بهداشت و پیشگیری


831.jpg - 15.79 kB رئیس گروه پیشگیری از حوادث و بلایای معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: آسیب های ناشی از مواد محترقه و منفجره یا آتش افروزی چهارشنبه آخر سال، تهدیدی جدّی برای سلامتی افراد خصوصاً کودکان و نوجوانان است و هرگونه بی توجهی به نکات ایمنی و سهل انگاری در برپایی این مراسم می تواند زیان های جانی و مالی سنگین و غیر قابل جبرانی را در پی داشته باشد.

دکتر محمدرضا جویا در گفتگو با وب دا افزود: در کشور ایران، آیین ها و سنت های بسیاری پاس داشته می شود که جشن چهارشنبه سوری نیز از این موارد است اما متأسفانه در سالهای اخیر مراسم سنتی و زیبای این شب، رنگ دیگری به خود گرفته و به طرز چشمگیری تغییر کرده است، به طوری که آتش بازی تبدیل به بازیهای خطرناک با مواد منفجره و محترقه، آتش زدن فشفشه و منفجر کردن ترقه و پرتاب سیگارت شده است.

رئیس گروه پیشگیری از حوادث و بلایای معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد خاطر نشان کرد: چهارشنبه آخر سال شبی است که میتوان با رعایت نکاتی ساده و آسان آن را به شبی ایمن  یا با بی تدبیری وعدم کنترل رفتار های پرخطر و غیر معقول آن را به شبی سیاه و دردآور برای خود و سایرین مبدل ساخت.

وی در ادامه افزود: استفاده از مواد محترقه از جمله ترقه و فشفشه همواره احتمال انفجار این مواد را در شرایط و حالت پیش بینی نشده فراهم می سازد.آلودگی شدید صوتی ،استرس و تشنج های روحی ،خسارات مالی فراوان،نقض حقوق شهروندان و صدمات بیشمار جانی و در برخی از موارد فوت افراد نتیجه برگزاری غیر متعارف و غیر اصولی این مراسم می باشد.

دکتر جویا با اشاره به اینکه بالاترین آمار آسیب دیدگان را افراد تماشاچی و عبوری و بیشترین اعضا صدمه دیده را دست ، صورت و چشم اشخاص شامل می شود گفت: والدین بایستی در پیشگیری از حوادث دردآور دیگران،فرزندان خود را از خطرات مواد محترقه و پر خطر انفجاری آگاه ساخته و سهم بسزائی در کاهش وقوع حوادث ایفاء نمایند.استفاده از مواد محترقه و آتش‌زای خطرناک، به محیط زیست آسیب‌های زیادی وارد می‌کند. این مواد موجب آلودگی هوا، صدا و نور شده و بر مسیر مهاجرت پرندگان اختلال ایجاد می‌کنند. انفجار مواد محترقه باعث افزایش آلاینده‌ها، به‌ویژه ذرات معلق ریز، می‌شود که می‌توانند اثرات منفی بر سلامت انسان و دیگر موجودات زنده داشته باشند. سوزاندن لاستیک‌ها و مواد پلاستیکی نیز باعث تولید گازهای مضر مانند مونوکسید کربن، دی‌اکسید نیتروژن و.... می‌شود که می‌توانند سرطان‌زا و بسیار آلاینده باشند.

وی با اشاره به اینکه غالب این مواد غیراستاندارد عمدتاً به صورت غیرقانونی به کشور وارد یا تولید می شوند اظهار داشت: علاوه بر مصدومیت و فوت، معلولیت های ماندگار از پیامدهای سلامتی ناشی از استفاده از این مواد می باشد.

دکتر جویا گفت: بر اساس گزارش های ثبت شده در پورتال گروه مدیریت خطر،بلایا و حوادث معاونت بهداشت وزارت بهداشت، بیشترین گروه سنی مصدومین حوادث ناشی از استفاده از مواد محترقه در چهارشنبه آخر سال در گروه سنی 5 تا 24 سال و در بین افراد محصل و دانش آموز بوده است و این آمار لزوم تشدید نظارت والدین را می طلبد.

وی تصریح کرد: چهارشنبه سوری می تواند با رعایت موارد ذیل، ایمن و شاد برگزار شود:

1‏- فرزندان خود را تنها نگذاریم وآنها را همراهی کنیم.

2‏- خطرهای مواد محترقه و منفجره را به کودکان و نوجوانان خود آموزش دهیم.

3‏- روش کار کردن با خاموش کننده ها را بدانیم.

4‏- از حمل و نقل مواد محترقه و انفجاری، حتی به مقادیر بسیار کم در جیب، لباس و کیف خودداری کنیم.

5‏- از انداختن ظروف تحت فشار (کپسول ها و اسپری ها)به درون آتش خودداری کنیم.

6‏- برای روشن کردن آتش از الکل و بنزین استفاده نکنیم.

7‏- از افرادی که رفتار پرخطر دارند دوری کنیم.

8‏- درختان و فضای سبزشهرمان را به آتش نکشیم.

9‏- مـراقب کـودکـان، مـادران بـاردار، مـعلـولان، سـالمندان وافراد کم توان باشیم.

10‏- از نگهداری مواد محترقه، تهیه و ساخت وسایل آتش بازی، آتش زدن لاستیک، هیزم، کارتن خالی در منزل، زیرزمین، پارکینگ و محل کار و ... خودداری کنیم.

11‏- وجود یک کپسول آتش نشانی و جعبه کمک های اولیه در نزدیک محوطه آتش ضروری است.

و سخن آخر اینکه در ایام چهارشنبه سوری در صورت بروز هرگونه حریق یا حادثه ضمن حفظ خونسردی در اسرع وقت با  شماره تلفن 115 مرکز مدیریت حوادث و فوریتهای پزشکی و 125 سازمان آتش نشانی تماس گرفته و مراتب را با ذکر نوع حادثه و نشانی دقیق اطلاع دهید.


813.jpg - 34.78 kBماه رمضان،  ماه نزول رحمت و بركات بي پايان پروردگار است، به ميهماني خدا دعوت مي شويم و با پيروي از اين دستور الهي روح خود را صيقل مي دهيم؛ همانگونه كه روح انسان صيقل يافته و از گناهان پاك مي شود جسم نيز به تبعيت از آن بايد از ناخوشي ها و بيماري ها پاك شود.

رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد در گفتگو با وب دا اظهار کرد: از آنجایی که فلسفه این ماه کسب سلامتی و فیوضات معنوی است لذا انتخاب های غذایی اشتباه با اهداف واقعی آن در تضاد می باشد.

دکتر زهرا اباصلتی افزود: متأسفانه در کشور ما در ماه مبارک رمضان مصرف قند، شکر، شیرینی جات و غذاهای چرب ( مصرف زولبیا، بامیه و کله پاچه) افزایش می یابد که با افزایش چربی خون، قند خون یا حتی افزایش وزن در انتهای ماه رمضان همراه است.

وی خاطر نشان کرد: از آنجایی که مواد شیرین و پرشکر از ارزش غذایی بسیار پایینی برخوردار است، استفاده از آنها می تواند منجر به سیری و جایگزینی غذاهای سرشار از مواد مغذی شده که می تواند منجر به کاهش دریافت ویتامین های ضروری شود؛ علاوه بر این افرادی که قند و شیرینی مصرف می کنند به خاطر نوسانات قند خون، احساس گرسنگی بیشتری در طی روزه داری خواهند داشت. 

دکتر اباصلتی تصریح کرد: در ماه مبارك رمضان نيز مانند هميشه پيروي از برنامه غذايي متنوع و متعادل یعنی تأمين انواع مختلفي از مواد غذايي به تناسب با يكديگر و مقادیر کافی از مواد مورد نیاز برای حفظ سلامت بدن و رعایت ميانه‌روي با محدود نمودن غذاهاي داراي چربي، كلسترول، قند، نمك زياد و تركيبات افزودني توصیه می شود.

وی خاطرنشان کرد: در ماه مبارک رمضان باید وعده های غذایی روزهای عادی را بر طبق زمان بندی این ماه تغییر داد. این تغییرات به این صورت است، وعده ناهار را باید با سحری،  صبحانه را باید با افطار و شام را باید با فاصله 4‏-3 ساعت بعد از افطار مصرف کرد همچنین یک یا دو میان وعده می توان بین افطار تا سحر نیز مصرف کرد

رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه ادامه داد: لازم است یک وعده غذایی کامل مختص به ناهار را در برنامه سحری خود داشته باشید تا بتوانید نیازهای روز خود را تأمین کنید و به علت گرسنگی طولانی، برای افطار  بهتر است مانند صبح با یک وعده غذایی سبک و کم شروع کنید و سپس با یک شام معمولی مثل همیشه برنامه خود را دنبال کنید و در آخر شب دو عدد میوه مصرف کنید.

دکتر اباصلتی با اشاره به اینکه غذاها بر اساس ‌محتواي‌ پروتئين‌، ويتامين‌ و موادمعدني در 6 گروه اصلی غذایی(نان و غلات، سبزی ها، میوه ها، شیر و لبنیات ، گوشت و تخم مرغ ، حبوبات و مغزها) قرار دارند، گفت: انتخاب انواع غذاها از گروه هاي مختلف و همچنين انتخاب مواد غذايي جایگزین در هر گروه غذايي برای بر طرف نمودن نيازهاي تغذيه اي شامل آب، املاح، ويتامين ها، مواد معدنی، پروتئين و انرژي مورد نياز بدن افراد روزه دار در سه وعده غذایی (سحر، افطار و شام) ضروری است.   

 

 


798.jpg - 26.71 kBدکتر محمدرضا جویا معاون اجرایی و رئیس گروه کاهش خطر بلایا و حوادث دانشگاه علوم پزشکی مشهد

وقتی به اخبار ایام نوروز و تعطیلات تابستانی توجه می کنیم بیش از آن که شادی و نشاط مردم توجه ما را به خود جلب کند متاسفانه آمار حوادث و فوت شدگان سوانح رانندگی خودنمایی می کند این در حالی است که با آموزش صحیح و درونی کردن الزامات رانندگی می توان از بسیاری از این حوادث تلخ جلوگیری کرد .

به گزارش وبدا، شهر مشهد به عنوان پایتخت معنوی جهان اسلام و مامن همه دلدادگان اهل بیت(ع) هر ساله شاهد حضور مشتاقان زیادی برای زیارت و گذراندن ایامی هر چند کوتاه در جوار امام رئوف است اما این سفر معنوی و دلچسب اگر نتواند با ایمنی و اطمینان کامل همراه باشد زمینه ای برای بروز حوادث رانندگی و آسیب جسمانی و یا فوت عزیزان فراهم می شود. حوادث ترافیکی یکی از معضلات جدی جوامع مدرن به شمار می‌روند که هر ساله زندگی هزاران نفر را تحت تأثیر قرار می‌دهند. این حوادث نه تنها موجب از دست رفتن جان افراد می‌شوند، بلکه عوارض جسمی، روانی و اقتصادی فراوانی نیز به همراه دارند. با توجه به رشد روزافزون تعداد خودروها و افزایش ترافیک، لزوم توجه به بهبود ایمنی جاده‌ها و کاهش تصادفات به امری ضروری تبدیل شده است.

دانشگاه علوم پزشکی مشهد، به عنوان یکی از مراکز معتبر آموزشی و درمانی کشور، نقش حیاتی در بررسی و تحلیل علل و پیامدهای حوادث ترافیکی ایفا می‌کند. این دانشگاه با بهره‌گیری از تخصص‌های چندگانه در حوزه‌های پزشکی، پرستاری، روان‌شناسی و بهداشت عمومی، می‌تواند به شناخت بهتر علل حوادث، آموزش به جامعه و ارائه خدمات درمانی مناسب به مصدومین یاری رساند. همچنین، فعالیت‌های پژوهشی این دانشگاه در زمینه آمار و تحلیل داده‌های ترافیکی به تصمیم‌سازان کمک می‌کند تا سیاست‌های مؤثری را برای کاهش حوادث و بهبود ایمنی جاده‌ها ایفا کنند.

در این راستا، ایجاد همکاری‌های بین‌نهادهای مختلف، از جمله دانشگاه‌ها، نهادهای دولتی و سازمان‌های غیردولتی، می‌تواند زمینه‌ساز ارتقاء ایمنی ترافیکی و کاهش حوادث در سطح جامعه باشد.

دانشگاه علوم پزشکی مشهد هر ساله با آمادگی مضاعف در حوزه اورژانس پیش بیمارستانی و مراکز درمانی تلاش می کند تا حد امکان از صدمات جسمانی به این عزیزان بکاهد اما آنچه که در حوزه حوادث ترافیکی بیش از همه خودنمایی می کند پرداختن به موضوع با اهمیت در حوزه آموزش برای ارتقای فرهنگ ترافیک است . این آموزش ها به گروه های هدف باید به گونه ای باشد تا نگرش همراه با نقش آموزش و نگرش در کاهش تخلفات و تصادفات رانندگی خودنمایی کند.

رانندگی صحیح یعنی تردد روان و حادثه کمتر و در این فرآیند نیروی انتظامی  به تنهایی نمی‌تواند ایجادکننده و تامین‌کننده نظم اجتماعی باشد بلکه نهادهای دیگر از قبیل خانواده ،مساجد ،مدارس ،دانشگاه ها ،شهرداری ها ،رسانه های محلی و تصویری ،راه و ترابری و حمل و نقل عمومی مهمترین وظیفه را در این حوزه برعهده دارند.خطای انسانی می تواند در 95.4 درصد تصادفات رانندگی نقش داشته باشد.

آموزش برای ارتقای فرهنگ ترافیک ، باید از سنین کودکی آغاز شود و این اقدام با با ایجاد شهرک های ترافیکی برای کودکان و نوجوانان در پارک ها و محل های مختلف میسر است تا کودک با فرهنگ رانندگی آشنا ‌شود و اصول رانندگی را فرا می‌گیرد.

با انجام آموزش‌های لازم حال توسط هر نهاد و به هر طریق در سطح جامعه ،باید به نوعی تعهد و التزام قلبی دراقشار مختلف جامعه ایجاد و آنان را به احترام و اجرای صحیح مقررات رانندگی برانگیخت زیرا در صورت وجود معابر وسیع و استاندارد و مناسب بودن شرایط جوی و اجرای مقررات توسط ماموران انتظامی باز امر آموزش است که در مردم نفوذ دارد.

 

در کشور بعد از صدور گواهی‌نامه برای فرد او رها می‌شودو بعد از مدتی شخص برای تمدید گواهینامه یک سری تست‌ها را گذرانده و گواهی‌نامه خود را دریافت می‌کند و هیچ بازآموزی را در برنامه وجود ندارد بنابراین هر چه بر روی آموزش سرمایه گذاری کنیم مصداق امر پیشگیری بهتر از درمان است را برای ما تداعی خواهد کرد.

از همین رو پیشنهاد می شود ضمن  تشخیص مکان‌های خطرناک برای عبور از جاده وآموزش مهارتهای عبور ویژه کودکان، محتواهای آموزشی لازم در کوریکلوم دانش آموزی و دانشجویی گنجانده شود علاوه براین استفاده از پتانسیل فضای مجازی و ظرفیت های استانی نیز در این امر می تواند گره گشا باشد در همین راستا دانشگاه علوم پزشکی مشهد نیز آموزش هایی را برای عموم مردم برگزار کرده تا نحوه مراقبت از مصدومین و خدمات درمانی ابتدایی در مواقع فوق اورژانسی به مخاطبان آموزش داده شود.

در پایان ، باید بر اهمیت توجه به حوادث ترافیکی و اثرات آن بر سلامت عمومی تاکید کنیم. حوادث رانندگی نه تنها جان انسان‌ها را به خطر می‌اندازند، بلکه تبعات اقتصادی و اجتماعی عمیقی نیز در پی دارند. دانشگاه علوم پزشکی مشهد به عنوان یکی از نهادهای علمی و پیشرو در زمینه بهداشت و درمان، باید نقش خود را در کاهش این حوادث از طریق آموزش، پژوهش و ارائه خدمات بهداشتی به افراد آسیب‌دیده ارتقا دهد.

توجه به طراحی برنامه‌های آموزشی برای ارتقای فرهنگ ترافیکی، پژوهش در زمینه علل و پیامدهای حوادث و همکاری با نهادهای مرتبط می‌تواند به کاهش میزان تصادفات و همچنین بهبود کیفیت خدمات درمانی پس از حادثه کمک کند. جامعه ما به این اقدامات نیاز دارد تا با کمک یکدیگر، دنیایی امن‌تر و سالم‌تر را برای نسل‌های آینده بسازیم.

همچنین، باید به یاد داشته باشیم که برقراری ایمنی در جاده‌ها مسؤولیت اجتماعی همه ماست و همکاری بین تمامی نهادها و افراد می‌تواند به کاهش حوادث و حفظ جان انسان‌ها منجر شود.


معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد ضمن تأکید بر فعالیت واحدهای بهداشتی بر اساس برنامه ریزی در ایام نوروز گفت: حضور و خدمات صادقانه همکاران بهداشت برای حفظ سلامت جامعه و ارتقاء سلامت زائرین و مجاورین در مشهد و مسیرهای منتهی به آن، در نوروز موجب آرامش خاطر مردم است.

به گزارش وب دا، دکتر مهدی قلیان اول، در کمیته ستاد خدمات سفر این معاونت که بصورت وبیناری و با حضور مدیران ستادی، رؤسای مراکز بهداشت پنجگانه مشهد و مدیران شبکه های بهداشت و درمان شهرستانهای تابعه برگزار گردید، ضمن تأکید بر حفظ حضور همکاران طبق برنامه ها و فعالیت های تعیین شده، افزود: حفظ سرمایه انسانی از اهم وظایف مدیران است و در راستای حفظ انگیزه کارکنان لازم است اقدامات انجام یافته در رمضان و نوروز انعکاس یابد.

وی در ادامه خاطر نشان کرد: مدیران با اطلاعات کامل از خدمات انجام یافته در این ایام اعم  از بهداشت محیط و حرفه ای، پیشگیری و مبارزه با بیماریها (غربالگری، مراقبت، واکسیناسیون و...) سلامت خانواده ( مراقبتهای مادران و کودکان، ازدواج و...) خدمات آزمایشگاهی مراکز بهداشت، مدیریت بحران و ... ضمن شرکت مستمر و همکاری با ستادهای نوروزی شهرستان این خدمات را به نحو جامع و کامل گزارش و منعکس نمایند .

دکتر قلیان اول، ابراز امیدواری کرد با بهره گیری از تجربیات و درس آموخته های خدمات سفر در سالهای گذشته بتوانیم خدمات شایسته و ارزنده ای را به زائرین و مجاورین بارگاه منور رضوی ارائه نمائیم .

در ادامه مدیران واحدهای ستادی مرکز بهداشت استان، طبق تجربیات سال های گذشته به بیان انتظارات خود از واحدهای تابعه پرداختند و ضمن بحث و تبادل نظر بر تداوم خدمات مراقبتی بهداشتی در تمامی گروههای سنی به ویژه گروه های آسیب پذیر و مراقبت ویژه، فعال بودن مراکز مشاوره قبل از ازدواج، اطلاع رسانی مناسب پویش نه به تصادف، چهارشنبه سوری و لیالی قدر، ضرورت فعال بودن 56 واحد بهداشتی تعیین شده در شهرستانها، لزوم مراقبت در تجمعات انبوه به منظور پیشگیری از بروز طغیان های منتقله از آب و غذا، اهمیت مراقبت های مرزی، سالک، هاری، واکسیناسیون، زنجیره سرد، خدمات مراقبتی بیماران دیابت و فشار خون و سرطان، غربالگری تیروئید نوزادان و خدمات آزمایشگاهی واحدهای بهداشتی تحت پوشش، نظارت های بهداشتی اماکن عمومی بین راهی، مراکز اسکان پایانه های مسافری، مراکز تهیه و توزیع مواد غذایی و تشدید نظارتها در لیالی قدر و حرم مطهر رضوی و ارسال به موقع آمار و گزارش اقدامات مورد تأکید قرار گرفت.

806.jpg - 64.22 kB

 

 


با حضور معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد مراسم بزرگداشت روز جهانی کارشناسان و متخصصین تغذیه در مرکز بهداشت استان برگزار شد.

به گزارش وب دا، در این مراسم که معاون فنی مرکز بهداشت استان، مدیر گروه بهبود تغذیه و کارشناسان ستادی و محیطی تغذیه حوزه بهداشت دانشگاه حضور داشتند، دکتر مهدی قلیان اول، ضمن تبریک روز جهانی کارشناسان و متخصصین تغذیه بر اهمیت رژیم غذایی سالم در حفظ و ارتقای سلامت جامعه و پیشگیری و کنترل بیماریها تأکید کرد و گفت: کارشناسان تغذیه نقش کلیدی در ترویج تغذیه صحیح در جامعه دارند و بایستی طبق مطالعات علمی معتبر و جدید، اطلاعات تغذیه ای صحیح را به مردم انتقال دهند.

معاون فنی مرکز بهداشت استان نیز در این مراسم با اشاره به تقارن خوب روز جهانی متخصصین تغذیه و روزه داری ماه رمضان گفت: اگر اصول تغذیه صحیح را بدانیم و رعایت کنیم، روزه داری بهترین لذت و درمان بسیاری از ناخوشی ها و بیماری هاست.

دکتر جعفری نژاد با بیان اینکه ورزش، تغذیه و خواب سه عامل مهم سلامت و سبک زندگی سالم هستند، بر رعایت اصول طب ایرانی نظیر خوب جویدن، شیوه پخت و... تأکید کرد و افزود: برای داشتن تغذیه خوب، سعی کنیم آموزش ها و رژیم غذایی مناسب را بصورت خوشایند و دلچسب برای مردم ارائه نمائیم.

دکتر زهرا اباصلتی، رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت نیز در این مراسم با تبریک و بزرگداشت این روز جهانی، از زحمات کارشناسان این حوزه قدردانی و با ارائه گزارشی از عملکرد سال گذشته، به تبیین وضعیت موجود برنامه های بهبود تغذیه و اهداف تعیین شده برای دستیابی در سال آینده پرداخت.

 در پایان این مراسم با تقدیم هدایا و لوح تقدیر از زحمات یکساله همکاران تغذیه و همکاری ایشان در برنامه مشاوره تغذیه از راه دور دانشگاه تقدیر به عمل آمد.

اطلاعات تماس سامانه خبری وب دا

Image
آدرس: مشهد، خیابان دانشگاه، ساختمان قرشی
کد پستی :۹۱۷۷۸۹۹۱۹۱
نمابر: ۳۸۴۳۶۸۲۷ ۰۵۱
رایانامه :webda@mums.ac.ir
سامانه پیام کوتاه: ۳۰۰۰۲۱۹۱
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image