همایش


دکتر سید علی کشاورز استاد تغذیه دانشگاه علوم پزشکی تهران در کارگاه تخصصی " تغذیه ورزشکاران " به ارائه نکات لازم در خصوص میزان و نوع مصرف غذایی در ورزشکاران پرداخت.

به گزارش ستاد خبری نخستین کنگره بین المللی تغذیه دانشگاه علوم پزشکی مشهد، در ابتدای این کارگاه دکتر کشاورز به چهار گروه غذايی اشاره و اظهار داشت: گروه اول شامل غلات، نان، برنج، سيب زمينی است که از کربو هیدرات بالایی برخوردار بوده و در تامین انرژی مورد نیاز ورزشکار نقش بسزایی دارد.

وی افزود: گروه دوم شامل شير و محصولات لبنی و گروه سوم از گوشت، تخم مرغ و حبوبات تشکیل می شود که مصرف آنها نیز به تناسب شرایط بدنی ورزشکار و فعالیت او تعیین می گردد.

این استاد دانشگاه از ميوه ها و سبزيجات به عنوان گروه چهارم مواد غذایی نام برد و مصرف آن را به همه افراد و از جمله ورزشکاران توصیه کرد.

وی در ادامه با طرح این پرسش که " کیفیت رژیم غذایی به چه نحوی باشد که بهترین نتیجه ورزشی حاصل شود؟" گفت: انرژی حاصل از پروتئين ها باید بین 12 الی 15 درصد، انرژی حاصل از چربی ها 30 درصد و انرژی حاصل از کربوهيدرات ها 55 درصد باشد. میزان استفاده از پروتئين حیوانی نیز نسبت به پروتئين گیاهی برابر یا بیشتر باشد. همچنین انرژی دریافتی از شکر نسبت به کل انرژی دریافتی کمتر از 10درصد باشد و چربی غذاهای دریایی نسبت به کل چربی دریافتی بیش از 2.5 برابر و همچنین چربی حیوانی (غیر دریایی) نسبت به کل چربی دریافتی بیش از 3.5 برابر باشد.

دکتر کشاورز همچنین گفت: عواملی که برفعالیت عضلانی موثر هستند شامل مواردی همچون دريافت ناکافی انرژی، تغييرات کيفيت رژيم غذايی، مصرف زياد غذا، تعداد غذاهای مصرف شده، تعادل بين تعداد غذاهای مصرفی و ارزش غذايی صبحانه، سيگار کشيدن، مصرف الکل و نوشابه های محرک است.

وی ادامه داد: سوالی که اکنون پیش می آید آن است که چرا انرژی حاصل از کربوهيدراتها نبايد بيش از 55% کل انرژی دريافتی باشد؟ به این دلیل که سبب سوء جذب می شود، اشتها را کاهش می دهد، باعث کمبود کلسيم می شود، خطر اضافه وزن و چاقی به دنبال دارد، موجب پوسيدگی دندان می شود، مصرف زياد قند موجب کمبود ويتامين B1 می شود و همچنین مصرف قند موجب هيپوگليسمی هنگام ورزش می گردد.

مدير گروه تغذيه بالينی دانشگاه علوم پزشکی تهران افزود: سوال دیگری که مطرح می شود این است که چرا انرژی حاصل از کربوهيدراتها نبايد کمتر از 50% کل انرژی دريافتی باشد؟ به این جهت که نياز به متابوليسم چربی ها داریم و خطر کاهش گليکوژن به همراه دارد.

این استاد دانشگاه در بخش دیگری از سخنان خود به نقش موثرکربوهيدرات ها و پروتئين ها در کنترل قند خون اشاره کرد و گفت: به عنوان مثال فعاليت در روزه داری موجب کاهش سريع قند خون می شود، دريافت قند حداقل 1 ساعت قبل از فعاليت موجب تاخير در ضعف کردن می گردد، همچنین دريافت قند و پروتئين قبل از فعاليت، قند خون را حفظ می کند. بنابر این اگر ورزشکاری روز بعد مسابقه داشته باشد، بهتر است شب قبل از مسابقه کربوهيدرات ها به این صورت مصرف شود؛ کربوهیدرات شب قبل مسابقه و صبح روز مسابقه (وعده اصلی قبل مسابقه) پلی ساکارید می باشد، ونیز رژیم انتظار، مخلوط مالتودکسترین (80%) + مخلوط گلوکز و فروکتوز (20%))

وی در خصوص مصرف گوشت در ورزشکاران نیز گفت: گوشت ها خواص ویژه ای دارند، هر گوشت خصوصیات منحصر به فردی دارد، به عنوان مثال گوشت گوسفند چربی زيادی دارد و گوشت گوساله پروتئين های هسته ای بالايی دارد. بهتر است گوشت گاو آب پز، بخار پز یا کباب پز شود. گوشت سرخ شده، عصاره گوشت و سس به هیچ عنوان توصیه نمی شود،  از بین گوشت های قرمز، گوشت گاو برای ورزش کاران اولویت دارد. در بین سایر قسمت های امعاء و احشاء،  زبان و دل مشابه گوشت هستند و مصرف جگر يکبار در هفته آهن و ويتامين ها (باضافه کلسترول و پروتئين های هسته ای) را به بدن می رساند، همچنین کله پاچه، مغز و سيراب شيردان مجاز نيستند.

دکتر کشاورز در خصوص فرایند افزایش وزن ورزشکاران یادآور شد: اگر ورزشکاری بخواهد افزایش وزن داشته باشد باید دقت کند که پروتئين به آرامی افزايش يابد، دريافت آب را نیز بايد افزايش دهد و رژيم غذايی هم بايستی با پتاسيم و ويتامين B6 غنی شود.

وی در ادامه به مصرف آب در ورزشکاران اشاره کرد و گفت: همان طور که میدانیم بدن انسان نیاز مبرمی به آب دارد، و اگر 2 درصد از آب بدن کاهش یابد، معادل کاهش 20 درصد از قدرت بدنی است و نیز اگر کاهش آب بدن به 4 درصد برسد یعنی کاهش 30 الی 70 درصد از قدرت بدن. بنابر این سیاست استفاده از مایعات برای ورزشکاران ضروری است، همچنین نوشيدن 700-500 ميلی ليتر آب بتدريج طی 3 ساعت قبل از مسابقه توصيه می شود در حالی که نوشيدن آب نيم ساعت قبل از مسابقه بايد متوقف شود. ورزشکاران می توانند از نوشیدنی هایی نظیر سوپ بدون گوشت و آب میوه ها استفاده کنند، همچنین نوشیدنی هایی نظیر چای و قهوه بهتر است زیاد استفاده نکنند و از مصرف نوشابه ها پرهیز کنند.

وی در پایان این توصیه ها را نیز گوشزد کرد: ورزشکاران به املاحی نظیر پتاسیم و سدیم نیاز دارند؛ به هنگام فعاليت، پتاسيم بدن کاهش می يابد که موجب تغييرات فعاليت قلب می گردد، به هنگام کاهش قند خون، دادن قند و پتاسيم سريعتر اثر ميکند و مصرف پتاسيم بعد مسابقه، ادرار را افزايش می دهد. پتاسيم در ميوه جات تازه و خشک، سبزيجات سبز، لبنيات و بسياری ديگر از غذاها وجود دارد. نمک های پتاسيم (1.0-0.5 گرم) بايد قبل مسابقه و در طی دو نيمه مصرف شوند.

سدیم نیز برای بدن ضروری است و کمبود آن علائمی دارد، از جمله؛ کرامپ های عضلانی، بيقراری (نا آرامی)، ضعف بدنی، غش، بيخوابی و گاها تب، بنابراين، قبل مسابقه مصرف نمک الزامی است.

همچنین ویتامین هایی هستند که موجب افزایش قدرت می شوند، این ویتامین ها عبارتند از؛ B1, B2, B6, B12, B15, C, E ، و نیز A, D, K . بنابراین مصرف ویتامین در طی مسابقه ضروری می باشد.


عضو هیأت علمی پژوهشکده علوم و صنایع غذایی با اشاره به کاربردهای مختلف تکنولوژی نانو در صنایع غذایی گفت: از جمله کاربردهای مهم این صنعت بهبود و غنی سازی مواد غذایی با توجه به نیاز جامعه و شرایط اقتصادی سطوح مختلف جامعه است.

دکتر آرام بستان در گفتگو با ستاد خبری نخستین کنگره بین المللی تغذیه دانشگاه علوم پزشکی مشهد ضمن ارائه این تعریف که " نانو کپسوله کردن " به مفهوم ایجاد یک لایه پوششی در اطراف مواد فعال زیستی است که انتقال آنها را به محصول غذایی و بدن تسهیل می کند افزود: این کار از سویی می تواند حمل و نقل آنها را آسانتر و حلالیت شان را افزایش دهد و از سوی دیگر آزادسازی این مواد در محصول غذایی را بصورت کنترل شده برای ما امکان پذیر سازد.

وی اضافه کرد: خیلی از ترکیباتی که برای ما مفید هستند را به دلایل مختلف نمی توانیم مستقیما مصرف کنیم؛ از جمله اینکه بسیاری از این ترکیبات محلول در آب نیستند و یا شدیدا به شرایط محیطی همچون نور، اکسیژن و حرارت حساس هستند، همچنین زمانی که این ترکیبات در حال عبور از دستگاه گوارش هستند ممکن است خاصیت زیستی خود را از دست بدهند، در تمام این موارد اگر ما دیواره پوششی را برای آنها در نظر بگیریم و آنها را نانو کپسوله کنیم مقاومت این ترکیبات  نسبت به عوامل محیطی افزایش یافته و به شرایطی که در دستگاه گوارش وجود دارد مقاوم تر می شوند؛ ضمن اینکه حین فرایند و نگهداری محصول غذایی نیز پایداری این مواد افزایش می یابد.

عضو هیأت علمی پژوهشکده علوم و صنایع غذایی  در خصوص ضرورت استفاده از این فناوری در صنعت غذایی کشور نیز گفت: طبق گزارشات تغذیه ای، کمبود ویتامین ها و موادمعدنی در اقشار مختلف جامعه ما شیوع گسترده ای دارد و یکی از راه هایی که می توان این امر را جبران کرد استفاده از روش کپسوله کردن مواد غذایی، جهت تولید محصولات غنی شده است که با هزینه ای مناسب در اختیار مصرف کننده قرار می گیرد.

وی در خصوص آزمایش های انجام شده بر روی عملکرد مواد نانو کپسوله در فرآیند هضم و گوارش در بدن هم گفت: یکی از آزمایشاتی که ما در هنگام نانو کپسوله کردن مواد غذایی انجام میدهیم، بررسی میزان آزاد شدن این ترکیبات در محیط معده و روده است و اطمینان از این موضوع که پوشش ایجاد شده در اطراف مواد فعال زیستی در محیط معده یا روده از بین می رود و ترکیب مورد نظر در دسترس بدن قرار می گیرد.

دکتر آرام بستان در توضیح بیشتر مزایای نانو کپسوله کردن مواد غذایی گفت: ما گروهی از ویتامین ها مثل ویتامینk, E ,A را داریم که محلول در چربی و مورد نیاز بدن هستند و در حالت معمول نمی توان آنها را به مایعات افزود، در روش کپسولاسیون با دیواره ای که در اطراف ترکیب مورد نظر ایجاد می کنیم امکان ورود ویتامین به بدن و جذب آن در فرایند گوارش فراهم می شود.

وی افزود: از دیگر مزایای نانو کپسوله کردن این است که به دلیل مقیاس بسیار ریز ترکیب کپسول شده، تاثیر منفی روی خصوصیات حسی محصول غذایی نخواهد داشت و ظاهر محصول به همان شکل اولیه به مصرف کننده ارایه خواهد شد، به عنوان مثال وارد کردن ترکیبات نانو کپسوله به آب که ترکیبی کاملا شفاف است هیچ تغییری در ظاهر آن ایجاد نمی کند و در نتیجه مصرف کننده با رغبت کامل آب مورد نظر را استفاده خواهد کرد.

 

 


دکتر شرد گُر استاد دانشگاه هند  با اشاره به نقش آمار در تعیین نوع تغذیه و آثار آن گفت: تمامی نیازها و کمبودهای تغذیه ای بدن انسان و میزان مکمل هایی که می تواند به رفع این کمبودها کمک کند، به مدد علم آمار قابل تشخیص است.

استاد دانشگاه هند در گفتگو با ستاد خبری نخستین کنگره بین المللی تغذیه ، بر ارتباط علم آمار با تمامی علوم و از جمله علم تغذیه تاکید کرد و گفت: هر جا که عدم قطعیت و ابهام در کمیت یا کیفیت یک عامل وجود داشته باشد با کمک علم آمار می توانیم این ابهام را برطرف کنیم.

دکتر شرد گر در خصوص چگونگی کاربرد آمار در علم تغذیه گفت: زمانیکه دو نفر رژیمی یکسان را دریافت می کنند اما اثرات متفاوتی را در آنها مشاهده می کنیم و یا زمانی که می خواهیم یک اثر خاص را از یک رژیم غذایی مشخص بگیریم، میتوانیم از علم آمار کمک بگیریم.

وی افزود: از طریق علم آمار متخصصین تغذیه متوجه می شوند که غذاهای مختلف چه اثرات و رژیم های متفاوتی دارد و حساسیت های مربوط به هر غذا چه می باشد که این امر در نهایت به تعیین یک رژیم غذایی مناسب و هماهنگ با شرایط بدنی فرد منجر خواهد شد.

استاد دانشگاه هند به نقش علم آمار در تعیین میزان کمبود ها و نیازهای بدن به مکمل های غذایی اشاره کرد و گفت: وقتی گفته می شود بدن یک فرد به پروتئین، ویتامین یا آهن بیشتری نیاز دارد تعیین میزان این نیاز و مدت زمان دریافت مکمل های مربوط به آن از طریق علم آمار امکانپذیر است، همچنین زمانیکه فرد برای ورزش کردن به باشگاه می رود مربی او رژیم غذایی با میزانی خاص را به او توصیه میکند که این هم به پشتوانه علم آمار انجام می شود.

وی با اشاره به برگزاری نخستین کنگره بین المللی تغذیه در دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: در این کنگره تلاش خواهیم کرد تا با گردآوری دیتاهای مختلف و تحلیل آن از طریق علم آمار،  اثرات کلینیکی و بالینی رژیم های غذایی را در افراد مختلف بررسی کنیم. 

 


دکتر پاسدار عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به نقش مهم اختلالات ژنومیک در بروز بیماری های شایع در جامعه گفت: اختلالات ژنتیکی عاملی مهم و تعیین کننده در بروز بسیاری از بیماری هاست که ضروری است در خصوص آن اطلاع رسانی وآگاهی بخشی به متخصصین و قشرهای مرتبط با سلامت جامعه صورت پذیرد.

عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در گفتگو با ستاد خبری نخستین کنگره بین المللی تغذیه با اشاره به برگزاری کارگاه " پیشرفت های تجزیه و تحلیل ژنتیک " گفت: این کارگاه تخصصی با هدف تحلیل بیماری های مولتی فاکتریال یا چند عاملی و نحوه محاسبه component ژنتیک وابسته به آن برگزار گردید و موضوع پیشگیری و درمان بیماری های ژنتیکی با توجه آخرین یافته های مربوط به ژنوم انسان مورد بحث قرار گرفت.

وی افزود: در این کارگاه همچنین، به پدیده پروژه ژنوم انسان و دستاوردهای آن و اینکه چطور در سال های اخیر عوامل خطر ژنتیک به عنوان فاکتورهای تاثیرگذار در بروز بیماری های مختلف نقش داشته اند نیز مورد تحلیل قرار گرفت.

دکتر علیرضا پاسدار در ادامه به دسته بندی بیماری ها با منشاء ژنتیکی پرداخت و گفت: در گروه اول بیماری هایی قرار می گیرد که تنها یک ژن به عنوان عامل بیماری اختلال داشته و در نتیجه محصول یا عملکرد آن نیز مختل می شود؛ بیماری تالاسمی از جمله‌ی این بیماری هاست که فراوانی کمی هم در جامعه دارد.

وی منشاء بیماری در دومین گروه از بیماری های ژنتیکی را اختلالات کروموزومی برشمرد و افزود: دسته سوم، بیماری های ژنتیکی است که " اختلالات چند ژنی یا چند عاملی" نیز گفته می شود و در واقع ناشی از دخالت چندین ژن به همراه عوامل محیطی است که فرد را به سمت یک بیماری سوق داده و به عبارتی استعداد ابتلا به یک بیماری را در او تشدید می کنند.

عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد ادامه داد: بیماری هایی که در این دسته قرار می گیرند فراوانی زیادی دارند و شامل موارد متعددی از جمله فشار خون، سرطان، لب شکری ها، اختلالات ستون فقرات و بیماری های شایع دیگر می شوند و یادآوری این نکته نیز ضروری است که میزان دخالت ژنتیک در این بیماری ها از جامعه ای به جامعه دیگر متفاوت است.

دکتر پاسدار همچنین با تاکید بر اینکه بیماری های ژنومیک نقش مهمی در سلامت جامعه داشته و نهایتا بار اصلی درمان در هر جامعه ای از نظر بهداشتی – درمانی را سبب می شوند افزود: از آنجا که اغلب متخصصین برای ژنتیک نقشی در بروز بیماری ها  متصور نیستند و آن را عامل پایه ای در این زمینه نمی دانند، ضروری است که اطلاع رسانی وآگاهی بخشی در گام اول به آنان و در گام بعد به همه قشرهای مرتبط با سلامت جامعه انجام شود.

وی در پایان با اشاره به آغاز کنگره بین المللی تغذیه در دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: : برگزاری کنگره‌ی فوق، فرصتی مغتنم برای تمامی کارشناسان و متخصصین حوزه‌ی تغذیه است تا با ارتقای دانش و اطلاعات خود در این زمینه به بهبود سلامت جامعه کمک کنند.

 

 

 

 


با حضور اساتید برجسته ملی و بین المللی چالش های تغذیه ایران و جهان در کنگره بین المللی تغذیه در قالب پنل تخصصی تغذیه و سلامت مورد بررسی قرار گرفت.

به گزارش ستاد خبری کنگره بین المللی تغذیه از مطالعات پایه تا مداخلات بالینی، در این پنل تخصصی اساتید برجسته ای همچون انجلا ازی استاد دانشگاه آمریکا، دکتر لوسیانو سوتانتو از اندونزی، دکتر حمید جان از مالزی، دکتر المادفا از دانشگاه وین و دکتر فریدون عزیزی از دانشگاه شهید بهشتی تهران حضور داشتند و تحقیقات خود را در زمینه تغذیه و سلامت انسان بیان داشتند.

انجلا ازی یکی از سخنرانان این پنل با اشاره به نقش آنتی اکسیدان ها در مقابله با رادیکال های آزاد اظهار داشت: در گذشته چنین تصور می شد آنتی آکسیدان ها قادر به درمان انواع بیماری ها بوده و رادیکال های آزاد کاملا مضر هستند اما در سال 2015  بر اساس تحقیقات انجام شده مشخص شد رادیکال های آزاد هم می توانند مفید باشند.

این استاد دانشگاه آمریکا با اشاره به اینکه ویتامین ای بهترین آنتی اکسیدان شناخته شده به شمار می رود اما در حال حاضر پژوهشگران به این نتیجه رسیده اند که این ویتامین نقش موثری در بهبود سرطان و بیماری قلبی و عروقی ندارد و حتی دوز بالای آن می تواند ریسک خونریزی و سرطان پروستات را افزایش دهد.

دکتر لوسیانو سوتانتو از اندونزی در این پنل به موضوع تامین آب و مایع درمانی در بیماران پس از عمل جراحی و جلوگیری از تهوع و استفراغ پس از عمل پرداخت و اظهار داشت: برای جلوگیری از بروز تهوع در این بیماران باید مایع درمانی را یک روز پس از جراحی قطع کرد و بیماران به تغذیه خوراکی روی آورند.

کمبود ویتامین دی ریسک فشار خون بالا را افزایش می دهد

دکتر حمید جان از مالزی در خصوص ویتامین دی و  راهکارهای تامین آن اظهار داشت: نقش اصلی ویتامین دی تامین تراکم استخوان است و کمبود آن در بدن علاوه بر پوکی استخوان می تواند منجر به بیماری هایی نظیر فشار خون بالا شود.

وی با بیان اینکه منبع اصلی دریافت ویتامین دی نور خورشید است خاطر نشان کرد: فاکتورهای مختلفی نظیر زمان قرار گیری در برابر نور خورشید، فصل سال، میزان رطوبت، پوشش، شغل و سبک زندگی افراد در دریافت این ویتامین دخیل هستند.

دکتر حمید جان  اظهار داشت ،در تحقیقی به منظور جبران کمبود ویتامین دی افراد به سه گروه تقسیم بندی شده و در یک گروه افراد 20 دقیقه(بین ساعات 10 تا 11 صبح) برای دوبار در هفته در برابر نور خورشید قرار گرفتند، در گروه دیگر مکمل ویتامین دی به صورت یکبار در هفته تجویز شد و در گروه سوم دارو نما تجویز گردید.

وی گفت: بر اساس نتایج این تحقیق نور خورشید و مکمل، ویتامین دی را به یک اندازه در افراد افزایش دادند.

چاقی در دوران کودکی ریسک بیماری های قلبی را افزایش می دهد

پروفسور عزیزی استاد دانشگاه شهید بهشتی نیز در این پنل تخصصی در خصوص چاقی در دوران کودکی سخنرانی نمود و گفت: چاقی دوران کودکی ریسک بیماری های قلبی و مقاومت به انسولین را افزایش می دهد.

این استاد دانشگاه شهید بهشتی به زمینه های محیطی چاقی در دوران کودکی اشاره کرد و اظهار داشت: سوء تغذیه، پرخوری، دیابت در زمان بارداری مادر، استعمال سیگار در دوران بارداری مادر، چاقی در دوران نوزادی در بروز چاقی در دوران کودکی موثر هستند و از آنجایی که بسیاری از داروهای درمان چاقی در کودکی قابل استفاده نیست و حتی در بزرگسالان موثر نمی  باشد، پیشگیری از بروز چاقی و اجتناب از فاکتورهای خطر آن را مهمترین راهکار در این زمینه دانست.

وی به ارائه برنامه هایی در این زمینه پرداخت و گفت: کاهش مصرف غذاهای ناسالم در کودکان و نوجوانان و جایگزینی با غذای سالم، فراهم سازی محیط سالم برای فعالیت فیزیکی کودکان و در نظر گرفتن مالیات برای شرکت های تولید کننده غذاهای آماده و مضر از جمله راهکارها به شمار می رود.

چاقی در دوران کودکی علاوه بر بروز بیماری های قلبی و عروقی، ریسک ابتلا به کبد چرب و چاقی در دوران بزرگسالی را افزایش می دهد و بهترین زمان مداخله برای جلوگیری از این آسیب ها دوران قبل و بارداری و اوایل کودکی است.

خاصیت ضد سرطانی مواد موثره زردچوبه و گردو

دکتر موسوی موحدی استاد دانشگاه نیز در این پنل تخصصی به خواص آنتی اکسیدانی کورکومین ماده موثره زردچوبه و پروتئین های گردو اشاره کرد و گفت: پروتئین های گردو قادر به مهار  فعالیت رده سلولی سرطان پستان و روده گشته و موجب کاهش قند خون ناشتا (در مدل های آزمایشگاهی) شده است.

وی افزود: از سوی دیگر کورکومین دارای خواص متعدد ضد آلزایمر، ضد سرطان و ضد التهاب است.

وی گفت: نتایج مطالعات 50 ساله نشان می دهد دیابت تیپ دو بر خلاف باورهای سنتی تنها مربوط به افزایش قند خون نیست و عوامل استرس زا نیز در بروز آن دخیل هستند.

دکتر المادفا از دانشگاه وین نیز در این پنل به تفاوت های ویتامین دی 2 و دی 3 اشاره کرد و گفت: هر دو این ویتامین ها به صورت همسان جذب بدن می شوند اما سطح ویتامین دی سه بیشتر افزایش یافته و مدت طولانی تری بالا می ماند.

وی با تاکید بر اینکه میزان کافی ویتامین دی ریسک بیماری های قلبی و عروقی و سرطان را کاهش می دهد اظهار داشت : در عین حال مقادیر بالای آن می تواند موجب افزایش ریسک این بیماری شود.

برگزاری پنل تخصصی "تغذیه و سرطان" نیز از دیگر نشست های کنگره بین المللی تغذیه بود که با حضور صاحبنظران و متخصصان برگزار شد. 

اطلاعات تماس سامانه خبری وب دا

Image
آدرس: مشهد، خیابان دانشگاه، ساختمان قرشی
کد پستی :۹۱۷۷۸۹۹۱۹۱
نمابر: ۳۸۴۳۶۸۲۷ ۰۵۱
رایانامه :webda@mums.ac.ir
سامانه پیام کوتاه: ۳۰۰۰۲۱۹۱
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image