده است و تنها باید معرفی و گزارش دهی بین المللی ارتقا پیدا کند؛ تا بتوانیم با سرعت در جذب دانشجویان مختلف در رشته های گوناگون فعال تر باشیم.

رییس دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، بیان داشت: قدمت این دانشکده  بیش از 70 سال است اما با این تعداد دانشجو، فضاهای آموزشی، اساتید و تجهیزات مدرن در حد حق خود در جهان معرفی نشده؛ که شناساندن دانشکده، توانایی ها و امکانات آن به منطقه و در ادامه به سایر کشورهای جهان از دیگر اهداف به شمار می رود.

رئیس دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد بیان داشت: دانشگاه بر پایه خدمت به قشر بیمار تشکیل شده است و در مثلثی که بیمار در مرکز آن قرار دارد، هدف اصلی و نهایت تمام آموزش ها و پژوهش ها و توسعه فیزیکی مختلف خدمت رسانی عالی به بیمار است.

دکتر طلایی بیان داشت: در این راستا اگر تعامل و همدلی حداکثری میان اعضای هیات علمی، کارکنان و دانشجویان را ایجاد نکنیم موفق نخواهیم بود و این در گروی نظم و انظباط و پژوهش در حیطه پزشکی و آموزش عالی خواهد بود.


مدیر گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه عادات غذایی در دوران کودکی به ویژه در سنین 2 تا 5 سالگی شکل می گیرد، اظهار داشت: تغذیه صحیح در دوران کودکی نقش مهمی در پیشگیری از بسیاری از بیماریهای سنین بزرگسالی دارد.

دکتر زهرا اباصلتی در گفتگو با خبرنگار وب دا گفت: عادات غذایی در دوران کودکی به ویژه در سنین 2 تا 5 سالگی شکل می گیرد و با توجه به اینکه سلیقه های غذایی در این دوران پایه گذاری شده و تا سالها پایدار می ماند، بنابراین عادات غذایی سالم را باید از دوران کودکی پایه ریزی نمود.

وی افزود: تغذیه صحیح در دوران کودکی نقش مهمی در پیشگیری از بسیاری از بیماریهای سنین بزرگسالی مانند فشار خون بالا، چاقی، پوکی استخوان، بالا بودن کلسترول خون و بیماریهای قلبی– عروقی دارد.

دکتر اباصلتی به روش های مختلف دریافت نمک اشاره و بیان کرد: نمک از طرق مختلف مانند مراحل تهیه و پخت غذا، مصرف انواع سوپ های آماده، انواع شورها، ترشیها و کنسروها، مصرف سوسیس، کالباس، همبرگر و پیتزا، سیب زمینی سرخ کرده، تنقلات شور مانند چیپس و فرآورده های غلات حجیم شده و ... دریافت می شود.

وی در ادامه تصریح کرد: بنابراین می توان با کاهش مصرف نمک در مراحل پخت و مصرف غذا، کاهش مصرف مواد غذایی و غذاهای شور مانند انواع شورها، ترشیها، فست فودها و انواع سسها انتخاب میان وعده های غذایی سالم و کم نمک و استفاده نکردن از نمکدان در هنگام صرف غذا دریافت نمک را کاهش داد.

دکتر اباصلتی با بیان اینکه در سالهای اول زندگی به خصوص در 2 سال اول ذائقه کودک شکل می گیرد، اظهار داشت: بنابراین عادات و رفتارهای غذایی مادر در خانواده همچنین رفتار مربیان مهد کودک و نوع غذاهایی که به کودکان می دهند نقش مهمی در شکل گیری ذائقه کودک به غذاهای شور، پرنمک، چرب یا شیرین دارد.

وی اذعان کرد: محیط خانواده (خواهر و برادران بزرگتر، عادات و رفتار غذایی والدین، مربیان مهد کودکها و محیط صرف غذا)، مسائل اجتماعی (اشتغال مادران، صرف حداقل یک وعده غذا یا بیشتر در مهد کودک، مدرسه، استفاده از غذاهای آماده و...) و پیام های رسانه ها به ویژه تبلیغات تلویزیونی نقش مهمی نیز در دریافت و عادات غذایی کودکان دارند.

دکتر اباصلتی با بیان اینکه در نسل امروز کودکان تجربیات غذایی را در محیط غیر از خانه تجربه می کنند، خاطرنشان کرد: امروزه بر خلاف گذشته که تجربیات غذایی کودکان سنین قبل از مدرسه فقط در محیط خانه و خانواده متمرکز بوده، به علت به وجود آمدن تغییراتی در سبک زندگی خانواده ها و گذراندن بخشی از اوقات کودکان در مهدهای کودک، از طریق محیط مهدهای کودک نیز کسب می شود.

وی در ادامه افزود: بنابراین لازم است مربیان مهد کودک به مقدار نمک غذا توجه کنند و به مسئول تهیه غذای کودکان آموزش دهند که مقدار نمک مصرفی در هنگام تهیه غذای کودکان را کاهش دهند همچنین هنگام غذا دادن به کودکان به هیچ عنوان از نمکدان استفاده نکنند و نمکدان را از دسترس کودک خارج سازند.

دکتر اباصلتی خواستار شد: به کودکان در مهدهای کودک باید با استفاده از لوح های فشرده آموزشی، مسابقه نقاشی، کتابهای آموزشی مصور در زمینه کاهش مصرف نمک آموزش داده شود.


مطالعات متعدد، نقش موثر روزه‌داری را در بهبود بیماری‌های مختلف نشان داده است و  در اغلب بیماری‌هایی که عادات غلط غذایی، چاقی و افزایش وزن در بروز آنها دخالت دارند، روزه‌داری مفید است.

به گزارش وب دا؛ مطالعات نشان داده است روزه گرفتن برای مبتلایان به چربی خون بالا بسیار مفید است و میزان چربی‌های نامطلوب موجود در خون را تنظیم می‌کند و موجب افزایش میزان چربی‌های مفید خون می‌شود.

روزه‌داران همانند اوقاتی که روزه‌دار نیستند، در طول شبانه روز، سه وعده غذا مصرف کنند که این وعده‌ها شامل افطار، شام و سحر است.

بسیاری از افراد تصور می‌کنند هنگام سحر باید غذاهای پرچربی و پرکالری میل کنند که در طول روز احساس گرسنگی نکنند، اما مصرف مواد غذایی پرچربی به خصوص در هوای گرم موجب تشنگی شدید و کم آبی بدن می‌شود.

توصیه می شود در وعده سحری از مواد غذایی فیبر دار استفاده شود، مواد غذایی پرفیبر، آب زیادی در خود جذب می‌کنند و بدن میتواند آن را به آهستگی جذب کند و احساس تشنگی دیرتر عارض شود.

مصرف آب به مقدار زیاد در وعده سحری و مخصوصا بین غذا توصیه نمی‌شود، مصرف آب زیاد در وعده سحری، موجب رقیق شدن شیره معده و آنزیم‌های گوارشی شده و روند هضم غذا مختل می‌شود، لذا مصرف بی‌رویه آن توصیه نمی‌شود. همچنین باید توجه شود که مصرف مایعات مثل آب آشامیدنی، آبمیوه، شیر کم چرب، دوغ بدون نمک در فاصله پس از افطار تا هنگام خوابیدن کمک میکند که تعادل آب و الکترولیتهای بدن در هنگام روزه داری، حفظ شود.

در ماه مبارک رمضان بهتر است از غذاهای سرخ شده و پرچرب استفاده نشود، مصرف غذاهای سرخ شده و پرچرب، علاوه بر افزایش چربی‌های خون موجب سوء هاضمه، ورم معده، اضافه وزن و چاقی می‌شوند. همچنین مصرف زیاد چای به خصوص در وعده سحری توصیه نمی‌شود؛ زیرا چای ادرار آور است و باعث از دست دادن آب بدن می‌شود.

مصرف زیاد مواد قندی و شیرین مثل کیک‌های خامه‌ای، شکلات، شیرینی‌های خامه‌دار، زولبیا و بامیه، باقلوا، حلوای خیلی شیرین و چرب، شله زرد شیرین و چرب در ایام ماه مبارک رمضان اضافه وزن و چاقی و خطر بالا رفتن قند خون را به دنبال دارد. آش رشته غلیظ همراه با پیاز داغ که حاوی روغن زیادی است و به وفور در افطار مصرف می‌شود، غذای مناسبی برای افطار نیست، این غذا موجب سوءهاضمه و اختلالات گوارشی دیگر می‌شود و بهتر است به جای آن از آش رشته رقیق و کم روغن در وعده افطار استفاده شود.

روزه‌داران بهتر است اندکی پس از صرف افطار بسیار ساده و سبک (مثلا ۳۰ دقیقه بعد) اقدام به صرف شام نمایند و تا پیش از خوابیدن ۲ لیوان چای کم رنگ، یک لیوان شیر کم چرب (کمتر از ۲.۵ درصد چربی) و حداقل ۲ عدد میوه نیز میل کنند.

برخلاف تصور برخی افراد، روزه بدون سحری نه تنها موجب کاهش وزن نمی‌شود، بلکه به دلیل افت شدید قند خون در طی روز موجب می شود تا شخص روزه‌دار در زمان افطار تمایل بیشتری برای خوردن غذاهای شیرین و چرب پیدا کند و همین موضوع در نهایت منجر به اضافه وزن و چاقی می‌شود.

مصرف غذاهای سبک و مختصر شامل گروههای غذایی شیر و لبنیات (مانند شیر و ماست و پنیر) میوه ها و سبزی ها و نان و غلات (مانند برنج و نان) مانند ترکیب نان و پنیر و سبزی که یکی از عادات خوب غذایی هموطنان در این ایام است، بسیار توصیه میشود. مصرف نوشیدنی گرم نیز تاکید می‌شود. مصرف شیر گرم، فرنی و یا شیر برنج در هنگام افطار مناسب است. همچنین استفاده از مواد غذایی آبکی مثل سوپ، آش، حلیم بدون روغن و همچنین مایعات به هنگام افطار و سحر موجب حفظ تعادل آب و املاح فرد روزه‌دار می‌شود.

استفاده از سبزی‌ها و میوه‌ها در هنگام افطار و همچنین در فاصله زمانی بین افطار تا سحر به دلیل اینکه منبع خوبی از فیبر هستند، برای دستگاه گوارش بسیار مفید است و مانع بروز یبوست می‌شود. علاوه بر آنها توصیه می شود در وعده سحری مقدار مناسبی سبزی های مختلف مصرف شود، سبزی ها با دارا بودن مواد مغذی مختلف و آب، علاوه بر تامین ویتامین ها و املاح مورد نیاز بدن، از تشنگی فرد در طول روز جلوگیری می‌کنند.

مصرف مواد غذایی شیرین در وعده سحری توصیه نمی‌شود، مصرف مواد غذایی شیرین با تحریک انسولین موجب ورود قند خون به داخل سلول‌ها و در نتیجه کاهش قند خون می‌شوند. به این ترتیب مصرف مواد غذایی شیرین و حاوی قندهای ساده در وعده سحری موجب می شود شخص زودتر گرسنه شود. از آنجا که میوه ها نیز حاوی قندهای ساده هستند، توصیه میشود در وعده سحری کمتر مصرف شوند؛ انواع میوه را که حاوی ویتامین ها و املاح معدنی است و بسیار مفید برای سلامت بدن می باشد، بهتر است در وعده افطار و یا در فاصله افطار تا سحر مصرف کرد.

یکی از عادات غذایی نادرست روزه‌داران این است که به دلیل تشنگی زیاد افطار را با آب سرد و یا نوشیدنیهای سرد شروع می کنند که توصیه می شود، افطار را با نوشیدنی‌های گرم و یا ولرم مانند آب ولرم، چای کمرنگ و شیر گرم آغاز کنند و پس از آن روزه‌داران می توانند از خرما یا کشمش استفاده کنند، زیرا این دو سبب کنترل اشتها می شود و از پر خوری به هنگام افطار ممانعت می‌کنند. علاوه بر آن مصرف خرما در ماه مبارک رمضان در تنظیم قند خون بسیار مفید است؛ لذا توصیه می شود که در وعده افطار حتی المقدور ۳ تا ۵ عدد خرما مصرف شود و البته از مصرف بیش از حد خرما نیز مانند سایر شیرینی‌ها پرهیز شود.

در وعده های سحر و افطار از پرخوری اجتناب کنید و تا حد امکان به جای مصرف انواع شیرینی ها مثل زولبیا و بامیه که فقط حاوی انرژی و فاقد مواد مغذی (ویتامین ها و مواد معدنی) هستند، از مواد غذایی طبیعی شیرین مثل خرما، کشمش و انواع میوه درحد متعادل استفاده شود. افراط در مصرف انواع شیرینی به هنگام افطار، چاقی و اضافه وزن را به دنبال خواهد داشت.

اطلاعات تماس سامانه خبری وب دا

Image
آدرس: مشهد، خیابان دانشگاه، ساختمان قرشی
کد پستی :۹۱۷۷۸۹۹۱۹۱
نمابر: ۳۸۴۳۶۸۲۷ ۰۵۱
رایانامه :webda@mums.ac.ir
سامانه پیام کوتاه: ۳۰۰۰۲۱۹۱
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image