همایش


 دکتر هدایت حسینی رییس انستیتو تغذیه ایران در دومین روز از کنگره بین المللی تغذیه در مشهد اظهار داشت: بیماری های غیر واگیر مسئول بیشترین مرگ و میر ها در ایران به شمار می رود.

به گزارش ستاد خبری کنگره بین المللی تغذیه، دکتر هدایت حسینی، شایعترین بیماری های غیر واگیر در ایران را شامل آرتریت روماتوئید، فشار خون بالا، دیابت وسرطان برشمرد.

وی به تحقیق انجام شده در سال 2015 در تهران اشاره کرد و اظهار داشت: بر اساس این تحقیق میانگین مصرف نمک در تهران با 37 گرم در روز  یک و نیم تا دو برابر میانگین سازمان بهداشت جهانی است.

این استاد دانشگاه تهران منبع اصلی دریافت سدیم را استفاده از نمک در زمان پخت و پز غذا ، غذاهای فرآوری شده و سر سفرهای غذایی عنوان کرد و اظهار داشت: در میان مواد غذایی، نان بیشترین میزان نمک را با 31 درصد دارد و پس از آن پنیر در رتبه دوم قرار دارد.

دکتر حسینی با اشاره به اینکه کاهش گام به گام مصرف نمک راهکار مناسبی در رفع این مشکل به شمار می رود خاطر نشان کرد: کاهش نمک منابع غذایی، فرمولاسیون مجدد مواد غذایی، محدودیت میزان نمک در نان و پنیر از جمله راهکارها در پیشبرد این هدف به شمار می رود.

وی تصریح کرد: باید در کنار این موضوع، استفاده از چاشنی های جایگزین مانند سرکه و آب لیمو را نیز ترویج داد. 

 


دومین روز کنگره بین المللی تغذیه از مطالعات پایه تا مداخلات بالینی با برگزاری پنل های تخصصی و با حضور اساتید برجسته دنبال شد.

به گزارش ستاد خبری کنگره بین المللی تغذیه ، پرفسور المادفا از دانشگاه وین در پنل تخصصی"کمبود زیر مغذی ها و استراتژی های غنی سازی مواد غذایی" به نتایج بررسی های انجام شده در زمینه کمبود روی پرداخت و اظهار داشت: کمبود این ریز مغذی می تواند منجر به مشکلاتی از جمله اختلال در رشد،کاهش سطح ایمنی و غیره...شود.

وی به تفاوت رژیم هایی غذایی پرداخت و گفت: از آنجایی که میزان فیتیک اسید در غذاهای گیاهی بالاست جذب زینک(روی) و فراهمی زیستی آن کاهش یافته و در نتیجه سطح روی در گیاهخواران پایین تر است.

پروفسور المادفا به استراتژی های غنی سازی مواد غذایی اشاره کرد و اظهار داشت: اگر روی به تنهایی به عنوان ریز مغذی به غذا اضافه شود  نسبت به حالتی که همراه دیگر ریز مغذی ها نظیر آهن و کلسیم استفاده شود جذب و فراهمی زیستی بیشتری خواهد داشت.

وی به مطالعات انجام شده در مناطق مختلف دنیا اشاره کرد و اظهار داشت: نتایج حاصل از این مطالعات نشان دهنده موفقیت غنی سازی مواد غذایی در جبران کمبود روی می باشد.

لزوم برچسب گذاری مواد غذایی و هشدار میزان مواد مضر در هر محصول

پرفسور برانکا مسئول تغذیه سازمان بهداشت جهانی نیز در این پنل تخصصی در خصوص دستورالعمل های برچسب گذاری غذا صحبت نمود و گفت: هدف از برچسب گذاری، شفاف سازی ماهیت مواد بکار رفته در محصولات، مزایای آنها در سلامت بدن و ارائه اطلاعات در خصوص ارزش های غذایی است.

وی افزود: در حال حاضر مشکل برچسب مواد غذایی به دلیل قرار گرفتن در پشت بسته ها ، دور از چشم مصرف کننده است و استراتژی مهم این است که این برچسب ها بر روی محصولات قرار گیرد تا مصرف کنندگان در ابتدای امر آن را مشاهده کنند.

پروفسور برانکا افزود: در برچسب های مواد غذایی باید میزان و اهمیت هر ماده را مشخص کنند و به طور فرضی می تواند با اشکال شش گوش سیاه میزان کالری هر ماده نمایش داده شود و اگر میزان کالری، نمک و یا شکر آن محصول بیش از میزان مجاز باشد یکی از این اشکال سیاه به آن تعلق گیرد.

وی گفت: مدل دیگر این است که میزان سلامت مواد غذایی را با استفاده از رنگ ها ( از سبز تا قرمز) به مصرف کنندگان نشان داد.

وی افزود: با اجرای این برنامه ها ضمن اطلاع مصرف کنندگان، تولید کنندگان نیز تلاش می کنند به طور مداوم کیفیت مواد غذایی تولیدی خود را افزایش دهند.

این نماینده سازمان بهداشت جهانی تاکید کرد: نشان گرها باید به گونه ای باشد که تمامی افراد با سطح سواد متفاوت قادر به درک آن باشند به خصوص کودکان که نقش مهمی در تصمیم والدین در جهت انتخاب غذا دارند.

بررسی تاثیر نیتریک اکساید در سیستم قلبی و عروقی

پرفسور سالوادور مونکادا استاد دانشگاه منچستر نیز در این پنل تخصصی در خصوص نقش نیتریک اکساید در سیستم قلبی و عروقی و ارتباط آن با اعمال متابولیک بدن پرداخت .

وی گفت: نبود نیتریک اکساید در بدن می تواند منجر به بروز بیماری های مختلف نظیر فشار خون بالا، چربی خون بالا، نارسایی مزمن کلیوی، دیابت و .....شود. علاوه بر این در صورت افزایش نیتریک اکساید ریسک بروز استرس اکسیداتیو نیز بالا می رود.

مصرف زیاد نمک موجب بروز چاقی می شود

دکتر لیلا آزاد بخت استاد تغذیه دانشگاه تهران نیز در این پنل تخصصی در خصوص ارتباط نمک و چاقی سخنرانی کرد و گفت: در بررسی هشتاد مطالعه صورت گرفته در این زمینه مشخص شد ارتباط واضحی بین افزایش مصرف نمک و چاقی، افزایش BMI و چاقی دور کمر وجود دارد چرا که مصرف مقادیر بالای نمک سبب تشنگی شده که این امر احتمال مصرف نوشیدنی به خصوص نوشیدنی های شیرین را بیشتر می کند.

وی افزود: از سوی دیگر غذاهای شور معمولا چربی بیشتری داشته و این خود عامل مهمی در بروز چاقی است.

این استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران خاطر نشان کرد: کاهش مصرف نمک می تواند گامی موثر در بهبود وضعیت تغذیه ای ایران و بروز بیماری های زمینه مرتبط شود. 


پروفسور ایوب نماینده سازمان بهداشت جهانی اشاره به مشکلات تغذیه ای در ایران اظهارداشت: چاقی و سوء تغذیه دو چالش مهم این کشور در حوزه تغذیه به شمار می رود.

وی با اشاره به اینکه رشد پایین، کمبود زیر مغذی ها از جمله آهن و یتامین ای از مشکلات سوء تغذیه در ایران به شمار می رود خاطر نشان کرد: اضافه وزن و چاقی چالش بزرگی است که بسیاری از کشور ها نرخ بالای چاقی دارند و این به افزایش بیماری های غیر واگیر به طور اخص دیابت منجر شده است.

پرفسور ایوب تاکید کرد: باید به برنامه های پیشگیری توجه و تمرکز کرد و این بدان معناست که سبک زندگی سالم شامل تغذیه سالم، کاهش شکر، نمک و چربی، استفاده بیشتر از میوه و سبزی ها، فیبر ها و انجام حرکات فیزیکی بیشتر باید ترویج داده شود.

نماینده سازمان بهداشت جهانی این کنکره را بسیار خوب و برنامه ریزی شده ارزیابی کرد و گفت: این کنگره با همکاری سازمان بهداشت جهانی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد و وزارت بهداشت است و جای بسی خرسندی است که متخصصان برجسته در این مکان برای بهبود وضعیت تغذیه دنیا گرد هم آمده اند.

 


پرفسور برانکا مسئول تغذیه سازمان بهداشت جهانی اظهار داشت: در قالب سند توسعه پایدار احتیاج به همکاری دولت در جهت تقویت کیفیت مواد غذایی و سلامت مردم و حذف همه انواع تغذیه ناسالم داریم.

به گزارش ستاد خبری کنگره بین المللی تغذیه، وی خاطر نشان کرد: جهان با شکل های گوناگون تغذیه ناسالم از جمله سوء تغذیه، کمبود ویتامین ها و مواد معدنی و بیشتر از همه چاقی دست به گریبان است.

وی تاکید کرد: باید گامی در جهت تغییر سیستم غذایی برداریم ایران کشوری است که در شکل دادن به سیستم غذایی سالم مردمش بسیار فعال عمل می کند. از جمله با درخواست از تولید کنندگان مواد غذایی برای کاهش مقدار نمک، و شکر در محصولاتشان و همچنین با اطلاع رسانی به مصرف کنندگان از طریق برچسب های اطلاع دهنده در همه محصولات کارخانه ای و همچنین با سیاست های افزایش قیمت و مالیات در غذاها و نوشیدنی ها که منجر به انتخاب مواد غذایی سالم می شود.

پروفسور برانکا ادامه داد: بهبود رژیم غذایی سالم به کاهش بیماری های قلبی، چاقی و سرطان منجر می شود، یک چهارم مرگ ها در جهان بر اثر تغذیه ناسالم و بد اتفاق می افتد.

وی افزود: دانشگاه علوم پزشکی مشهد بسیار فعال در زمینه تغذیه عمومی سالم بوده است از جمله برگزاری این کنگره و سمپوزیوم یکی از این اقدامات است.

مسئول تغذیه سازمان بهداشت جهانی افزود: برای حل مشکلات تغذیه ای جهان به افراد متخصص بیشتری نیاز داریم که اهمیت موضوع را درک کنند و در این راستا برنامه ریزی و تلاش کنند.

 


دکتر صدیق نماینده سازمان بهداشت جهانی در گفتگو با ستاد خبری کنگره بین المللی تغذیه اظهار داشت: دفتر WHO همکاری بسیار نزدیکی با برنامه های تغذیه ای در ایران دارد و در این زمینه با این کشور همکاری می کند.

وی با اشاره به اینکه سازمان بهداشت جهانی در زمینه های  ارتباط تنگاتنگ با وزارت بهداشت و  کنترل بیماری های غیر واگیر با ایران همکاری دارد خاطر نشان کرد: بروز بیماری های غیر واگیر در ایران همانند سایر مناطق جهان به دلیل رژیم غذایی نادرست است.

وی افزود: الگوی رژیم غذایی در حال تغییر است و متاسفانه مردم فست فود زیادی مصرف می کنند و ما باید جلوی آن را بگیریم چرا که منجر به چاقی و اضافه وزن می شود.

دکتر صدیق نماینده سازمان بهداشت جهانی،با اشاره به اینکه سطح چاقی در کودکان رو به افزایش است گفت: این کودکان آینده هر کشوری هستند و این مسئله باید جدی گرفته شود.

دکتر صدیق به اجرای طرح مشترک میان سازمان بهداشت جهانی و موسسه ملی تغذیه ایران اشاره کرد و گفت: بر اساس این طرح می توان به الگو ها و عادات غذایی مردم نگاهی دوباره داشت و من مطمئن هستم که این مسئله بسیار مفید خواهد بود.

وی ضمن ابراز خرسندی از برگزاری این کنگره اظهار امیدواری کرد: با کمک دانشگاه علوم پزشکی مشهد به راهکاری استراتژیک برای بهبود وضعیت تغذیه در ایران برسیم.

اطلاعات تماس سامانه خبری وب دا

Image
آدرس: مشهد، خیابان دانشگاه، ساختمان قرشی
کد پستی :۹۱۷۷۸۹۹۱۹۱
نمابر: ۳۸۴۳۶۸۲۷ ۰۵۱
رایانامه :webda@mums.ac.ir
سامانه پیام کوتاه: ۳۰۰۰۲۱۹۱
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image