بهداشت و پیشگیری


مدیریت طغیان بیماری های واگیر مهمترین برنامه حوزه بهداشت در دهه پایانی ماه صفرمعاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد ضمن قدردانی از تمامی خادمان سلامت در حوزه بهداشت اظهار کرد: در دهه پایانی صفر مراقبتهای سندرومیک برای کلیه افراد ورودی به کشور از مبادی مرزی استان( تایباد، درگز، قوچان، سرخس و فرودگاه شهید هاشمی نژاد)به  تعداد 31 هزار و 424 نفر انجام شده است.

دکتر سید جواد حسینی در نشستی که با حضور معاونین و مدیران این معاونت برگزار شد،خادم الرضا بودن را افتخاری بزرگ دانست و گفت: میزبانی از زائران و خدمت‌رسانی پرسنل حوزه بهداشت در مواکب ، ایستگاه های سلامت و مسیرهای منتهی به مشهدالرضا در این ایام، نشان از عشق و ارادت به ائمه اطهار و به ویژه حضرت علی ابن موسی الرضا(ع) است.

وی از زحمات و تلاشهای خالصانه کلیه همکاران به ویژه گروه هایی که مستقیما مشغول فعالیتهای این دهه بودند و به زائران رضوی خدمت رسانی کردند، تشکر و قدردانی کرد و افزود: در دهه پایانی صفر مراقبتهای سندرومیک برای کلیه افراد ورودی به کشور از مبادی مرزی استان( تایباد، درگز، قوچان، سرخس و فرودگاه شهید هاشمی نژاد)به  تعداد 31 هزار و 424 نفر انجام شده است.

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه طی این مدت تعداد سندروم های شناسایی شده 17 مورد بوده است از تزریق 2228 مورد واکسن پولیو (فلج اطفال) و 692 مورد MMR ( سرخک، سرخجه ، اوریون) خبرداد و خاطر نشان کرد: در راستای حفظ و ارتقای سلامت زائرین و مجاورین آقا علی بن موسی الرضا (ع) تعداد 575 نمونه گیری از بیماریهای قابل گزارش انجام و 454 مورد افراد مشکوک به بیماریهای واگیر شناسایی و خدمات مورد نیاز ارائه شده است.

دکتر حسینی تصریح کرد: در بازه زمانی 15 تا 25 شهریور ماه تعداد 11 هزار و  133 بازدید از مراکز تهیه و توزیع مواد غذایی، دو هزار و 172 بازدید از تکایا، مساجد و هیات مذهبی، 3 هزار و 917 بازدید از موکب ها و ایستگاههای صلواتی، 890 بازدید از محل های اسکان زائران، یک هزار و 639 بازدید از اماکن عمومی، 105 بازدید از مراکز بین راهی،  6 هزار و 946 مورد سنجش پرتابل مواد غذایی و 3 هزار و 828 مورد کلرسنجی از شبکه آبرسانی، تانکرهای آبرسانی، آب بطری شده و عرضه یخ صنعتی و بهداشتی برای تامین آب شرب سالم انجام شده است.

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد در این جلسه که به منظور بررسی و تبادل نظر در موضوعاتی چون آسیب شناسی، ساماندهی خدمات رسانی به زائرین دهه پایانی صفر و راهپیمایی زائران پیاده و ارائه درس آموخته ها برگزار شد افزود: به طور حتم در این مسیر تعالی‌بخش مشکلات و مسائلی نیز وجود داشت که امیدواریم در سال‌های آینده با بهره‌گیری از تجارب به دست آمده و هماهنگی‌های بیشتر در سیاستگذاری‌ها و برنامه‌ریزی‌ها کاستی‌های این برنامه مرتفع گردد و خدمت به زائرین را به نحو شایسته‌ تری انجام دهیم.


 


1074---Copy.jpg - 16.68 kBمدیر  پیشگیری و مبارزه با بیماریهای معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد از انجام 24 هزار 746 مورد مراقبت سندرومیک بیماریها در مبادی ورودی به استان خراسان رضوی در دهه آخر صفر خبر داد .

دکتر ناصر امینی در گفتگو با وب دا اظهار کرد: در دهه پایانی صفر با توجه به ورود زائرین خارجی در 5 مبادی مرزی ورودی به استان( تایباد، درگز، قوچان، سرخس و فرودگاه شهید هاشمی نژاد)، تاکنون تعداد 23 هزار مورد نمونه گیری از بیماریهای قابل گزارش انجام شده است و 2 هزار 714 نفر واکسن پولیو و 99 نفر واکسن MMR دریافت نموده اند.

مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماریهای معاونت بهداشت دانشگاه خاطر نشان کرد: در راستای حفظ و ارتقای سلامت زائرین و مجاورین آقا علی بن موسی الرضا (ع) تعداد 290 مورد نمونه گیری از بیماریهای قابل گزارش انجام و 234 مورد مشکوک به بیماریهای واگیر و بیماریهای سندرومیک در سطح شهرستانهای تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد شناسایی شده است.

وی اظهار کرد : در این مدت 466 مورد حیوان گزیدگی در مناطق تحت پوشش این دانشگاه اتفاق افتاده که همگی تحت درمان قرار گرفته اند و دراین راستا یک هزار و 157 نفر واکسینه شده اند .


1074---Copy.jpg - 16.68 kBرئیس پیشگیری و درمان بیماریهای واگیر دار معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: به منظور جلوگیری از طغیان بیماری های ویروسی و قابل انتقال در پایگاه های مراقبت مرزی و پایگاه های سلامت بین راهی غربالگری های لازم صورت میگیرد .

دکتر زهرا نهبندانی در گفتگو با وب دا با اشاره به اینکه کشورهای همسایه درگیر برخی از بیماریهای واگیردار هستند که در صورت عدم شناسایی به موقع و کنترل بیماریها، امکان شیوع در جمعیت زیادی از زائران وجود دارد، خاطر نشان کرد:  کارشناسان بهداشتی آگاهی لازم را نسبت به علایم و فاکتورهای خطر کسب کرده اند و در صورت مشاهده علامت برخی از بیماریها، مراتب به مراکز بهداشتی نزدیک گزارش داده می شود تا نسبت به قرنطینه و درمان بیماران اقدام شود.

وی با بیان اینکه برخی از بیماریها نیز از آب وغذا منتقل می شود و می تواند جمع کثیری از افراد را مبتلا کند، تصریح کرد: کارشناسان بهداشت محیط نظارت دقیقی بر سلامت آب و غذا دارند و مسئولین موکب ها نیز نسبت به اتفاقات احتمالی باید پاسخگو باشند از همین رو تاکید شده است که از هر مواد غذایی نذری و آبی برای پذیرایی از زائران استفاده نشود.

رئیس پیشگیری و درمان بیماریهای واگیر دار معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: در پایگاه های مرزی زمینی و هوایی به صورت کامل مراقبت های سندرومیک را  برای  زائران انجام می شود.


در راستای خدمت رسانی هرچه بهتر به زائرین و مجاورین رضوی در دهه پایانی صفر، تیم نظارتی کمیته بهداشت ستاد خدمات سفر استان از موکبها و ایستگاه های سلامت مستقر در محور فریمان – مشهد بازدید کرد.

به گزارش وب دا، در این بازدید که با حضور مدیر جوانی جمعیت، سلامت خانواده و مدارس، و مسئول حراست معاونت بهداشت دانشگاه انجام شد؛ دکتر محمد احمدیان ضمن عرض خداقوت ، از تلاشها و حضور فعال همکاران مرکز بهداشت شهرستان فریمان تشکر و قدردانی کرد.

 وی با اشاره به حضور فعال پزشک و مراقبین سلامت در کلیه ایستگاه های سلامت و نصب پوسترها و توزیع پمفلت های آموزشی خاطر نشان کرد: در ایستگاه های سلامت ارائه خدمات بهداشتی، آموزش و مشاوره لازم با توجه ویژه به گروههای آسیب پذیر شامل مادران باردار، کودکان و سالمندان در راستای برنامه های جوانی جمعیت و سلامت خانواده انجام می شود.

1063.jpg - 89.02 kB


1068---Copy.jpg - 21.83 kBمدیر گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی مشهد و عضو کمیته بهداشت ستاد دهه پایانی ماه صفر این دانشگاه، گفت: به زائران پیاده امام رضا(ع) توصیه می‌کنیم که در زمان پیاده روی به سمت مشهد ضمن رعایت کامل نکات بهداشتی و تغذیه‌ای، به اندازه کافی آب و مایعات بنوشند تا که در این روزهای گرم دچار مشکل کم آبی بدن نشوند.

دکتر زهرا اباصلتی در گفتگو با وب دا، اظهار کرد: در این روزها پس از اتمام پیاده روی اربعین حسینی، شاهد حرکت زائران پیاده رضوی به سمت مشهد هستیم و در این خصوص دانستن و رعایت نکات بهداشتی و تغذیه‌ای کمک بزرگی به این گروه از زائران در جهت داشتن سفری راحت و همراه با سلامتی کامل می‌کند.

وی تصریح کرد: در هنگام استفاده از غذاهای نذری باید دقت شود كه هر فرد غذای خود را در موعد وعده‌های غذایی و فقط به هنگام گرسنگی میل كند و با توجه به اینکه در این ایام معمولاً در هر وعده چند نوع غذا ارائه می‌شود، بهتر است افراد غذایی را انتخاب كنند كه متناسب با مزاجشان است و چند نوع غذا را با هم نخورند تا که دچار مشکلات گوارشی، روده‌ای، اسهال و استفراغ نشوند؛ همچنین یك پیاده روی مختصر و استراحت بعد از غذا هم توصیه می‌شود.

عضو کمیته بهداشت ستاد دهه پایانی ماه صفر دانشگاه علوم پزشکی مشهد ادامه داد: ما همچنین ضمن توصیه به مصرف برنج کمتر توسط افراد دارای اضافه‌ وزن، بر عدم  مصرف غذای نذری که بیشتر از 2 ساعت در فضای آزاد مانده است هم تأکید داریم تا که مردم دچار مسمومیت‌های غذایی نشوند.

دکتر اباصلتی با بیان اینکه طبق توصیه‌های وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی هرگونه پخت ‌و پز باید در مکان‌هایی با شرایط بهداشتی مناسب صورت پذیرد، خاطرنشان کرد: افراد درگیر در تهیه و توزیع غذا و نوشیدنی باید دارای کارت بهداشت معتبر باشند و نکات بهداشتی را هم به‌صورت کامل و حداکثری رعایت نمایند و در زمان کار انجام آشپزی و پخت و پز و همچنین تهیه و توزیع هرنوع خوردنی و نوشیدنی نیز از وسایل حفاظت فردی ازجمله دستکش و ماسک استفاده کنند.

وی تأکید کرد: در خصوص نحوه پخت مواد غذایی باید بگوییم که مهمترین راهکار برای جلوگیری از سرایت بیماری به انسان، نگهداری انواع گوشت دام ذبح شده حداقل به‌مدت 24 ساعت در دمای منفی 4 درجه قبل از مصرف بوده است، ضمن اینکه برنج، نمک، سبزیجات، روغن و غیره باید با حساسیت و دقت بالا تهیه و در پخت نذری استفاده شوند و از استفاده مواد غذایی فله که تاریخ مصرف آن‌ها مشخص نیست خودداری شود و در بحث نمک مصرفی هم از نمک‌های بسته ‌بندی یددار و تصفیه ‌شده استفاده شود.

مدیر گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی مشهد تصریح کرد: نذری‌هایی که در روزهای پایانی ماه صفر در حجم زیاد تهیه می‌شوند در ظروفی پخته می‌شوند که شاید در سال کمتر مورد استفاده قرار گیرند و بهتر است قبل از ریختن مواد اولیه در این ظروف آنها را باز هم بشویید و با گرفتن غبار از بروز مسمومیت و بیماری جلوگیری کنید، بهتر است که از ظروف مناسب در آشپزی استفاده کنید تا که علاوه بر بهبود مزه، کیفیت و سلامت غذا نیز افزایش یابد.

دکتر اباصلتی با اشاره به اینکه استفاده از ظروف مناسب در هنگام تهیه نذری بسیار حائزاهمیت بوده و هست، بیان کرد: برای مواد آشامیدنی و غذایی گرم باید از ظروف مقاوم در برابر حرارت استفاده شود، این ظروف بر پایه موادگیاهی، آلومینیومی و در آخر ظروف فومی که در برابر دمای 60 درجه مقاوم هستند و این نوع ظروف برای سرو مواد غذایی و آشامیدنی گرم مناسب‌تر هستند.

وی با بیان اینکه از رعایت دائمی نکات بهداشتی در هنگام تهیه نذری نباید غافل شویم، خاطرنشان کرد: علاوه بر رعایت بهداشت فردی، بهداشت محیطی که در آن نذری پخته می‌شود هم اهمیت دارد و به مساجد و هیئت‌های عزاداری همه ساله توصیه می‌شود که با رعایت نظافت، شست‌وشو و گندزدایی مستمر سرویس‌های بهداشتی و جمع‌آوری پسماند‌های تولید شده به‌صورت بهداشتی، مانع از ابتلای مردم به بیماری‌های مختلف شوند.

عضو کمیته بهداشت ستاد دهه پایانی ماه صفر دانشگاه علوم پزشکی مشهد افزود: همچنین در خصوص نکات بهداشتی و تغذیه‌ای به زائران پیاده رضوی هم باید بگوییم که توجه به توصیه‌های بهداشتی و تغذیه‌ای در طول مسیر به آنان کمک می‌کند تا در این سفر معنوی دچار مشکلات و مسمومیت‌های تغذیه‌ای و گوارشی نشوند.

دکتر اباصلتی اضافه کرد: زائران برای تقویت سیستم ایمنی بدن بهتر است که روزانه از منابع غذایی حاوی آهن، روی و انواع ویتامین‌ها مانند تخم‌مرغ، سبزی‌ها، حبوبات، میوه‌های تازه و خشک و غلات کامل استفاده کنند.

وی ضمن تأکید بر لزوم تآمین آب مورد نیاز بدن و استفاده از ماسک در پیاده‌روی در شرایط گرما و آلودگی هوا، تصریح کرد: به منظور پیشگیری از کم آبی بدن در فصل گرما و در زمان پیاده‌روی مشهد، زائران پیاده امام رضا(ع) آب و مایعات به اندازه کافی بنوشند و در شرایط فعلی که وضعیت گردوغبار و آلودگی هوا در مشهد و شهرهای و جاده‌های منتهی به این شهر داریم توصیه بر استفاده از ماسک هم داریم.

مدیر گروه بهبود تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: زائران پیاده رضوی با رعایت نکات بهداشی و تغذیه‌ای می‌توانند سفری ماندگار و خاطره‌انگیز به ثبت برسانند و ضمن دوری از هرگونه مشکل و عدم نیاز به خدمات سرپایی و بستری بیمارستانی با سلامت کامل به شهرهای خود بازگردند و امیدواریم تمامی مهمانان ویژه امام رضا(ع) در این ایام خاص ضمن بهره معنوی کامل از این سفر نورانی، به سلامت به شهر خود بازگردند.

اطلاعات تماس سامانه خبری وب دا

Image
آدرس: مشهد، خیابان دانشگاه، ساختمان قرشی
کد پستی :۹۱۷۷۸۹۹۱۹۱
نمابر: ۳۸۴۳۶۸۲۷ ۰۵۱
رایانامه :webda@mums.ac.ir
سامانه پیام کوتاه: ۳۰۰۰۲۱۹۱
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image