بهداشت و پیشگیری


مدیر گروه پیشگیری از بیماری های معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، گفت: تمام تلاش ما در راستای حفظ سلامت حجاج ، آموزش بهداشت فردی جهت پیشگیری از ابتلا به انواع سندرم های خاص است.

دکتر صادقی در گفت و گو با وب دا؛ در خصوص اقدامات بهداشتی صورت گرفته جهت حفظ سلامت زائران حج استان خراسان رضوی، گفت: با توجه به وقفه یک ساله صورت گرفته در اعزام حجاج به مناسک حج تمتع و با توجه به حادثه اتفاق افتاده در سال 1394 و کشته شدن تعداد بسیاری از حجاج ایرانی در حادثه منا، اعزام حجاج در سال 96 تا اندازه ای حساسیت بیشتری صورت می گیرد.

 وی ادامه داد: با توجه به  امکان شیوع برخی بیماری های مسری در مناسک حج به بعنوان بزرگترین گردهمایی جهان ، رعایت بهداشت امری ضروری است.

مدیر گروه پیشگیری از بیماری های معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، ابراز داشت: کرونا ویروس یکی از بیماری هایی است که تحت عنوان سندرم حاد تنفسی آسیای میانه شناخته و بومی کشور عربستان می باشد.

دکتر صادقی گفت: با توجه به علائم التهابی کرونا ویروس که همان تب و سرفه می باشد باید جهت مراقبت از سلامت حجاج در خصوص این گونه بیماری ها مراقبت های لازم صورت گیرد.

وی افزود: بیماریهایی مانند آنفولانزای پرندگان نیز از کشورهای چین و مصر به این گردهمایی بزرگ جهانی منتقل می شود و علائمی مانند تب، سرفه و تنگی نفس دارد؛ که تلاش می شود پیش مراقبت های لازم را به حجاج در این خصوص ارائه دهیم.

مدیر گروه پیشگیری از بیماری های معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، بیان داشت: با توجه به فصل گرما؛ بیماری های گوارشی، اسهال و وبا نیز شایع این فصل است و این بیماری نیز بیشتر خود را با اسهال و تب نشان می دهد.

دکتر صادقی تاکید کرد: تمامی پزشکانی که به عنوان همراه کاروان با حجاج اعزام می شوند در این مدت آموزش های لازم را جهت ارائه نکات پیشگیرانه لازم دیده اند و تلاش در آموزش نکات فوق در هنگام اعزام کاروان های حج در استان دارند.

وی بیان داشت: از ابتدای برنامه اعزام حج؛ کلاس های آموزش همکاران مراقبت مرزی و جلسه کمیته حج با حضور نمایندگان سازمان های استان در مرکز بهداشت استان برگزار شد.

مدیر گروه پیشگیری از بیماری های معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، خاطر نشان کرد: جلسه ای نیز جهت هماهنگی همکاران فرودگاهی در فرودگاه هاشمی نژاد مشهد با هدف هماهنگی نهایی متولیان بهداشت و سلامت زائران حج سال 96 برگزار شد تا همه چیز جهت داشتن حجی سالم و پر نشاط در سال جاری فراهم شود.

دکتر صادقی ابراز داشت: تمام این برنامه های آموزشی جهت شناسایی تهدیدات و مخاطراتی که حجاج در زمان اعزام به مکه و مدینه ممکن است از نظر سلامت و بهداشت فردی با آن روبه رو شوند طراحی و اجرا شده است.

وی تصریح کرد: اقدامات پیشگیرانه ای نیز در فرودگاه هاشمی نژاد مشهد در هنگام اعزام و بازگشت حجاج به شهر مشهد انجام می شود؛ به این شکل که قبل از خروج زائران از فرودگاه با نصب بنرهای آموزشی مهمترین اقدامات در طول سفر از جمله زدن ماسک، شستن دست ها، استفاده از آب آشامیدنی سالم و ... آموزش داده می شود.

دکتر صادقی پور ابراز داشت: سندرم های تب خونریزی، شبه آنفولانزا، سندرم فعال اسهال حاد آبی، سندرم زردی، سندرم فلج شل حاد، سندرم تب  و علائم نورولوژیک، سندرم تب راش حاد، سندرم بیماری های حاد تنفسی، سندرم مرگ ناگهانی و... بیماری هایی هستند که می تواند با علائم خاص خود در سفر حج بروز کند.

مدیر گروه پیشگیری از بیماری های معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، اضافه کرد: به همین دلیل در هنگام اعزام حجاج، پایگاه مستقر مرکز بهداشت در فرودگاه هاشمی نژاد مشهد علاوه بر ارائه نکات لازم جهت مراقبت از سلامت زائران و بررسی کارت واکسن آنفولانزای حجاج و ... در هنگام ورود نیز حجاج را از نظر ابتلا به سندرم های عنوان شده مورد مراقبت و معاینه قرار می دهد.

وی افزود: پس از انجام معاینات و گرفتن گزارشی از وضعیت سلامت حجاج، اطلاعات در سامانه مراقبت های سندرمی ثبت و و هر فردی که دارای تب باشد به پایگاه مراقبت مرزی هدایت و پزشک به صورت اختصاصی درمان را بر روی بیمار انجام می دهد.

دکتر صادقی بیان داشت: در سالن مهمانان خارجی در هنگام بازدید زائران از نظر فضای امنیتی در فرودگاه مهرآباد مشهد نیز چهار دقیقه زمان برای مراقبین مرکز بهداشت وجود دارد؛ که نکات مهم در بهداشت فردی را متذکر شوند.


مسمومیت با قرص برنج از خطرناک ترین مسمومیت ها است که منجر به ایجاد علائم بسیار شدید و در نهایت مرگ در انسان می شود.

به گزارش وب دا، مدیر بهداشت محیط و حرفه ای معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به خطرات شدید ناشی از مصرف قرص برنج گفت: استفاده از قرص برنج یا فسفید آلومینیوم جهت کنترل حشرات و جانوران موذی در اماکن و مراکز خانگی ممنوع است.

مهندس علی اصغر حسنی اظهار داشت: قرص برنج خاصیت تصعید ( تبدیل جامد به بخار) داشته که در اثر تصعید آن گاز فسفین که گازی بسیار خطرناک است آزاد می شود.

وی افزود : اگر میزان گاز متصاعد شده  به حدود 50 تا 100 ppm برسد استشمام آن هم می تواند خطرات جبران ناپذیری را به بار آورد.

مدیر بهداشت محیط و حرفه ای معاونت بهداشت خاطر نشان کرد: درصورت خوردن قرص برنج به طور سهوی یا عمدی توسط انسان، این قرص در محیط معده که رطوبت و اسید معده وجود دارد به سرعت تصعید شده و گاز فسفین آزاد می کند.

 وی ادامه داد: گاز فسفین آزاد شده از طریق سلول ها جذب و به سلول های قلبی، ریوی و سرخرگ ها ی ریز آسیب وارد می کند و به سرعت انسان را دچار اختلالات کبدی، کلیوی، شوک، نارسایی قلبی، افت شدید فشار و نهایتاً  بیمار به کما می رود.

مهندس حسنی با اشاره به اینکه کاهش فشار خون و اختلالات قلبی و تنفسی از علائم مسمومیت با قرص برنج می باشد گفت: مرگ با قرص برنج بسیار دردناک است، در این مسمومیت فرد عطش زیادی به آب دارد و تا زمانی که زنده است هوشیار و بیدار بوده و سوزش بدی در بدن خود احساس می کند. براساس علائم بالینی فرد دچار خستگی و کمبود اکسیژن می شود، بطوریکه بدن وی رو به کبودی رفته و دچار خفگی سلولی می شود که این روندی غیر قابل برگشت است.

مدیر بهداشت محیط و حرفه ای معاونت بهداشت دانشگاه از شهروندان خواست با توجه به خطرات غیر قابل برگشتی که استفاده از مواد شیمیایی از جمله قرص برنج برای افراد خواهد داشت، جهت کنترل مشکلاتی که حشرات و جانوران موذی در اماکن عمومی و خانگی از نظر بهداشتی ایجاد می کنند، بهسازی محیط را در اولویت اول حذف و کنترل این مشکل قرارداده و در صورت نیاز به کنترل شیمیایی و سم پاشی با مراجعه به شرکت های مبارزه با حشرات و جانوران موذی دارای مجوز نسبت به این کار اقدام نمایند.

شایان ذکر است در حال حاضر 22 شرکت بخش خصوصی دارای مجوز معتبر می باشند که لیست این شرکت ها که مورد تائید دانشگاه می باشد جهت استفاده متقاضیان در سایت معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد به آدرس اینجا قسمت مراجعین عمومی در دسترس می باشد.


شبکه بهداشت و درمان شهرستان بردسکن با همکاری مرکز تحقیقات بیماری های غیرواگیر، پژوهشگاه علوم غدد و متابوليسم و هم گام با دانشگاه علوم پزشکي مشهد با هدف مطالعه سلامت بهورزان ، با انجام برخی فعالیت های تحقیقاتی ، وضعیت سلامت تمامی بهورزان دانش آموز پایه دوم به بعد، بهورزان شاغل و بازنشسته را کاملاً داوطلبانه ارزیابی می کند.
مدیر شبکه بهداشت و درمان شهرستان بردسکن ، ضمن ابراز خرسندی از این مطالعه تحقیقاتی به منظور کنترل سلامتی و بهبود کیفیت زندگی این قشر زحمتکش گفت : برای انجام این مطالعه و دستیابی به اطلاعات مورد نیاز آن، بهورزان باید تعدادی پرسشنامه را تکمیل کنند و از نظر پزشکی، پرستاری و دندانپزشکی مورد معاینه قرار بگیرند و آزمایش های خون، ادرار و ناخن برای آنها انجام می شود و پس از آن ، هر سه ماه یک بار وضعیت سلامتی بهورزان به طور دقیق و علمی مورد بررسی قرار می گیرد. علاوه بر آن، هر 5 سال یک بار به مدت 20 سال، تمامی مراحل بالا برای این بهورزان تکرار می شود.
دکتر حسین زاده ضمن اشاره به محرمانگی و حفظ اسرار شرکت کنندگان طرح گفت : اطلاعات جمع آوری شده به طورکامل محرمانه تلقی شده و به هیچ وجه فاش نخواهد شد و این مطالعه براي شرکت کنندگان بسیار سودمندي خواهد بود چون بصورت منظم، از نظر وضعیت سلامت خود مورد بررسی قرار می گیرند و همچنین، بصورت ادواري ارزيابي های باليني و آزمایشگاهی قابل توجهی برای آنها انجام می شود که مي تواند به ارتقای سلامت بهورزان کمک نماید و همچنین اگر در ارزیابی های انجام شده، مشخص شود که اعضای جامعه هدف مشکلی از نظر سلامت دارند؛ راهنمایی لازم برای پیگیری درمان ایشان توسط پزشکان، پرستاران و دندانپزشکان دست اندرکار این مطالعه انجام خواهد شد.
محمد حسین زاده به  انجام رایگان تمامی آزمایشات و معاینات و پیگیری ها اشاره کرد و هدف اصلی طرح را بررسي و شناخت عوامل خطر بیماری های قلبی عروقی، بیماری های دستگاه گوارش، بیماری های دستگاه کلیه، بیماری های متابولیک، اختلالات بهداشت روان، بیماری های عضلانی و اسکلتی، بیماری های تنفسی، سرطان ها و سوانح و حوادث دانست.

وی افزود : طی برنامه ریزی انجام شده ،  ۶۰ بهورز بصورت داوطلبانه در سه گروه و هر گروه به مدت دو روز با حضور در مرکز خدمات جامع سلامت مطهری در این مطالعه شرکت و ما را در ارتقای شاخصهای سلامت بهورزان یاری می‌کنند.


در راستای رفع ناامنی غذایی، با حمایت و همراهی معاونت امداد و مستضعفین آستان قدس رضوی حدود 2 تن گوشت گرم بین خانوارهای نیازمند حاشیه شهر مشهد توزیع شد.

به گزارش وب دا، رئیس گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: همزمان با اجرای طرح تحول سلامت در حوزه بهداشت و استقرار سامانه پرونده الکترونیک سلامت و ثبت اطلاعات خانوارها، حدود 8 هزار فرم ناامنی غذایی جهت خانوارهای زیر پوشش تکمیل شد.

دکتر زهرا اباصلتی اظهار داشت: طبق بررسی های انجام شده و با توجه به استخراج نتایج فرمهای تکمیل شده، حدود 16 درصد خانوارها دارای ناامنی متوسط و شدید تشخیص داده شدند.

وی افزود: به دنبال شناسایی موارد با حمایت معاونت امداد و مستضعفین آستان قدس رضوی حدود 2 تن گوشت گرم بین خانوارهای شناسایی شده توزیع گردید.

دکتر اباصلتی توزیع 80 پرس غذا در بین خانوارهای منطقه توس و تحویل 62 بسته غذایی خام و میوه در دو نوبت در بین خانوارهای منطقه امیر آباد با مشارکت موسسه گلستان علی را از دیگر اقدامات معاونت بهداشت در راستای رفع ناامنی غذایی در مناطق حاشیه شهر برشمرد.

در همین راستا دکتر محمد حسن خدایی قائم مقام رئیس دانشگاه در حوزه مشارکتهای اجتماعی سازمان های مردم نهاد و خیریه های سلامت دانشگاه از حمایت های همه جانبه سازمانهای مردم نهاد به ویژه آستان قدس رضوی و موسسه گلستان علی تقدیر نمود و اظهار امیدواری کرد با حمایت های همه جانبه این نهادها و بر اساس برنامه های تدوین شده، گامهای موثری در جهت رفع سوء تغذیه خانوارهای نیازمند و ارتقاء سلامت جامعه برداشته شود.

 


بیماری بوتولیسم یک بیماری کشنده و بسیار جدی است که بوسیله سم حاصل از باکتری کلستریدیوم بوتولینوم ایجاد می‌شود.

به گزارش وب دا، مدیرگروه سم شناسی دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار داشت: بوتوليسم بوسيله سم باسيل کلستريديم و بوتولينوم که يک باسيل بي هوازي اجباري و هاگ دار است ،‌ ايجاد مي شود.

 وی تاکید نمودکه مقدار بسيار کمي از اين سم قادر است بيماري را ايجاد کند .

مدیرگروه سم شناسی دانشگاه علوم پزشکی مشهد خاطر نشان کرد: این باکتری از رشد هاگ ها در محیط بی هوازی ایجاد می شود و در غذاهای کنسروشده خانگی  و صنعتی تولید می گردد.

 وی تصریح نمود: در تهیه کنسروهای تجاری بدلیل رعایت قوانین خاص بهداشت مواد غذایی و استفاده از روش بن ماری واسترلیزه نمودن مواد غذایی باکتری از بین می رود  ولی  هاگ ها از بین نمی روند و در محیط بی هوازی رشد  آنها ادامه می یابد و به همین دلیل نیاز مجدد به حرارت دیدن دارند.

وی تصریح نمود: هاگهاي باسيل در خاک و در تمام نقاط جهان وجود دارند و به وفور از محصولات کشاورزي جدا مي شوند. بوتوليسم غذايي در اثر خوردن غذاهايي که در تهيه آنها حرارت کمي بکار رفته و بعد از تهيه سم بوتولينوم در آنها ايجاد شده و سپس به هنگام مصرف حرارت کمي ديده اند، ايجاد مي شود .

دکتر بلالی افزود: این سم پس از خوردن با اثر بر روی اعصاب دوازده گانه مغزی با نشانه هاي ضايعات حاد و دو طرفه اعصاب جمجمه و ضعف يا فلج پايين رونده آنها تظاهر مي کند. مشکل بينايي ( تار بيني يا دو بيني )‌، اشکال در بلع و خشکي دهان اولين شکايت هاي بيمار است . در مراحل اوليه بيماري ممکن است استفراغ ، يبوست و يا اسهال نيز ديده شود .

دکتر مهدی بلالی جهت پیشگیری از ابتلا به این بیماری گفت: در صورت  استفاده از هرگونه مواد کنسروی خانگی و یا صنعتی از آنجا که سم بوتولیسم در حرارت بالا از میان می‌رود کنسروها پیش از مصرف باید حداقل حدود 5 دقیقه جوشانده شوند .

وی افزود : این سم ماهیت پروتئینی دارد و در گرمای جوش  و در محیط اسیدی از بین می رود.

مخاطبان برای دریافت تصاویر این گزارش به اینجا مراجعه کنند. 

 

اطلاعات تماس سامانه خبری وب دا

Image
آدرس: مشهد، خیابان دانشگاه، ساختمان قرشی
کد پستی :۹۱۷۷۸۹۹۱۹۱
نمابر: ۳۸۴۳۶۸۲۷ ۰۵۱
رایانامه :webda@mums.ac.ir
سامانه پیام کوتاه: ۳۰۰۰۲۱۹۱
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image