بهداشت و پیشگیری


1.jpg - 14.06 kBمعاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد از افزوده شدن مراکز واکسیناسیون کرونا به نقشه و مسیریاب "نشان" خبر داد.

دکتر مهدی قلیان در گفتگو با وب دا خاطر نشان کرد: کاربران نقشه و مسیریاب "نشان"  می‌توانند به نشانی دقیق  مرکز واکسیناسیون کرونا دسترسی داشته باشند.

برای رسیدن به لیست مراکز واکسیناسیون، کافی است تا در اپلیکیشن نشان عبارت «پایگاه واکسن کرونا» یا «واکسن کرونا» را جستجو کرده یا علامت واکسن در بخش جستجو را انتخاب کنید. به این ترتیب، با توجه به موقعیت جغرافیایی شما، نزدیک‌ترین مراکز واکسیناسیون در اولویت بالا نمایش داده خواهد شد. با انتخاب هر یک از این پایگاه‌ها، می‌توانید در کنار آدرس دقیق، شماره تماس مرکز را نیز مشاهده کرده تا در صورت لزوم پیش از مراجعه، از فعالیت مرکز اطمینان حاصل کنید.

اطلاعات اولیه این مکان‌ها توسط تیم اپلیکیشن ماسک گردآوری شده و در "نشان"، بر اساس اطلاعات موجود در سایت بیمارستان‌های علوم پزشکی استان‌های مختلف کشور و گزارش‌های کاربران نشان بازبینی و اصلاح شده‌اند. در واقع، "نشان" در روزهای اخیر مشغول بررسی این داده‌ها بوده و اکنون ۵۶۵ مرکز واکسیناسیون کرونا در نقشه و مسیریاب نشان قرار گرفته‌ است.

خبرنگار: مریم مومن نژاد 


367.jpg - 4.50 kBقائم مقام معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد از آغاز برنامه غربالگری بیماریهای متابولیک ارثی نوزادان در مناطق زیر پوشش این دانشگاه خبر داد.

دکتر سید کاظم فرهمند در گفتگو با وب دا اظهار کرد: برنامه غربالگری بیماریهای متابولیک ارثی نوزادان در مراکز منتخب  خدمات جامع سلامت شهر مشهد آغاز شده و به تدریج در تمامی مراکز خدمات جامع سلامت شهرستان های تحت پوشش دانشگاه گسترش خواهد یافت .

وی خاطر نشان کرد: بیماری های متابولیک ارثی به گروهی از اختلالات گفته می شود که در آن ها سوخت و ساز یک یا چند نوع ماده غذایی (پروتئین ،قند، چربی ) اختلال داشته و کودک نمی تواند از این مواد برای رشد و تکامل استفاده کند و حتی ممکن است گروهی از این مواد غذایی به جای کمک به رشد کودک ،برای او حالت سمی داشته و بسیار خطرناک باشد .

قائم مقام معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد خاطر نشان کرد: خوشبختانه بسیاری از بیمار یهای متابولیک ارثی درمان پذیرند ولی لازم است با انجام آزمایش های تشخیصی و اجرای طرح های غربالگری هر چه سریعتر ، این بیماری ها شناسایی شده و کار درمان بیمار آغاز شود .

وی با اشاره به اینکه تحقیقات نشان می دهد که حدود 50 درصد از موارد مرگ ناگهانی نوزادان به علت بیماری های متابولیک تشخیص داده نشده رخ می دهد تاکید کرد: تاخیر در درمان بیماری های متابولیک ارثی نوزادان باعث بروز مشکلات عمده ای نظیر عقب ماندگی ذهنی ،ناتوانی های جسمی وحتی مرگ نوزادان می شود.

دکتر فرهمند در ادامه افزود: در بسیاری از این بیماری ها،میزان پاسخ به درمان بستگی به زمان تشخیص بیماری دارد  و هرچه بیماری زودتر تشخیص داده شود شانس بیشتری برای درمان و جلوگیری از عوارض بیماری وجود دارد.

قائم مقام معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه تکنیک آزمایش این غربالگری روش MS‏/MS می باشد گفت: برای انجام آزمایش این غربالگری فقط چند قطره خون از پاشنه پا نوزاد بر روی کاغذ فیلتر گرفته می شود که با همین چند قطره خون می توان حدود 54 بیماری و اختلال متابولیک را در نوزاد تشخیص داد و بهترین زمان انجام این آزمایش را 3تا5 روزگی نوزاد است.

دکتر فرهمند خاطر نشان کرد: نوزادان بیمار شناسایی شده در غربالگری جهت در یافت خدمات درمانی،دریافت شیرخشک رژیمی و یا داروهای مورد نیاز،مشاوره تغذیه ،کاردرمانی ،گفتار درمانی به کلینیک منتخب متابولیک مستقر در بیمارستان اکبر ارجاع می گردند.

قائم مقام معاون بهداشت دانشگاه افزود:والدینی که کودکان آنها در نوزادی  مورد آزمایش های غربالگری قرار نگرفته اند، در صورت مشاهده علائمی همچون بی حالی، شل بودن و ناله کردن‏/ بی قراری، استفراغ مکرر در کودک‏/ خوب شیر نخوردن، مکیدن ضعیف در کودک‏/ اختلال در تنفس یا به سختی نفس کشیدن ‏/ تاخیر در بدست آوردن مهارت های تکاملی در کودک مثل گردن گرفتن، خندیدن، غلت زدن، نشستن و …  حتما جهت بررسی کودک از نظر بیماری های متابولیک به پزشک متخصص مراجعه نمایند.

خبرنگار: مریم مومن نژاد


26.jpg - 7.80 kBمدیر مرکز سلامت روان جامعه نگر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد:در شرایط همه گیری کرونا، کارشناسان سلامت روان مراکز بهداشت به صورت تلفنی برای افرادی که بدلیل ابتلا به کرونا دچار اضطراب یا افسردگی هستند، مشاوره روان شناختی انجام می دهند.

دکتر ندا اخروی ، درگفتگو با وب دا با اشاره به اینکه افرادی که پیش از این مبتلا به اختلالی در سلامت روان بوده و با مصرف دارو بهبودی پیدا کرده اند، ممکن است بدلیل تشدید استرس در شرایط فعلی جامعه، با عود بیماری مواجه شده و نیاز به حمایت های روانی داشته باشند، خاطر نشان کرد: کارشناسان سلامت روان با این افراد نیز تماس گرفته و خدمات روانشناختی یا پزشکی لازم  به ایشان داده میشود.

وی ادامه داد: برای کاهش بار روانی ناشی از سوگ برای خانواده افرادی که یکی از عزیزان خود را در این بیماری از دست داده اند، کارشناسان سلامت روان مراکز خدمات جامع سلامت که دوره های آموزشی لازم برای کمک به افراد مصیبت دیده را گذرانده اند  با تماس تلفنی، خانواده این افراد را برای انجام مشاوره سوگ به مراکز دعوت می نمایند.

دکتر اخروی با بیان اینکه هدف از مشاوره سوگ، کمک به بازماندگان برای کنار آمدن با غم فقدان عزیز از دست رفته شان می باشد، اظهار کرد: البته این به معنی فراموش کردن او نیست بلکه یافتن راههایی است که بتواند در کنار حفظ و یادآوری خاطرات متوفی زندگی سازنده ای را در پیش گیرد. 

وی با اشاره به اینکه  مشاوره ی سوگ در طی 5 جلسه  برگزار می شود، گفت: به طور معمول جلسات به طور هفتگی توسط کارشناس سلامت روان آموزش دیده برگزار میشود؛ در طی این جلسات روانشناس آموزش دیده با تکنیک های همدلی، با فرد داغدار ارتباط درمانی برقرار کرده و او را تشویق به تخلیه هیجانی می کند.

دکتر اخروی بیان کرد: روانشناس به فرد کمک می نماید که واقعیت فقدان را بپذیرد و با دردی که از فقدان تجربه می کند کنار آمده و معنی جدیدی برای اینگونه تجارب دردناک بیابد، در طی این جلسات به فرد بازمانده کمک می شود تا بتواند مشکلات را شناسایی نموده  و یک به یک به حل مشکلات بپردازد.

وی اظهار کرد: کارشناس سلامت روان مراکز بهداشت دوره های خاصی در خصوص مراقبت از افراد دارای مشکلات سلامت روان دیده است. افرادی که با مشکلاتی مانند مصرف دخانیات، مواد و الکل، افسردگی، اضطراب، وسواس و ... روبرو هستند، میتوانند طی جلساتی با این روانشناسان، مداخلات روانشناختی یا آموزش هایی برای خود وخانواده شان دریافت کنند.


91.jpg - 6.97 kBرییس اداره بهبود تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: مصرف غذاهای حاوی کلسیم مانند شیر سبب کاهش فشار خون می شوند.

دکتر زهرا اباصلتی ، در گفتگو با وب دا با اشاره به اینکه سایر منابع خوب کلسیم مانند ماست، پنیر،کشك ، دوغ ، بادام، کنجد و انواع کلم  سبب کاهش فشار خون می شوند، خاطر نشان کرد: نمك اصلی ترین علت افزایش فشار خون است. از عوامل دیگر میتوان به ارث ،افزایش سن ، قرص های ضدبارداری خوراکی ،جنس، اضافه وزن و چاقی،عدم فعالیت جسمانی ،رژیم غذایی ناسالم ، مصرف مشروبات الکلی و برخی داروها و منابع غذایی حاوی سدیم نام برد.

وی با اشاره به اینکه سدیم، ماده موثره نمك  در انواع محصولات غذایی بصورت آشکار و پنهان وجود دارد، افزود: مهمترین منبع نمك (سدیم) دریافتی در کشور ما نان است؛ با مصرف نان هایی که بیشتر از حد مجاز یعنی بیشتر از یك درصد نمك دارند روزانه مقدار زیادی نمك وارد بدن می شود که باعث افزایش فشارخون میشوند.

دکتر اباصلتی بیان کرد: مواد غذایی نمك سود و دودی شده ، انواع شور و ترشی دسر ها ، سس های سالاد آماده،سویا سس،زیتون و خردل و سوپ های آماده که خریداری می شوند سدیم بالایی دارند مگر اینکه بر روی مواد غذایی نمك سود و دودی شده و انواع شور و ترشی دسر ها و سس های سالاد آماده،  ذکر شود  که بدون نمك تهیه شده است.

وی ابراز کرد:  مصرف غذاهای حاوی منیزیم یك عنصر مهم در جلوگیری از انقباض عضلات صاف رگ ها به شمار می رود از این رو به عنوان گشاد کننده عروق می تواند در تنظیم فشارخون ایفای نقش کند. دریافت مقادیر مناسبی منیزیم از طریق منابع غذایی مثل سبزیجات با برگ سبز تیره، مغزها، حبوبات، نان و غالت سبوس دار و غذاهای دریایی توصیه می شود.

رییس اداره بهبود تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه طبق توصیه سازمان بهداشت جهانی حداکثر مقدار مصرف روزانه نمک 5 گرم معادل یک قاشق چایخوری  است، عنوان کرد:  افراد بالای 50 سال ، بیماران قلبی وعرو قی و کودکان باید روزانه کمتر از3گرم نمک مصرف کنند.

دکتر اباصلتی با بیان اینکه برای پیشگیری از ابتلا به فشار خون بالا و کنترل آن،  کنترل وزن ، افزایش فعالیت جسمی ، کاهش مصرف نمك، سدیم ، مصرف پتاسیم در افراد مبتلا به فشارخون بالا، مصرف مقادیر کافی مواد غذایی حاوی پتاسیم از حملات مغزی جلوگیری می کند، عنوان کرد: بسیاری از پژوهش ها نشان داده اندکه پتاسیم هم در پیشگیری و هم در درمان پرفشاری خون موثر است؛ زمانی که بدن سدیم را جذب می کند، پتاسیم را دفع می کند و بالعکس.

وی با اشاره به اینکه از منابع غذایی سرشار از پتاسیم میتوان  به میوه ها مانند موز، زردآلو، پرتقال، انجیر، گریپ فروت، هلو، انگور و آلو و سبزی ها مانند سیب زمینی، سیر، کلم بروکلی، کدو سبز، قارچ، گوجه فرنگی اشاره کرد ، بیان کرد: حبوبات می تواند نقش مهمی در کنترل پُرفشاری خون داشته باشد.

دکتر اباصلتی با بیان اینکه صرف ماهی حداقل 2بار در هفته ، استفاده از ادویه ها نه تنها مزه غذاهای کم نمك را بهتر می کند، بلکه برخی از آن ها سبب کاهش فشارخون می شوند، عنوان کرد: زعفران، فلفل سیاه، پونه، ریحان و ترخون نمونه هایی از آن ها هستند، مکمل سیر می تواند به اندازه داروهای کاهنده خون در کاهش فشار خون موثر باشد.

رییس اداره بهبود تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه مصرف گوشتهای فراوری شده مثل سوسیس وکالباس ، غذاهای کنسروی به دلیل اینکه حاوی مقادیر زیاد نمك هستند محدود کنید، بیان کرد:  به برچسب تغذیه ای محصولات غذایی از نظر میزان نمك توجه کنید و برای مصرف کمتر چربی ها به جای سرخ کردن غذاها ،آنها را به صورت آب پز، تنوری یا بخار پز تهیه کنید.

وی با اشاره به اینکه مصرف قند، شکر، انواع مواد غذایی و نوشیدنی های شیرین و نوشابه ها، را کم کنید و در انتخاب نان و غلات بهتر است از انواع کامل و سبوس دار استفاده کنید، گفت: از مصرف زیاد و بی رویه شیرینی های خامه دار که مقدار زیادی چربی دارند اجتناب کنید.

 وی با بیان اینکه حتما از گوشت بدون چربی استفاده کنید و پوست مرغ را که حاوی چربی زیادی است قبل از مصرف جدا کنید ، گفت: لبنیات کم چرب ، روغن زیتون به دلیل دارا بودن مقادیر زیاد اسیدهای چرب غیراشباع از جمله اسید اولئیك وآنتی اکسیدان های طبیعی . برای سلامت قلب و عروق مفید است .

 

 


350.jpg - 6.46 kBمدیر پیشگیری و مبارزه با  بیماری‌های معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهارکرد: در حال حاضر پوشش واکسیناسیون سرخک در مناطق این دانشگاه، ۹۶ درصد و رضایت بخش است.

دکتر محمد جعفر صادقی در گفتگو با وب دا خاطر نشان کرد: سرخک یک بیماری ویروسی است که علائمی مانند تب و راش پوستی دارد. بیمار با این علائم به پزشک مراجعه می‌کند و بعد از مشکوک شدن او به سرخک، فرد آزمایش داده و نتیجه آزمایش ابتلاء فرد به سرخک را مشخص می‌کند.

وی با بیان اینکه در هفته گذشته دو مورد سرخک مثبت در دو کودک ساکن مشهد مشاهده شده است که آن‌ها ایرانی نبوده و تبعه افغانستان بودند افزود: پس از مشاهده این دو مورد مثبت سرخک تمامی افرادی که با این دو کودک در ارتباط بودند و همچنین کادر درمانی بیمارستان نیز مورد بررسی قرار گرفتند و برخی از افرادی که واکسن سرخک برای آنان لازم بود، واکسن را دریافت نمودند.

مدیر پیشگیری و مبارزه با  بیماری‌های معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد تصریح کرد:  همچنین کودکان ایرانی که با این دو کودک تبعه افغان در ارتباط بودند نیز مورد بررسی قرار گرفته و در آزمایش آنان مشخص شد که از نظر سرخک منفی هستند. هیچ مورد مثبت سرخک در افراد مشهدی و ایرانی در مناطق تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد مشاهده نشده است.

دکترصادقی با اشاره به اینکه، سرخک مشاهده شده در مشهد به عبارت دیگر سرخک وارده بوده است، بیان کرد: در دیگر مناطق تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد مورد مبتلا و یا مشکوک به سرخک مشاهده نشده است،

وی خاطرنشان کرد: سطح پوشش واکسیناسیون در کشور ایران خوب است، اما دلیلی ندارد که سطح پوشش واکسیناسیون در کشورهای مجاور و همسایه ما نیز به همین صورت باشد.  ۳۳۰ هزار اتباع افغانی که در مشهد زندگی می‌کنند که تحت پوشش واکسیناسیون دانشگاه علوم پزشکی مشهد بوده و همه ساله بررسی می‌شوند.

مدیر پیشگیری و مبارزه با  بیماری‌های معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد ، در خصوص شایعات فضای مجازی و عدم استفاده از واکسن، تاکید کرد: در بعضی از موارد برخی از افراد با عقاید و قصد نامعلوم، به نوعی تمایل به زدن واکسن ندارند.

وی با اشاره به اینکه، برخی از افراد تمامی واکسن‌ها را تزریق نمی‌کنند، گفت: در سال‌های اخیر تعداد افرادی که تمایلی به واکسیناسیون خود و کودکان‌شان ندارند، افزایش پیدا کرده است. در حال حاضر نیز برخی از افراد نسبت به واکسن کرونا جبهه‌گیری می‌کنند.

دکتر صادقی در خصوص پیشگیری از بیماری سرخک، اظهار کرد: اگر کسی راش پوستی همراه با تب در خود مشاهده کرد، باید به پزشک مراجعه کند و باتوجه به علائم بالینی دیگر، پزشک تشخیص می‌دهد که آیا او مشکوک به سرخک است یا خیر. اگر فرد مشکوک به سرخک باشد، از او  آزمایش گرفته می‌شود تا تشخیص نهایی داده شود.

خبرنگار: مریم مومن نژاد 

اطلاعات تماس سامانه خبری وب دا

Image
آدرس: مشهد، خیابان دانشگاه، ساختمان قرشی
کد پستی :۹۱۷۷۸۹۹۱۹۱
نمابر: ۳۸۴۳۶۸۲۷ ۰۵۱
رایانامه :webda@mums.ac.ir
سامانه پیام کوتاه: ۳۰۰۰۲۱۹۱
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image