بهداشت و پیشگیری


453.jpg - 15.24 kBرئیس گروه پیشگیری و مدیریت بیماریهای غیر واگیردار معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: در حال حاضر پوشش غربالگری تیروئید در سطح دانشگاه علوم پزشکی مشهد99 درصد است و بصورت میانگین سالانه 80 هزار نوزاد غربالگری می شوند که در سال گذشته 625 نوزاد بیمار شناسایی و تحت درمان قرار گرفتند.

دکتر بابک اقبالی، در گفتگو با وب دا با اشاره به اینکه کم کاری تیروئید یکی از علل عقب ماندگی ذهنی نوزادان است اما در صورت تشخیص به هنگام و درمان به موقع، می توان از عوارض جدی این بیماری جلوگیری کرد، خاطر نشان کرد: وجود کم کاری تیروئید در جنین، اختلالاتی در ارگان های مهم از جمله سیستم عصبی مرکزی و اسکلتی ایجاد می نماید و اغلب نوزادان در بدو تولد طبیعی به نظر می رسند ، این بیماری وضعیتی از کمبود هورمون تیروئید است که در صورت عدم تشخیص به هنگام، می تواند موجب عوارض جبران ناپذیر مغزی و بروز عقب ماندگی شدید و اختلال در رشد کودک شده و در نتیجه بار سنگینی را بر اقتصاد خانواده و جامعه وارد کند.

وی ادامه داد:  غربالگری نوزادان به منظور شناسایی نوزادان بیمار و درمان به موقع آنان از مهمترین گام در پیشگیری از عوارض این بیماری است و در حال حاضر غربالگری تیروئید در کلیه مراکز خدمات جامع سلامت تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد برای نوزادان در 3 تا 5 روزگی با نمونه گیری 4 قطره خون از کف پای نوزاد انجام می شود.

دکتر اقبالی با اشاره به اینکه در این غربالگری چنانچه نوزاد سالم نباشد به والدین اطلاع داده می شود و طبق نتایج آزمایشات درصورت نیاز، برای انجام آزمایشات سرمی وتخصصی ارجاع میشوند وچنانچه نوزاد بعنوان بیمار شناسایی شد جهت درمان به متخصصین غدد اطفال معرفی وتحت درمان قرار میگیرد، گفت:  شایعترین علت ابتلا به کم کاری تیروئید نوزادان را کمبود ید مصرفی مادر در دوران بارداری می باشد و از کلیه مادران باردار خواسته می شود جهت دریافت آموزشهای لازم به مراکز خدمات جامع سلامت محل زندگی خود مراجعه نموده و ضمن مصرف غذاهای حاوی ید از جمله ماهی، نمک مصرفی خانوار را حتما از نوع نمک یددار تصفیه شده انتخاب کنند.

وی اظهار کرد: برگزاری جلسات آموزشی برای تمامی مادران باردار بخصوص در سه ماهه اول بارداری و تاکید بر انجام غربالگری در 3 تا 5 روزگی و ارائه نتایج آزمایشات غربالگری توسط والدین نوزاد برای مراقبت و پیگیری های بعدی تاکید شود.


 


204.jpg - 12.69 kBمدیرجوانی جمعیت، سلامت، خانواده و مدارس دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: در دوران سالمندی یکی از موارد تهدید کننده سلامتی، پوکی استخوان است که در مراکز بهداشتی مراقبین سلامت با آموزش اصلاح سبک زندگی و تغذیه نکات آموزشی را در اختیار مراجعین قرار می دهند. 

دکتر محمد احمدیان، در گفتگو با وب دا با اشاره به اینکه عوارض ناشی از پوکی استخوان برای بانوان بعد از دوره یائسگی و برای آقایان در دوران سالمندی رخ می دهد، گفت: تغذیه و فعالیت های ورزشی و اصلاح سبک زندگی به خصوص در دوران میانسالی اهمیت به سزایی در سلامت استخوانی افراد در سالمندی دارد از همین رو کارشناس و مراقبین سلامت مراکز بهداشتی آموزش های لازم را بخصوص به بانوان ارایه می دهند .

وی تاکید کرد: بانوان بیش از آقایان مستعد پوکی استخوان هستند از همین رو تاکید ویژه به آگاهی بخشی به بانوان در خصوص این بیماری است. 

دکتر احمدیان با اشاره به اینکه آموزش های اصلاح سبک زندگی برای داشتن سالمندی سال برای بانوان 30 تا 59 سال و 60 سال به بالاتر ارایه می شود، گفت:  سن، جنسیت، نژاد، سابقه خانوادگی، استخوان بندی بدن و… خارج از کنترل فرد است اما با اصلاح سبک زندگی می توان آمار ابتلا به پوکی استخوان را تا حدود زیادی کاهش داد. 

وی اظهار کرد: کاهش سطح استروژن در زنان و کاهش سطح تستوسترون در مردان ممکن است باعث ایجاد پوکی استخوان در آن‌ها شود علاوه براین عملکرد ضعیف غده تیروئید و غدد وق کلیوی و رژیم غذایی کم کلسیم و یا داشتن جراحی دستگاه گوارشی نیز در این اختلال موثر است. 

دکتر احمدیان گفت:مصرف دخانیات، الکل و سبک زندگی کم تحرک موجب کاهش تراکم استخوان در بدن می‌شوند و در نتیجه از عوامل پوکی استخوان به شمار می‌آیند.

مدیر جوانی جعمیت سلامت خانواده و مدارس دانشگاه علوم پزشکی مشهد بیان کرد: کاهش قد به مرور زمان ، شکستگی راحت‌تر استخوان‌ها، قامت خمیده، بیخوابی ناگهانی و... از علائم ابتلا به پوکی استخوان است.


82.jpg - 11.96 kBرئیس گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: روغن‌های کلزا و کانولا جزء سالم‌ترین روغن‌ها هستند و از مردم می‌خواهیم که هر روغنی را برای مصرف در وعده‌های غذایی خود انتخاب نکنند.

دکتر زهرا اباصلتی در گفتگو با وب دا، اظهار کرد: در پویش انتخاب روغن سالم که از 17 تا 30 آذر و با شعار روغن، غذای سالم و خانواده سالم اجرا شد برنامه‌های آموزشی برای مدارس، ادارات، فروشگاه‌های عرضه کننده روغن و کارخانه‌های تولید روغن برگزار شد.

وی تصریح کرد: در قبل و بعد اجرای پویش نظرسنجی و آگاهی سنجی از تمامی گروه‌ها اعم از مردم، اعضای هیأت علمی و گروه‌ها داشتیم و مردم به این سمت آمدند که ناسالم را کنار بگذارند و در کنار آن مسابقاتی با عنوان نحوه صحیح مصرف روغن سالم برگزار شد.

رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی مشهد افزود: روغن‌های کلزا و کانولا جزء سالم‌ترین روغن‌ها بوده، اما به میزان کافی موجود نیست و یا اینکه قیمت بالایی دارد که در قدرت خرید مردم نیست و خواسته ما از مسئولان تخصیص سبدهای حمایتی برای اقشار کم درآمد، تولید

دکتر اباصلتی با بیان اینکه برای سرخ کردن از روغن مخصوص سرخ کردنی استفاده شود، از این روغن می‌توان 2 تا 3 نوبت استفاده کرد، به شرط آنکه باقی مانده‌ای از نوبت قبل در آن نمانده باشد، خاطرنشان کرد: روغن‌های دارای اسید چرب ترانس که مضر بوده نباید مصرف شود، گرچه میزان اسید چربی ترانس آن به 2 درصد رسیده، اما توصیه بر عدم مصرف این نوع است.

وی تأکید کرد: مصرف زیاد کیک‌ها و دیگر خوراکی‌های حاوی روغن هم مضر است، به خصوص این محصولات که با روغن نباتی درست می‌شود و مصرف این روغن هم توصیه نمی‌شود.

رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی مشهد بیان کرد: با توجه به اینکه در انواع غذاها و لبینات مصرفی ما چربی وجود دارد به نوعی از چربی حیوانی هم استفاده می‌کنیم و نیازی به مصرف روغن‌‌های حیوانی و یا روغن دنبه که چربی زیادی هم دارند نبوده و نیست؛ ما معتقدیم چیزی هم که خوب است باید به اندازه مصرف شود تا که خطر ابتلا به بیماری‌های مختلف را به همراه نداشته باشد.

 


32.jpg - 27.69 kBرئیس گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: پخت و پز غذا در داخل بوفه مدارس به خصوص برای موارد غیرمجاز ممنوع است، و موارد مجاز هم باید در آشپزخانه مورد تائید بهداشت آماده شود.

دکتر زهرا اباصلتی در گفتگو با وب دا، اظهار کرد؛ سویق جزء محصولات مجاز جهت عرضه در بوفه مدارس بوده، محصولی که با حبوبات و آرد درست می‌شود و یا اینکه در آن از مخلوط آرد حبوبات و غلات استفاده شده است و این ‌محصول با چیپس و پفک تفاوت دارد.

وی تصریح کرد: در بوفه مدارس باید مواد غذایی بسته بندی شده دارای سیب سلامت و نشان گر رنگی عرضه شود و فروش انواع اجناس فله، ساندویچ الویه، سوسیس، همبرگر، فلافل، نوشابه، آبمیوه صنعتی، انواع توشیدنی‌های گازدار، شکلات، آدامس، ژله و پاستیل در این مکان ممنوع است.

رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی مشهد ادامه داد: در بوفه مدارس و در راستای حفظ سلامت دانش‌آموزان بر فروش محصولات سالمی همچون شیر ساده، کیک‌های با شیرینی و کاکائوی کم، دوغ ساده و یا طعم دار بدون گاز، انواع مغزها، ساندویچ‌های خانگی مانند پنیر، کره و غیره، آش، خوراک لوبیا و عدسی و دیگر موارد مجاز تاکید داریم.

وی در پایان گفت: مردم اگر شکایتی در خصوص موارد بهداشتی تغذیه‌ای در مدارس دارند می‌توانند با از طریق مدیر مدرسه و یا اداره آموزش و پرورش پیگیری نمایند، ضمن اینکه تلفن ۳ رقمی ۱۹۰ بهداشت هم پاسخگوی آنان است و ما نیز موارد شکایات دریافتی از سوی مردم را به مسئولان مربوطه جهت رفع مشکل به‌وجود آمده انتقال می‌دهیم.


169.jpg - 37.30 kBرییس گروه پیشگیری و مقابله با بیماری‌های دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: بین ۷۰ تا ۸۰ درصد مبتلایان به آنفلوآنزا نیاز به مراجعه حضوری و بستری در بیمارستان ندارند و با مراقبت‌های اولیه قابل درمان هستند.

به گزارش وب دا، دکتر زهرا نهبندانی در نشست خبری با موضوع شیوع بیماری های تنفسی و افزایش مراجعان به اورژانس بیمارستان های بزرگ شهر مشهد افزود: ۲۰ درصد دیگر از مبتلایان به آنفلوآنزا که نیاز به مراجعه حضوری و بستری در بیمارستان دارند، جزو گروه‌های پر خطر همچون مادران باردار، سالمندان، افراد دارای بیماری های زمینه ای یا بیماران خاص و صعب العلاج، بیماران سرطانی، دیابتی و افراد دارای عوارض حاد و مزمن آنفلوآنزا هستند.

وی با بیان اینکه شروع ناگهانی بیماری، تب بالای ۳۸ درجه، بی حالی و بدن درد از جمله علایم اولیه ابتلای فرد به بیماری آنفلوآنزا است، ادامه داد: کمر درد، سر درد، درد پشت حدقه چشم، درد گردن و بی اشتهایی از دیگر علایم ابتلا به آنفلوآنزا است.

رییس گروه پیشگیری و مقابله با بیماری‌های دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه علائم بیماری آنفلوآنزا عموما بیشتر در عصرها یا شب‌ها بروز می‌کند، گفت: علایم این بیماری در کودکان بیشتر به صورت علایم گوارشی و اسهال بروز می‌کند

وی افزود: در صورت بروز علایم بیماری آنفلوآنزا در افراد توصیه می‌شود که فرد استراحت و خود را قرنطینه کرده، ظروف غذاخوری خود را از سایرین جدا، فاصله اجتماعی را رعایت و از ماسک استفاده کند.

نهبندانی تاکید کرد: فرد مبتلا باید به طور مستمر دست های خود را شسته و ضدعفونی کند، دستمال‌های استفاده شده را درون پلاستیک و یا ظرف دربدار قرار دهد، از حضور در تجمعات و فضاهای شلوغ سربسته خودداری و مایعات گرم، میوه، سوپ و ویتامین‌ها مصرف کند.

افزایش ۲۱ درصدی تست های مثبت آنفلوانز

وی در ادامه گفت: اگر علایم بیماری آنفلوآنزا بیش از ۲۴ تا ۴۸ ساعت به طول انجامید و تب بالا با مصرف قرص مسکن استامینوفن کاهش نیافت و یا فرد مبتلا جزو گروه های پر خطر باشد، این بیماران باید ابتدا با نزدیکترین مرکز خدمات جامع سلامت تماس گرفته و شرح حال خود را توضیح دهند تا اطلاعات آنان در سامانه ثبت و توصیه های لازم به آن‌ها ارایه شود و از آن لحظه به بعد یک مراقب سلامت پیگیر احوال بیمار خواهد شد.

رییس گروه پیشگیری و مقابله با بیماری‌های دانشگاه علوم پزشکی مشهد بیان کرد: اگر علایم بیماری بیشتر از ۴۸ ساعت طول کشید و شرایط بیمار حادتر شد، آن وقت به همان مرکز خدمات جامع سلامت با رعایت پروتکل های بهداشتی و استفاده از ماسک و در ساعت فعالیت مرکز به آنجا مراجعه کند تا توسط پزشک متخصص عفونی یا متخصص داخلی یا پزشک عمومی ویزیت و داروی مورد نیاز درمان بیماری ویروسی برای وی تجویز شود.

وی افزود: در صورتی که پزشک معالج تشخیص دهد بیمار جزو گروه های پر خطر یا دارای علایم حاد بیماری های تنفسی و نیازمند دریافت خدمات بستری است، وی را به سطوح بالاتر ارجاع می دهد که این بیمار با ارایه معرفی‌نامه در بیمارستان ارجاع داده شده زودتر پذیرش و بستری خواهد شد.

نهبندانی با اشاره به پیک شیوع آنفلوآنزا و افزایش افزون بر ۲۱ درصدی آمار تست‌های مثبت آنفلوآنزا در هفته سوم آذرماه امسال در شرایط برودت هوا ادامه داد: خوشبختانه تعطیلی مراکز آموزشی و ادارات استان در این بازه زمانی منجر به شکسته شدن پیک بیماری و زنجیره انتقال آن و کاهش آمار تست‌های مثبت آنفلوآنزا در هفته نخست دی ماه شد و در این مدت هشت درصد تست‌های آنفلوآنزا مثبت شدند.

وی گفت: با توجه به در پیش بودن پیک‌های جدید آنفلوانزا در روزهای آینده، توصیه می شود مراکز آموزشی تعطیل یا دانش‌آموزان و افراد شاغل مبتلا به بیماری های تنفسی و آنفلوآنزا از حضور در مراکز آموزشی و ادارات خودداری و در منزل استراحت کنند تا چرخه انتقال بیماری شکسته شود.

اطلاعات تماس سامانه خبری وب دا

Image
آدرس: مشهد، خیابان دانشگاه، ساختمان قرشی
کد پستی :۹۱۷۷۸۹۹۱۹۱
نمابر: ۳۸۴۳۶۸۲۷ ۰۵۱
رایانامه :webda@mums.ac.ir
سامانه پیام کوتاه: ۳۰۰۰۲۱۹۱
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image