بهداشت و پیشگیری


160.jpg - 30.72 kBمدیر سلامت محیط و کار دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: 400 ناظر و بازرس بهداشت محیط در حوزه تحت پوشش این دانشگاه خدمات‌رسانی می‌کنند که از این تعداد 232 نفر در سطح شهرستان مشهد و 168 نفر دیگر در سایر شهرستان‌های تابعه این دانشگاه در حال خدمت هستند.

دکتر فرشید وفا در گفتگو با وب دا، اظهار کرد: همه ساله 26 سپتامبر مصادف با چهارم مهر ماه از طرف فدراسیون بین‌المللی بهداشت محیط به عنوان روز جهانی بهداشت محیط نامگذاری شده است و فلسفه این نامگذاری هم سیاست‌گذاری کلان در این حوزه بوده و شعار امسال این روز هم (آمادگی برای محافظت از سلامت مردم در هر مکان و هر روز) بوده است.

وی تصریح کرد: دامنه فعالیت‌های حوزه بهداشت محیط در موضوعات آب، هوا، غذا، محل‌های اسکان و پذیرایی و غیره بوده که در حوزه هوا شامل طوفان، ریزگرد، گردوغبار، سیل، زلزله و غیره بوده و در این مکان‌ها و زمان‌ها حضور نیروهای بهداشت محیط را به جهت حداقل رساندن بیماری‌های مرتبط با عوامل محیطی داریم تا که نظارت بر آب و غذای سالم به مردم گرفتار را در حادثه داشته باشند.

مدیر سلامت محیط و کار دانشگاه علوم پزشکی مشهد ادامه داد: همچنین در موضوع هوا بحث‌های آلودگی هوا، گرد و غبار و دیگر موضوعات زیست محیطی را داریم که در این خصوص نیز جلسات مرتبط با حضور مسئولان مربوطه از دانشگاه علوم پزشکی مشهد، استانداری خراسان رضوی، اداره کل حفاظت از محیط زیست استان، فرمانداری مشهد، شهرداری مشهد و دیگر مجموعه‌های مرتبط برگزار می‌شود.

دکتر وفا بیان کرد: ما در حوزه غذا نظارت‌های عالیه از مراکز تهیه و توزیع مواد غذایی و اماکن عمومی داریم و این نظارت‌ها در مناسبت‌های خاص ملی و مذهبی تشدید می‌شود و آخرین مورد آن در دهه پایانی ماه صفر روزهای منتهی به رحلت پیامبر اکرم(ص)، شهادت امام حسن مجتبی(ع) و شهادت امام رضا(ع) ( از پانزدهم تا بیست‌وپنجم شهریور ماه) بود و برنامه بعدی هم در هفته وحدت و ایام میلاد فرخنده پیامبر اکرم(ص) و حضرت امام جعفر صادق(ع) (از ششم تا یازدهم مهر ماه) خواهد بود.

وی تأکید کرد: ما در ایام شهادت امام رضا(ع) ورود بیش از 6 میلیون زائر را در مشهد داشتیم و  با توجه به نظارت‌های دقیق صورت گرفته در حوزه بهداشت محیط ، این ایام بدون هیچ مشکلی به پایان رسید.

مدیر سلامت محیط و کار دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه در خراسان رضوی 700 بازرس بهداشت محیط داریم که از این تعداد 400 نفر در حوزه تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد و 232 نفر در سطح شهرستان مشهد در حال خدمت هستند، خاطرنشان کرد: ما معتقدیم که با توجه به گستردگی وظایف نیروها تعداد نیروهای بهداشت محیط کافی نیست و با توجه به حجم میلیونی زائران ایرانی و غیرایرانی امام رضا(ع) نیازمند تعداد بیشتری از نیروها هستیم تا که بتوانیم خدمت‌رسانی مطلوب و باکیفیت را در حوزه بهداشت محیط داشته باشیم.

 

 


117.jpg - 25.70 kBسرپرست معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد، طی پیامی، روز جهانی بهداشت محیط را به تمام دست اندرکاران سلامت محیط و کار دانشگاه تبریک گفت.

به گزارش وب دا، دکتر حمیدرضا قربان زاده در این پیام آورده است: روز جهانی بهداشت محیط یادآور تلاش های بی منت و شبانه روزی خدمتگزاران این عرصه در نظام سلامت و فرصت مغتنمی برای بزرگداشت کسانی است که با استفاده از دانش زیست محیطی و بکارگیری اصول مهندسی نقش بسزایی در ارتقاء امر بهداشت و حفظ سلامت افراد جامعه و نگهداری محیط زیست ایفا می کنند.

مهندسی بهداشت محیط با قدمتی نزدیک به یک قرن، منشاء اثرات و برکات زیادی در ارتقای سلامت جامعه و بهسازی محیط اطراف ما بوده است و  امروزه با تغییر سبک زندگی، تغییر الگوی مصرف و نیز بروز بیماری‌های نو ظهور، بار مضاعفی بر دوش جهادگران بهداشت محیط نهاده شده و بدیهی است که دستیابی به شاخص های مناسب در ارتقاء بهداشت محیط بدون سخت کوشی و زحمات همیشگی ایشان میسر نخواهد بود.

علاوه بر این سیستم سلامت کشور بر این نکته واقف است که در شرایط بحرانی اعم از بلایای طبیعی و یا انسان ساز، یکی از ارکان مهم مدیریت بحران، توجه به ارائه خدمات بهداشت محیط است، همچنانکه در بحران شیوع کرونا نیز شاهد تلاش شبانه روزی این عزیزان جهت ایجاد محیطی سالم تر و امنیت بیشتر بودیم.

ضمن احترام به شهدای سلامت فرارسیدن 4 مهرماه را به تمامی مدیران و کارشناسان بهداشت محیط در واحدهای ستادی و محیطی تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد تبریک عرض نموده و از درگاه خداوند منان برای شما که خالصانه در جهت ارتقای کیفیت زندگی و محیط سالم تلاش می کنید توفیق روز افزون مسئلت می نمایم.

 


117.jpg - 19.64 kBمدیر گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: تغذیه سالم دانش آموزان در مدرسه یکی از موضوعات با اهمیت در حوزه خدمات بهداشتی است، از همین رو تمام شرکت های غذایی باید مجوز فعالیت در مدارس را از بهداشت دریافت کنند.

دکتر زهرا اباصلتی ، در گفتگو با وب دا با اشاره به اینکه شرکت های مواد غذایی قبل از ورود در مدارس باید مجوز لازم را دریافت و بعد از کسب مجوز نیز فقط براساس دستورالعمل ابلاغی باید فعالیت کنند، خاطر نشان کرد: در صورتی که شرکت های دارای مجوز ، موادغذایی خارج از دستور العمل ارائه کنند، متخلف محسوب می شوند.

وی با بیان اینکه مواد غذایی بوفه های دانش آموزی توسط کارشناسان بهداشتی مورد رصد قرار می گیرند تاکید کرد: حفظ سلامت غذایی دانش آموزان یکی از مهمترین فاکتورهای عملیاتی گروه بهبود تغذیه جامعه است.

مدیر گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد افزود:برای دانش آموزان حاشیه شهر نیز از طریق کمیته سلامت غذایی تلاش می شود تا با کمک خیرین ، شیر بین دانش آموزان توزیع شود.

دکتر اباصلتی با اشاره به اینکه مکمل یاری به مادران باردار براساس اولویت در روستاها، مناطق حاشیه شهر با اولویت خانواده های بی بضاعت انجام می شود، گفت: قرص آهن، اسید فولیک، مولتی ویتامین، ویتامین دی برای مادران باردار دهک های پایین جامعه در نظر گرفته شده است.

وی با بیان اینکه مادران بارداری نیز که دچار سوء تغذیه هستند به سازمان های حمایتی معرفی می شوند، گفت: سازمان های حمایتی نیز با اهدای بن سبد مواد غذایی از این افراد حمایت می کنند.

 

 


129.jpg - 21.68 kBمدیر سلامت محیط و کار معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: نظارت بر مسائل بهداشتی و فضای فیزیکی مدارس براساس چک لیست ابلاغی وزارتخانه توسط کارشناسان بهداشت انجام می شود و موارد تخلف به مناطق مختلف آموزشی گزارش داده می شود.

دکتر فرشید وفا، در گفتگو با وب دا با اشاره به اینکه کیفیت آب ، بوفه تغذیه سالم ، فضای فیزیکی و مسائل بهداشتی از جمله مواردی است که توسط کارشناسان بهداشت در مدارس مورد ارزیابی قرار می گیرد، خاطر نشان کرد: بوفه سالم مدارس و رعایت پروتکل های بهداشتی به خصوص در هنگام شیوع بیماریهای ویروسی از دیگر آیتم های مورد تأکید کارشناسان بهداشت است.

وی با بیان اینکه کارشناسان بهداشت براساس چک لیست موارد تخلف را یادداشت و در مرحله اول به مدیر مدرسه برای رفع نواقص گزارش داده می شود، افزود: در مرحله بعدی موارد عدم انطباق به مناطق آموزشی اعلام می شود .

دکتر وفا با اشاره به اینکه باتوجه به سردی هوا احتمال ابتلا به بیماریهای ویروسی مانند سرماخوردگی، آنفلوانزا و سویه های مختلف کرونا وجود دارد، تصریح کرد: افراد دارای علایمی مانند تب، سرفه، آبریزش بینی بهتر است تا بهبودی کامل ، فاصله ممکن را با اطرافیان حفظ کنند و در صورت مواجه با دیگران حتما از ماسک استفاده کنند.

مدیر سلامت محیط و کار معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه بهره مندی مدارس از بوفه سالم و آب سالم نیز از مهمترین نکات است که با همکاری مدیریت جوانی جمعیت، خانواده و مدارس بر این موضوع دستورات لازم به مدارس ابلاغ شده است، گفت: با کنترل آب و مواد غذایی عرضه شده در مدارس از بیماریهای منتقله از آب و غذا نیز بین دانش آموزان جلوگیری می شود.


81.jpg - 10.72 kBرئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: پیشگیری از ابتلا به سرماخوردگی و بیماریهای فصلی با رعایت توصیه های تغذیه ای، اصلاح سبک زندگی و تقویت سیستم ایمنی بدن میسر می شود.

دکتر زهرا اباصلتی در گفتگو با وب دا ضمن توصیه به داشتن خواب و فعالیت بدنی کافی افزود: میزان نیاز به خواب برای حفظ سلامت بدن 8 ساعت در طول شبانه روز است که کمتر و بیشتر از این مقدار می تواند سیستم ایمنی شما را تضعیف کند.

وی اظهار کرد: انجام فعالیت ورزشی متوسط باعث کاهش فاکتورهای التهابی و بهبود پاسخهای دستگاه ایمنی به ویروس ها و عوامل بیماری زای احتمالی وارد شده به بدن می شود لذا توصیه می شود حتما 30 دقیقه در روزفعالیت ورزشی مانند  پیاده روی متوسط داشته باشید.

دکتر اباصلتی با توصیه به مصرف  منابع غذایی حاوی ویتامینC  و  A، منابع پروبیوتیکی، پروتئین ها و منابع امگا 3 گفت: ویتامینc  یکی از ویتامین های تقویت کننده سیستم ایمنی است و اکثر میوه ها و سبزی ها منابع خوب ویتامین c هستند اما منابع غنی این ویتامین میوه های فصل از جمله نارنگی، پرتقال، لیمو شیرین، انواع فلفل سبز و دلمه ای، کیوی، گوجه فرنگی و پیاز، لیمو ترش، نارنج، شلغم، کرفس، انار و خرمالو است.

وی با اشاره به اینکه پروبیوتیک هـا اجـزای میکروبـی زنـده در مـواد غـذایی هستند که برای سلامت ما بسیار مفیـد هستند خاطر نشان کرد:  ایـن باکتریها و میکروارگانیسمهای مفید، خاصیت ضد التهابی و تقویت سیستم ایمنـی بـدن دارند و در قالب مواد غذایی حاوی آنها مثل ماست یا دوغ  و یـا بـه شـکل مکمل قابل مصرف هستند.

دکتر اباصلتی با بیان نقش ویتامین A به عنوان یک آنتی اکسیدان  در تقویت سیستم ایمنی و عملکرد بهتر ریه ها به منظور پیشگیری و کاهش علائم  بیماری در زمان ابتلا  به بیماری های شایع  فصول سرد سال گفت: هویج، کدو حلوایی، گوجه فرنگی، اسفناج، انبه، جعفری، کلم بروکلی، طالبی،  فلفل دلمه های نارنجی و قرمز رنگ، خرمالو  و لبنیات از جمله منابع  غنی پیش ساز ویتامین A هستند. همچنین این ویتامین در منابع غذایی حیوانی نیز وجود دارد.

 رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت دانشگاه ویتامین Dرا یکی دیگر از عوامل  تاثیر گذار در تقویت سیستم ایمنی دانست که توصیه می شود همه افراد بالای 18 سال ماهانه یک پرل 50 هزار واحدی ویتامین D مصرف کنند و برای دریافت امگا 3 به عنوان ضدالتهابی که از تضعیف سیستم ایمنی بدن جلوگیری می کند می توانید از خرفه، گردو  و تخم مرغ های غنی شده با امگا3 ، ماهی و منابع غذایی دریایی استفاده کنید البته برخی از انواع روغنهای مایع نظیر روغن کانولا یا کلزا، روغن پنبه دانه و روغن سویا به شرطی که حرارت زیاد داده نشوند، میتوانند در تامین امگا‏‏-3 کمک کننده باشند.

  وی افزود: علاوه بر این برخی از ادویه ها نظیر زنجبیل، زردچوبه، فلفل سیاه و قرمز و دارچین دارای ترکیبات تقویت کننده سیستم ایمنی بوده و در پیشگیری از ابتلا به بیماری های فصلی کمک زیادی می کنند.

دکتر اباصلتی گفت:کم آبی نیز  می تواند در بدن ایجاد التهاب کند و زمینه را برای تضعیف سیستم ایمنی و ابتلا به بیماریهای عفونی آماده می کند. بنابراین لازم است که در طول شبانه روز 6 تا 8 لیوان آب بنوشید.

اطلاعات تماس سامانه خبری وب دا

Image
آدرس: مشهد، خیابان دانشگاه، ساختمان قرشی
کد پستی :۹۱۷۷۸۹۹۱۹۱
نمابر: ۳۸۴۳۶۸۲۷ ۰۵۱
رایانامه :webda@mums.ac.ir
سامانه پیام کوتاه: ۳۰۰۰۲۱۹۱
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image