مطالعات متعددی بر اهمیت تقویت سیستم ایمنی بدن انسان تاکید دارد. با ورود ویروس، باکتری و دیگر ارگانیسمها به بدن، سیستم ایمنی بدن فعال شده و دفاع خود را آغاز می کند. گرچه سیستم ایمنی همیشه برای پیشگیری از ورود میکروب به بدن موفق نیست اما میتواند در سرعت بهبودی بیماری کمک کند.
رییس گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد در گفتگو با وب دا اظهار کرد: یکی از بهترین راهها برای تقویت سیستم ایمنی و سلامتی، سالم خوردن است (healthy eating) زیرا آنچه که یک فرد می خورد، مهمترین فاکتور برای تعیین سلامتی وی به شمار می رود.
دکتر زهرا اباصلتی خاطر نشان کرد: خوردن غذاهای سالم و غنی از آنتی اکسیدان مانند میوه ها و سبزی ها، غلات کامل و پروتئین گوشت از مهمترین راهکارهای حفظ سلامتی و تقویت سیستم ایمنی برای مقابله با عفونت و بیماری می باشد.
در ادامه 10 ماده غذایی که به گفته ییس گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد می تواند در تقویت سیستم ایمنی تاثیر گذار باشد آورده شده است:
عسل
خصوصیات آنتی اکسیدانی و آنتی باکتریال عسل سیستم ایمنی و گوارشی را ارتقاء میدهد. آنتی اکسیدان ها در برداشتن رادیکال های آزاد از بدن موثر هستند.
سیر
بوی سیر باعث کاهش مصرف و بهره برداری از مزایای سیر می شود. عطر تند سیر ناشی از ترکیبات سولفور مانند آلیسین می باشد. دانشمندان عقیده دارند که آلیسین آنزیم های موثر در عفونتها را بلوک می کنند. بعضی از مطالعات بلعیدن سیر برای دور کردن و پیشگیری از سرماخوردگی را پیشنهاد می کند. سیر همچنان می تواند با غذاهای پخته مصرف شود. دریافت سیر ریسک سرطان معده، روده بزرگ و مری را کاهش می دهد. برای تقویت سیستم ایمنی، سیر را به سبزیجات سرخ شده یا مزه دار کردن غذا و یا غلات اضافه کنید.
گریپ فروت
نصف یک گریپ فروت بیش از 60 درصد نیاز ویتامین ث روزانه را دارا می باشد و خوردن گریپ فروت می تواند به جذب دیگر مواد مغذی اساسی در بدن مانند آهن کمک کند. افرادی که بطور منظم غذاهای حاوی ویتامین ث دریافت می کنند علایم کمتر و کوتاهتر از سرماخوردگی خواهند داشت. بعنوان درمان از ترکیب گریپ فروت با دارچین استفاده کنید.
زنجبیل
زنجبیل که گاهی برای درمان حالت تهوع توصیه می شود دارای خواص آنتی اکسیدان و ضد التهاب بالایی می باشد. یک مطالعه مروری بر 60 مقاله نشان می دهد که زنجبیل اثرات مفیدی روی بیماری هایی مانند چاقی، بیماری قلبی و دیابت دارد. همچنین حاوی ترکیبات حمایت کننده سیستم ایمنی مانند بتاکاروتن و کاپسایسین می باشد. شما می توانید زنجبیل را به غذا و یا به چای خود اضافه کنید.
لیمو
لیمو حاوی ترکیباتی بنام بیو فلاونوئیدها می باشد که باعث از بین رفتن رادیکال های آزاد سرطان زا هستند. همچنین حاوی ویتامین ث می باشد (شما می توانید نیمی از نیاز روزانه خود را از یک لیمو دریافت کنید) بنابراین اضافه کردن آب لیمو به غذا یک راهکار ساده برای محافظت خود بر علیه سرماخوردگی و دیگر عفونتها می باشد. یک راه ساده برای دریافت مقدار نیاز روزانه ویتامین ث، نوشیدن آب لیمو هست چه بصورت خنک و یا گرم. همچنین استفاده از آب لیمو روی سبزیجات آن ها را خوشمزه تر می کند.
سیب
برابر با مطالعه سال 2015 خوردن یک سیب در روز،نیاز به استفاده از تجویزات پزشکی را کمتر می کند. و بر اساس یک پژوهش هدایت شده توسط گروه محقق در انگلستان در کسانی که بطور مرتب سیب می خورند علایم آسم کمتری گزارش شده است. سیب حاوی فیبر بالایی است که به کاهش التهاب در ضمن عفونت کمک می کند.
سوپ مرغ
سوپ مرغ به فروکش کردن علایم سرماخوردگی کمک می کند. احتمالا بدلیل انکه سوپ گرم می تواند مخاط بینی را رقیق کند بطوریکه بتواند به آسانی اثر پاک کنندگی داشته باشد. سوپ بطور کلی در هنگام بیماری باعث افزایش آب رسانی به بدن می شود. اگر شما بخواهید می توانید سوپتان را با مواد مغذی مانند پیاز، هویج و گیاهان سنتی چاشنی دار کنید. علاوه بر ان غذاهای پر پروتئین مانند گوشت لخم و گوشت ماکیان دارای روی بالایی می باشند روی ماده معدنی هست که تولید سلولهای سفید خون و تی سلها (سلول های ایمنی) را افزایش می دهد تا بدن با عفونت مبارزه نماید. منابع دیگر روی، صدف، مغزها، غلات کامل و لوبیاها می باشد.
قارچ
قارچ ها یک اسلحه قوی در خاموش کردن سرماخوردگی، انفلوانزا و دیگر عفونتها هستند. مطالعات انجام شده روی قارچ تازه، قارچ خشک شده و عصاره نشان می دهد که قارچ ها خواص ضد ویروسی و ضد باکتری و ضد تومور دارند.
توت ها
توت ها از ویتامین ث و بیو فلاونوئیدها و فیتوکمیکال ها غنی می باشند و بعنوان آنتی اکسیدان عمل می کنند و از آسیب به سلول پیشگیری می نمایند. یک فنجان از توت فرنگی محتوی 100 میلی گرم ویتامین ث می باشد که تقریبا معادل یک فنجان آب پرتقال هست. توت سیاه مانند زغال اخته از نظر مقدار بیو فلاونوئیدها بالا هستند. برای تحریک و تقویت سیستم ایمنی یک پیاله مخلوط ازتوتها بخورید.
ماهی
ماهی غنی از اسید چرب امگا سه و دیگر چربی های سالم که به فعالیت سلول های سفید کمک می کنند می باشند. امگا سه نقش مهمی در تولید ترکیباتی دارد که به تنظیم ایمنی در بدن و محافظت از آسیب به بدن در برابر واکنشهای عفونت زا کمک می کند. بهترین راه برای دریافت اسید چرب امگا سه (دکوزاهگزاانوئیک اسیدDHA)و ایکوزاپنتاانوئیک اسید(EPA) خوردن ماهی چرب مانند ماهی تن، ماهی سالمون و ماهی خال مخالی می باشد. شما می¬توانید امگا سه را نیز از طریق کپسولهای روغنی ماهی یا مکمل جلبک هم دریافت نمایید. منابع دیگر اسید چرب امگا سه آلفا لینولئیک اسید (ALA) دانه بذر کتان، روغن بذر کتان، دانه چیا، شاهدانه و گردو می باشد.