بهداشت و پیشگیری


282.jpg - 30.62 kBرئیس مرکز سلامت محیط و کار معاونت بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در راستای ارتقای سلامت شاغلین از معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد تقدیر کرد.

به گزارش وب دا، دکتر جعفر جندقی در سیزدهمین جشنواره ملی تجلیل از خانه های بهداشت کارگری برتر، کارفرمایان سلامت محور و اعضای شورای هماهنگی خدمات بهداشتی به بیمه شدگان با توجه به انتخاب شرکت "ایران خودرو" بعنوان "کارفرمای سلامت محور" از ایفای نقش برجسته و ممتاز معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد و همکاران بهداشت حرفه ای این معاونت، تقدیر و تشکر نمود.

وی با تاکید براینکه تامین، حفظ و ارتقای سطح سلامت نیروی کار علاوه بر اینکه از ارزش های انسانی تلقی میگردد، یکی از عوامل رشد و ارتقای فناوری و تولید است خاطر نشان کرد بهره مندی نیروی انسانی از خدمات بهداشتی مناسب و مطلوب عامل افزایش رضایت و ارتقاء بهره وری در سطح جامعه کار و تولید است که رشد و شکوفایی اقتصادی جامعه را در راستای تحقق شعار "مهار تورم و رشد تولید" به دنبال خواهد داشت.


395.jpg - 17.07 kBمدیر سلامت محیط و کار دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: در سه ماهه نخست امسال 148 هزار و 639 مورد بازدید از مراکز تهیه و توزیع مواد غذایی اماکن عمومی، اقامتگاه‌ها و پایانه‌های مسافربری در مناطق زیر پوشش این دانشگاه انجام شده است.

دکتر فرشید وفا در گفتگو با وب دا خاطر نشان کرد: در این مدت  253مورد از مراکز و اماکن عمومی زیر پوشش این دانشگاه در خراسان رضوی به دلیل تخلف و عدم رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی طی سه ماهه نخست امسال مهر و موم شد.

وی ادامه داد: طی این بازدیدها ۱۹ هزار و ۶۶۲ واحد صنفی به مراجع قضایی معرفی شده و ۲۵۳ واحد صنفی متخلف نیز تعطیل شده است.

مدیر سلامت محیط و کار دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: طی بازدیدهای صورت گرفته از مناطق زیر پوشش این دانشگاه ۴۹ هزار و ۶۶۹ کیلوگرم مواد غذایی فاسد و غیرقابل مصرف کشف و معدوم‌سازی شده است.

وفا افزود: از مردم تقاضا می شود هرگونه تخلفی که در حوزه‌های مختلف بهداشتی ملاحظه می‌کنند، بلافاصله به سامانه ۱۹۰ اطلاع دهند تا کارشناسان و بازرسان اداره سلامت محیط و کار دانشگاه علوم پزشکی مشهد در محل حاضر شوند و پیگیری لازم و قانونی را به عمل آورند.


584.jpg - 26.31 kBمدیر گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: در روزهای گرم سال توصیه بر خوردن بیشتر میوه داریم، زیرا انجام این کار موجب بالارفتن ذخایر آب بدن‌ می‌شود و بهتر است آب همراه با مواد فیبری نگه‌دارنده مصرف شود.

دکتر زهرا اباصلتی در گفتگو با وب دا، اظهار کرد: در فصل گرما نوع تغذیه‌ ما تغییراتی می‌کند و به همین دلیل است که میوه و سبزیجات این فصل ویژگی‌های خاص خود را دارند و در واقع نوع نیاز ما در فصل گرم با خلقت‌مان همگون شده است.

 وی تصریح کرد:در فصل تابستان باید بدن خود را مرطوب و هیدراته نگهداریم، چون در این فصل به دلیل گرمای هوا، بدن برای خنک نگهداشتن خود عمل تعریق را بیشتر انجام می‌دهد، بنابراین یکی از مسائل اولیه در این روند، تأمین آب و الکترولیت‌های بدن است.

مدیر گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی مشهد اضافه کرد: نکته‌ای که باید مورد توجه قرار گیرد آن است که افرادی که در محیط‌های گرم کار می‌کنند و تعریق زیادی دارند طبیعتاً احساس تشنگی بیشتری می‌کنند و نیاز به نوشیدن آب در آن‌ها بیشتر می‌شود، بنابراین قبل از آن که دچار کم‌آبی شوند باید آب مورد نیاز بدن را تامین کنند.

دکتر اباصلتی با بیان اینکه کار درست این است که اصلاً به مرحله‌ای نرسید که به دلیل حس تشنگی آب بنوشید، خاطرنشان کرد: در این خصوص توصیه‌ ما این است که به اندازه‌ کافی در این فصل به بد‌نتان آب برسانید تا از آسیب‌های ناشی از کم‌آبی دور بمانید و آب رساندن به بدن هم به این معنی نیست که تنها آب بخورید.

وی تأکید کرد: در روزهای گرم سال توصیه بر خوردن بیشتر میوه داریم، زیرا انجام این کار موجب بالارفتن ذخایر آب بدن‌ می‌شود و بهتر است آب همراه با مواد فیبری نگه‌دارنده مصرف شود تا به تدریج وارد دستگاه گوارش‌ شده و سریع دفع نشود، مثلاً مصرف هویج، هندوانه، طالبی، خربزه، هلو یا خاکشیر می‌تواند بسیار مفید باشد و مصرف این نوع از میوه‌ها به دلیل فیبری که دارند مانع از یبوست‌ می‌شود.

مدیر گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه به جای آب بهتر است که آب‌الکترولیت‌دار نوشیده شود، بیان کرد: نباید فراموش کرد که با تعریق فقط آب از دست نمی‌رود، بلکه الکترولیت‌های با ارزشی مثل سدیم و پتاسیم هم از دست می‌روند، سدیم و پتاسیم 2 عنصر بسیار مهم برای حفظ فشار خون و عملکرد سیستم عصبی، اسکلتی و ریتم قلب هستند و به همین جهت تأمین الکترولیت‌ها بسیار مهم است.

دکتر اباصلتی تصریح کرد: به افرادی که در محیط گرم کار می‌کنند مثل رانندگان یا پلیس‌های راهنمایی و رانندگی، توصیه می‌شود تنها آب خالی نخورند و آب الکترولیت‌دار مصرف کنند، با اضافه کردن کمی آب لیموی تازه و نمک به آب، الکترولیت‌ها ترمیم می‌شود و بی حالی و اُفت فشار را بهبود می‌یخشد و سیستم ایمنی تقویت می‌گردد، ضمن اینکه می‌توان برای تأمین الکترولیت‌های لازم، پودر ORS را با آب مخلوط کرده و استفاده کرد.

وی با بیان اینکه باید با یک تغذیه مناسب از پوست‌ خود محافظت کنیم، خاطرنشان کرد: معتقدیم که علاوه بر استفاده از کرم‌های ضد آفتاب که متخصصان پوست در این فصل تأکید ویژه‌ای بر استفاده از آن دارند، بهتر است به گروه‌های غذایی نیز برای مقابله با اشعه UV توجه شود.

مدیر گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی مشهد ادامه داد: آنتی‌اکسیدان‌ها گروهی از موادغذایی‌اند که صدمه‌های ناشی از تخریب UV  را جبران می‌کنند، بنابراین مصرف آب هویج به دلیل وجود فلاوونوئیدها و کاروتنوئیدها و ویتامین A که دارد در این فصل توصیه می‌شود، در ضمن، آنتی‌اکسیدان مینرالی نظیر سُلنیوم نیز که در برخی آجیل‌ها کمابیش وجود دارد هم برای این فصل مناسب است.

دکتر اباصلتی با تأکید بر اینکه مصرف غذاهای طبع سرد برای فصل گرم سال مناسب‌تر است، گفت: در فصل تابستان مصرف غذاهایی که طبع سرد دارند و فعالیت غدد عرق را بیشتر می‌کنند و باعث گشادی عروق در سطح پوست و خنکی بدن می‌شوند بهتر است و از جمله این نوع غذاها می‌توان به غذاهای دریایی همراه با سیر، ماست و خیار و دوغ با مقدار کمی نمک که تأمین‌کننده املاح بدن باشد، اشاره کرد؛ همچنین بهتر است که در این فصل به جای گروه کربوهیدرات‌ها بیشتر از سبزیجات استفاده کنیم و میزان مصرف پروتئین و چربی را در حد استاندارد نگه داریم.

وی افزود: بیدار شدن و خوردن یک غذای مقوی باعث افزایش انرژی در طول روز می‌شود و موجب آن می‌گردد که ناهار و شام سالمی هم بخورید؛ پس، بعد از بیدار شدن با یک صبحانه کامل بدن خود را تقویت کنیم و در صبحانه از میوه‌های تازه مصرف کنیم.

مدیر گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی مشهد ضمن اشاره به فواید مصرف ماهی، بیان کرد: ماهی نه تنها حاوی پروتئین و چربی سالم است، بلکه کالری کم و سبکی دارد و همچنین می‌تواند شما را سیر نگه دارد، خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی را کاهش دهد؛ همچنین دارای خواص ضدالتهابی است و باعث می‌شود که کمتر در معرض خطراتی مثل آفتاب سوختگی قرار بگیریم.

دکتر اباصلتی تصریح کرد: مصرف غذاهای سبک و انواع نوشیدنی‌های گیاهی در فصل تابستان نباید فراموش شود و روزهای گرم سال مصرف غذاهای سبک‌تر و کم حجم‌تر مناسب‌تر است و معتقدیم که می‌توانیم از طریق مصرف سوپ سبزی‌ها، انواع نوشیدنی‌های گیاهی مثل چای سبز، عرقیات گیاهی مقدار زیادی مایعات وارد بدن خود کنیم.

وی اضافه کرد: مایعات مصرفی شما در تابستان نباید خیلی داغ و نه باید بسیار سرد باشد، زیرا مایعات بسیار سرد به دستگاه‌های مختلف بدن آسیب وارد می‌کنند و به خصوص در کار طبیعی کبد و معده اختلال ایجاد کرده و در مسیر گوارش انسداد ایجاد می‌نمایند، دسرهای غذایی سرد معمولاً باعث ضعیف شدن سیستم گوارش می‌شوند، مصرف غذاها و نوشیدنی‌های بسیار سرد باعث می‌شود که عمل هضم غذا کند شود.

مدیر گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی مشهد با تأکید بر اینکه باید مصرف فست فودها در تابستان کنار گذاشته شود، گفت:  هر آنچه که در روغن تفت داده شده است نیاز به آب را افزایش می‌دهد و نمک بیشتری وارد بدن می‌شود و سیستم دفاعی را ضعیف می‌کنند، بهتر است که از غذاهای حاوی گوشت، سبزیجات و منابع پروتئینی و حبوبات استفاده کنید و آشپزخانه خود را با غذاهای رنگارنگ پر کنید و از مصرف غذاهای بسته‌بندی شده و آماده خودداری کنید.

 

 


تیم مراقبت بهداشتی مرزی همزمان با ورود حجاج استان خراسان رضوی از سرزمین وحی در فرودگاه شهید هاشمی نژاد مستقر و فعالیت خود را آغاز کرد.

رییس مرکز بهداشت شماره 5 مشهد در گفتگو با وب دا اظهار کرد: در این برنامه، تیم بهداشتی مستقر در فرودگاه شهید هاشمی نژاد، بر اساس نظام مراقبت سندرومیک خدماتی همچون  تب سنجی، معاینات بالینی پزشکی و نمونه گیری موارد مشکوک را به زائران ارائه می دهند.

دکتر محمد مهدی ایزدپناه خاطر نشان کرد: بازگشت حجاج استان خراسان رضوی از 18 الی 28 تیر ماه در ۴۹ پرواز با حضور ۹۳۸۹ حاجی انجام می شود و تیم مراقبت مرزی به صورت ویژه در این ایام فعالیت خواهد داشت.

588.jpg - 66.53 kB

589.jpg - 72.53 kB

590.jpg - 69.72 kB


در راستای ایجاد و حفظ آمادگی ارائه خدمات مراقبت بیماریهای واگیر در طی مراسم اربعین حسینی (ع) و مراسم دهه آخر صفر وبینار هماهنگی خدمات سفر دانشگاه علوم پزشکی مشهد با حضور دانشگاهها و دانشکده های علوم پزشکی مشهد، بیرجند، تربت حیدریه، تربت جام، سبزوار، نیشابور، بجنورد، اسفراین وگناباد برگزار شد.

به گزارش وب دا، معاون فنی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد در این جلسه با اشاره به پیک جمعیت زائرین و مسافرین در ایام تاسوعا، عاشورا، اربعین و دهه پایانی صفر، گفت: اولویت برنامه های  ما پیشگیری و مدیریت طغیان بیماریهای منتقله از آب و غذا نظیر مسمومیتها، اسهال ها و بیماریهای متاثر از تراکم جمعیت و جابجایی جمعیتی است و موضوع درمان، حوادث و تامین دارو نیز اولویت بعدی است.

دکتر مجید جعفری نژاد با تاکید بر هماهنگی و برنامه ریزی با مجریان و متولیان برگزاری این مراسم افزود: باید بتوانیم مدیران هیات ها وکاروان ها، را با خود همراه کنیم و نقش آموزش سلامت و مشارکتهای مردمی در این زمینه بسیار مهم است.

مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماریهای معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد نیز در این نشست خاطر نشان کرد: تعداد کاروان ها، مسیر تردد، اسکان و استقرار زائرین در هماهنگی با دستگاه های متولی شناسایی و نسبت به ارائه آموزشهای بهداشتی و پیشگیرانه، رصد و پایش وقوع بیماریهای واگیر اقدام لازم صورت گیرد.

دکتر ناصر امینی با اشاره به ضرورت ساماندهی تیم های واکنش سریع بهداشتی در دانشگاه و شبکه ها گفت: استفاده از ظرفیت رابطین سلامت و حضور سفیران سلامت در هر کاروان جهت ارائه آموزش های بهداشتی و اطلاع رسانی به اعضای کاروان، شناسایی بیماران مشکوک و هدایت بیماران، مورد نیاز است.

وی بر تشدید عملیات مراقبت سندرومیک بیماریهای واگیر،  تامین و تهیه امکانات و تجهیزات عملیاتی،آموزش و بازآموزی کلیه نیروهای عملیاتی و پشتیبانی درخصوص رعایت پروتکل ها تاکید کرد و گفت: تبادل داده ها و اطلاعات مرتبط با شناسایی و یا بروز بیماریهای واگیر با دانشگاه های مسیر تردد زائرین و سطح کشوری به دقت انجام می شود.

وی گفت: با توجه به جابجایی جمعیت زائرین در داخل  کشور، بیماریهای اسهالی، بیماریهای تنفسی، بیماریهای بثوری حاد (سرخک و سرخجه)، مسمومیتهای غذایی، حیوان گزیدگی و گزش حشرات که متاثر از تراکم جمعیت و جابجایی جمعیتی می باشند بطورخاص مورد توجه دقیق هستند.

دکتر امینی درباره کرونا نیز گفت: دستورالعمل وزارت بهداشت همچنان دو نوبت واکسیناسیون کرونا یا تست PCR منفی برای تردد است.

مهندس فرشید وفا ، مدیر سلامت محیط وکار دانشگاه نیز برآورد تقریبی زائرین در این ایام را برای برنامه ریزی و خدمات رسانی مناسب ضروری دانست و گفت: در شرایط خشکسالی، کمبود آب و گرمای هوا، شرایط امسال از حساسیت ویژه ای برخوردار است و هر شهرستان باید مناطق خطر خود را تعیین ومراقبتهای لازم را اعمال نمایند.

دکتر وفا با اشاره به اهمیت بهداشت اماکن بین راهی و نظارت همکاران بهداشتی بر آبرسانی سالم و عرضه یخ  بهداشتی، کلرزنی مناسب تانکرهای آب و نحوه استقرار سرویس های بهداشتی، حمام و دفع فاضلاب گفت: نظارت بر مواد غذایی، سالم سازی سبزیجات، غذاهای نذری و صلواتی در موکب ها، پایانه های مسافری و... در اولویت بازدید اماکن بهداشتی قرار دارد.

در ادامه دکترعلی یزدانی رئیس مرکز اورژانس پیش بیمارستانی و مدیریت حوادث دانشگاه اظهار کرد: دهه پایانی صفر نیز همانند اربعین ملی است و خدمات رسانی بهینه به زائران در این ایام نیز مستلزم نگاه ملی است.

وی با اشاره به تجمیع مراکز استقرار موقت اورژانس 115 و مراکز خدمات جامع سلامت جهت خدمات رسانی مطلوب گفت: در حوزه EOC و مدیریت بحران در دهه پایانی صفر عملیات سنگینی را در خراسان رضوی داریم و لازم است مسئولین و همکاران حضور 24 ساعته داشته باشند.

دکتر یزدانی با تاکید بر تامین اعتبار لازم جهت تهیه داروهای مورد نیاز و 20 درصد دپوی مازاد بر مصرف، در این ایام افزود: طبق هماهنگی انجام شده بیمارستانهای سیار سپاه و ارتش در مسیرهای منتهی به مشهد مقدس ملک اباد – حرم مطهر و محور قوچان جهت ارائه خدمات سرپایی و اورژانس مستقر می شوند.

همچنین دکتر محمد حسین قورچی، مدیر مشارکتهای مردمی دانشگاه با اشاره به تشکیل معاونت زیارت در استانداری از همکاری دانشگاه های سبزوار، نیشابور، تربت حیدریه و تربت جام در ایام محرم و صفر سال گذشته قدردانی کرد و ضمن توصیه به رعایت مسائل بهداشتی و پیشگیری از مبدا حرکت کاروانها و جمع آوری پسماندها در موکب ها، جاده، ها و استراحتگاه ها گفت: مردم دغدغه خدمت رسانی دارند و علاوه بر فعالیت اورژانس ها و مراکز پیش بیمارستانی، بسیاری از موسسات خیریه و درمانگاه ها نیز اعلام آمادگی کرده اند.

دکتر فریدرضا صحی زاده، رئیس کمیته بهداشت و سلامت قرارگاه عملیاتی خدمات سفر شهرستان مشهد نیز با اشاره به وجود 270 هتل، 400 مهمانپذیر و 320 هتل اپارتمان، 800 خانه مسافر و 3000 خانه مسافر غیررسمی در مشهد؛ ضمن ارائه گزارشی بر تامین آب سالم در این مراکز اقامتی با توجه به شرایط کمبود آب تاکید کرد.

576.jpg - 81.46 kB

577.jpg - 93.22 kB

اطلاعات تماس سامانه خبری وب دا

Image
آدرس: مشهد، خیابان دانشگاه، ساختمان قرشی
کد پستی :۹۱۷۷۸۹۹۱۹۱
نمابر: ۳۸۴۳۶۸۲۷ ۰۵۱
رایانامه :webda@mums.ac.ir
سامانه پیام کوتاه: ۳۰۰۰۲۱۹۱
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image