بهداشت و پیشگیری


568.jpg - 25.57 kBرئیس گروه سلامت محیط دانشگاه علوم پزشکی مشهد از حضور 104 بازرس و ناظر سلامت محیط این دانشگاه در مأموریت ویژه روزهای تاسوعا و عاشورای حسینی خبر داد.

مهندس محمد باباخانی در گفتگو با وب دا، اظهار کرد: دستورالعمل ویژه ماه‌‌های محرم و صفر در خصوص نظارت از هیأت مذهبی، محل‌های تهیه، طبخ و توزیع نذورات و اماکن مذهبی از اول محرم آغاز شده و تا پایان صفر ادامه دارد و طبق دستورالعمل اخیر وزارتخانه تشدید نظارت‌ها در طول این 2 ماه به‌ویژه در روزهای خاص و در موضوع نذورات هم در دستور کار قرار گرفته است.

وی تصریح کرد: درخواست ما از تمامی موکب‌داران و خادمان هیات مذهبی و ایستگاه‌های صلواتی این است که در خصوص نگهداری مواد غذایی در دمای زیر 4 درجه و بالای 60 درجه توجه ویژه داشته باشند و اینکه غذای آماده شده هم حداکثر تا 2 ساعت پس از طبخ مصرف شود و برای توزیع خوردنی‌ها و نوشیدنی‌ها از ظروف و لیوان‌های استاندارد یک بار مصرف استفاده شود.

رئیس گروه سلامت محیط دانشگاه علوم پزشکی مشهد در خصوص تدابیر صورت گرفته برای مأموریت روزهای تاسوعا و عاشورای حسینی، گفت: برای روزهای تاسوعا و عاشورای حسینی نظارت ویژه‌ای در تمامی محل‌های پرتجمع به‌ویژه مسیرهای منتهی به حرم مطهر رضوی داریم و در مسیرهای اصلی و فرعی پایگاه‌های بهداشتی دایر است و نیروهای حوزه سلامت محیط در محل مستقر هستند.

مهندس باباخانی با ذکر این نکته که در راستای حفظ و ارتقاء سطح سلامت جامعه و به منظور پیشگیری از بیماری‌ها حضور ناظران و بازرسان حوزه سلامت محیط را در روزهای تاسوعا و عاشورای حسینی در تمامی محل‌های شلوغ و پرتجمع به‌ویژه مسیرهای منتهی به حرم مطهر رضوی داریم، تأکید کرد: در روزهای دوشنبه بیست‌وپنجم تیر ماه و نهم محرم الحرام (تاسوعای حسینی) و سه‌شنبه بیست‌وششم تیر ماه و دهم محرم الحرام (عاشورای حسینی) تعداد 104 بازرس و ناظر سلامت محیط دانشگاه علوم پزشکی مشهد و در قالب 52 تیم نظارتی 2 نفره (74 بازرس و 37 تیم در شهر مشهد و 30 بازرس و 15 تیم شهرهای تابعه این دانشگاه) در محل‌های معین شده مستقر هستند و براساس برنامه تدوین شده ضمن رسیدگی به شکایات مردمی و تشدید نظارت، نسبت به بازدید و آموزش موضوعات بهداشت محیط و مواد غذایی در حسینیه‌ها، مساجد، تکیاها، ایستگاه‌های صلواتی و آشپزخانه‌های طرف قرارداد مراسم مرتبط با ایام و مناسبت‌های ماه محرم اهتمام می‌ورزند.

وی خاطرنشان کرد: در روزهای گرم سال توصیه بر استفاده از یخ‌های بسته بندی شده که به لحاظ بهداشتی مورد تأیید هستند برای شربت‌های نذری و دیگر نوشیدنی‌های سرد استفاده نمایند و از یخ‌های فله‌ای برای این کار استفاده نکنند.

وی بیان کرد: از تمامی عزاداران حسینی می‌خواهیم که قبل از مصرف نوشیدنی و خوردنی از سالم بودن و بهداشتی بودن آن اطمینان حاصل نمایند و اگر هم نذری دارند به صورت نقدی و یا تهیه مواد غذایی خام در اختیار مساجد، هیئات و موکب‌ها قرار دهند و از تحویل دادن غذاهای طبخ شده خودداری نمایند.

 

 


567.jpg - 27.92 kBباتوجه به برگزاری مراسم عزاداری سالار شهیدان در ایام ماه محرم و صفر در کشور و اهمیت سلامت عزاداران، تمرکز دانشگاه علوم پزشکی مشهد و نیروهای بهداشتی بر سلامت آب و غذا به منظور پیشگیری از بیماری های مختلف به ویژه بیماریهای عفونی روده ای افزایش می یابد.

به گزارش وب دا و بر اساس اعلام وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی، علاوه بر تشدید نظارت های بهداشتی، توصیه می شود متولیان مراسم های عزاداری که در این ماه، نذورات و اطعام دهی دارند نیز اصولی را به منظور سلامت عزاداران رعایت کنند تا مشکلی برای این عزیزان ایجاد نشود.

توصیه می شود پخت و پز در مکان هایی با شرایط بهداشتی مناسب صورت گیرد البته نیاز است کلیه افراد درگیر در توزیع آب و غذا دارای کارت بهداشت باشند و بهداشت فردی در هنگام توزیع آب و غذا، رعایت شود. از سوی دیگر مواد خام مصرفی باید سالم و بهداشتی باشد و از مواد غذایی مشمول بسته بندی مورد تایید وزارت بهداشت استفاده شود.

استفاده از فرآورده های خام دامی با کشتار مجاز و یا بسته بندی شده مورد تایید وزارت بهداشت و سازمان دامپزشکی از دیگر توصیه ها به متولیان این امر است. همچنین ذبح و قربانی نباید در جلوی هیات ها انجام شود.

توصیه اکید دیگر این است که از نمک های بسته بندی ید دار تصفیه شده دارای مجوز ساخت از سازمان غذا و دارو در تهیه و پخت غذا استفاده شود. در تهیه غذا هم باید از روغن های خوراکی دارای مجوز ساحت از سازمان غذا و دارو با ترانس پایین استفاده شود.

ظرف مناسب در آشپزی از دیگر توصیه هاست و از سوی دیگر باید از نگهداری مواد غذایی پخته شده در دمای محیط به مدت طولانی یعنی حداکثر دو ساعت خودداری شود. در صورت الزام به نگهداری بیش از دو ساعت، مواد غذایی باید در دمای کمتر از 4 درجه سانتی گراد و یا در بالای 63 درجه سانتی گراد(روی شمعک گاز) نگهداری شود تا درجه حرارت ماده غذایی به کمتر از 63 درجه نرسد.

غذای نذری نباید بیشتر از دو ساعت قبل از مصرف بسته بندی شده باشد. در همین زمینه برخی هیات ها و نذر دهنده ها غذا را چند ساعت قبل از مصرف عزاداران بسته بندی می کنند که این کار باعث به خطر افتادن سلامت عزاداران می شود. بهتر است از نگهداری مواد غذایی خام و پخته شده در مجاورت همدیگر در یخچال و سردخانه خودداری شود.

در صورت استفاده از ظروف یکبار مصرف برای توزیع مواد غذایی گرم باید از ظروف یکبار مصرف مناسب دارای مجوز از سازمان غذا و دارو استفاده و از توزیع نوشیدنی گرم و غذای پخته شده در ظروف یکبار مصرف فاقد مجوز و مشخصات و همچنین ظروف پلی استایرنی مانند ظروف پلاستیکی شفاف و نازک خودداری شود.

در زمینه سلامت محیط نیز توصیه می شود که ضمن رعایت نظافت، شستشو و گندزدایی مستمر سرویس های بهداشتی نسبت به نصب سیستم لوله کشی مایع دستشویی و یا نصب جای مایع دستشویی اقدام شود. از سوی دیگر پسماندهای تولید شده نیز باید به صورت بهداشتی جمع آوری، انتقال و دفع شود. در مجاورت ایستگاه های صلواتی باید سطل یا کیسه جهت جمع آوری مرتب ظروف و لیوان های یکبار مصرف استفاده شده، وجود داشته باشد. همچنین با نصب تابلوها و یا اطلاعیه های ممنوعیت استعمال دخانیات، از استعمال مواد دخانی در محل های مسقف، پرهیز شود.آب آشامیدنی نیز باید سالم باشد و از توزیع آب، شربت و یا شیر فاقد بسته بندی در بین دسته های عزاداری و یا در مراسم ها، جدا خودداری شود.


525.jpg - 12.20 kBمعاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه سردرد، دردهای عضلانی  و استخوانی، تهوع و استفراغ، ضایعات پوستی، درد پشت حدقه چشم و درد مفاصل از علائم ابتلا به تب دنگی است اظهار کرد: تب دنگی، یک بیماری ویروسی خونریزی دهنده است که از طریق پشه آئدس منتقل می شود.

دکتر حمید رضا قربان زاده در گفتگو با وب دا با بیان اینکه به منظور دسترسی عموم مردم به اطلاعات صحیح در خصوص تب دنگی و راهکارهای پیشگیری از این بیماری، محتوای آموزشی تهیه و از طریق نشانی اینترنتی https://hcamp.mums.ac.ir/b1/1403/aedes قابل دسترسی است خاطر نشان کرد: تب دنگی به عنوان «تب استخوان شکن» نیز شناخته می‌شود، چرا که به دلیل درد شدید حاصل از آن بیمار تصور می‌کند، استخوان‌هایش در حال شکستن است.

وی با اشاره به اینکه میزان آزمایش‌های حشره شناسی در دانشگاه علوم پزشکی مشهد از سال گذشته چند برابر شده است، بیان کرد: همچنین نظارت‌ها و کنترل‌های بهداشتی لازم در خصوص کالاهای وارداتی هم انجام می‌شود و باید اشاره کنیم که تاکنون پشه آئدس مهاجم ناقل در محدوده استان شناسایی نشده است.

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: به کسانی که به مناطق پر خطر که آلوده به پشه آئدس سفر داشته‌اند توصیه می‌کنیم که تا مدت زمان 14 روز درجه حرارت بدنشان را به طور مستمر اندازه‌گیری کنند تا در صورت بروز علائم به سرعت درمان شوند و به افرادی هم که مبتلا به تب دنگی شده‌اند توصیه می‌کنیم که تا زمان بهبود بیماری در جمع‌‌های شلوغ حاضر نشوند، گرچه این بیماری از انسان به انسان قابل انتقال نیست، اما بهتر است که توصیه‌ها و نکات بهداشتی بیان شده در راستای بهبودی هرچه سریع‌تر خود این افراد رعایت شود.


551.jpg - 17.37 kBرئیس گروه بیماریهای واگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: برنامه مراقبت های سندرومیک ویژه مسافران و یا زائرانی که از کشورهای همسایه قصد تشرف به حرم رضوی و یا کشور عراق را دارند در 5 پایگاه مرزی انجام می شود.   

دکتر زهرا نهبندانی، در گفتگو با وب دا با اشاره به اینکه  برخی از بیماریهای واگیردار در کشورهای همسایه شیوع دارد این در حالی است که این بیماریها در کشور ایران کنترل شده است، خاطر نشان کرد: از همین رو مراقبت های سندرومیک در مرزهای ورودی به کشور انجام می شود . 

وی تصریح کرد: در ماه های محرم و صفر که شاهد افزایش حضور زائران از کشورهای همسایه برای تشرف به حرم رضوی و یا عزیمت به سمت کشور عراق هستیم، برنامه مراقبت های سندرومیک تشدید می شود.

رئیس گروه بیماریهای واگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه این مراقبت های سندورمیک در مرز زمینی دوغارون و فرودگاه بین المللی شهید هاشمی نژاد در این دو ماه تشدید می یابد اظهار کرد: باتوجه به نوع بیماری مانند مالاریا، سرخک و سرخچه و... علائم بیماری متفاوت است و در صورتی که مسافری دارای علائم باشد برای بررسی بیشتر، به مراکز بهداشتی درمانی ارجاع داده می شود. 

رئیس گروه بیماریهای واگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: برخی از بیماریهای نیز دوره کمون طولانی دارد و فرد با هیچ علائمی از مرز عبور می کند و در داخل کشور دچار علایم می شود که برای این موضوع نیز کارشناسان بهداشتی قرنطینه شدن فرد و پیگیری مراحل درمان را برای وی انجام می دهند .


546.jpg - 11.43 kBمدیر جوانی جمعیت، سلامت، خانواده و مدارس دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: با افزایش سن نیاز بدن به انرژی کاهش پیدا می کند از همین رو سالمند تمایل زیادی به مصرف غذا ندارد اما تغذیه در این دوره تاثیر زیادی با سلامت جسمی سالمندان دارد از همین رو مشاوره تغذیه و فعالیت های جسمی به سالمندان ارایه می شود.

دکتر محمد احمدیان، در گفتگو با وب دا با اشاره به اینکه سالخوردگي با كاهش تدريجي فعاليت‌هاي فيزيكي و افزايش بيماريهاي مزمن همراه مي‌شود ولي  داشتن زندگي سالم و بهبود تغذيه تا حد زيادي قادر است از اين مشكلات پيشگيري كند و يا آن‌ها را تخفيف دهد، گفت: با افزايش سن، نياز سالمندان به انرژي كاهش يافته و تمايل به مصرف غذا كمتر مي‌شود لذا بايد انتخاب غذا درست صورت بگيرد تا ميزان دريافت مواد مغذي ضروري ، پايين‌تر از حد مطلوب و مورد نياز نباشد .

وی با بیان اینکه عوامل جسماني مانند كاهش كل انرژي مورد نياز، بيماريهاي مزمن، بي‌اشتهايي، تغيير حس چشايي، خرابي دندان‌ها، بي‌تحركي، ناتواني جسمي‌، مشكلات گوارشي، تداخلات دارويي و يا تداخل غذا و داروها و مشکلات روحی و روانی و کمبود امکاتات در فرایند تغذیه سالمند تاثیر به سزایی ایفا ی کند، خاطرنشان کرد: سالمندان برای داشتن بدنی سالم ضمن انجام فعالبت های وزشی متناسب با سن و شرایط جسمانی باید از گروه شیر و لبنیات، گوشت و حبوبات، نان و غلات و میوه و سبزیجات به اندازه کافی استفاده کند.

وی با بیان اینکه  فعاليت بدني منظم در طول عمر به خصوص سنين بالاعامل حفظ وحتي تقويت ظرفيت هاي قلبي ،ريوي  ،عصبي واسکلتي استف عنوان کرد: با فعاليت بدني مي توان مرگ ومير ناشي از بيماريهاي عروقي قلب ، سرطانها ، روده بزرگ وافزايش قند خون را کاهش داد  علاوه براین فعاليت بدني درکنترل چاقي ، کلسترول وفشارخون بالا موثر است .

دکتر احمدیان با بیان اینکه فعاليت بدني يکي از عوامل مهم قرارگرفتن کلسيم در داخل استخوان ومحکم شدن استخوانها است، اظهار کرد: تمرينات بدني موجب کاهش علائم افسردگي ،اضطراب  وهمچنين باعث شادابي ، سرزندگي وافزايش اعتماد به نفس وعزت نفس  سالمند می شود .

وی گفت: کارشناسان و مراقبین سلامت در معاینات دوره ای سالمندان را با مزایای پیاده روی انجام حرکات ورزشی و تعادلی آشنا می کنند تا در دوران سالمندی از شرایط مطلوب تری برخوردار باشند.

اطلاعات تماس سامانه خبری وب دا

Image
آدرس: مشهد، خیابان دانشگاه، ساختمان قرشی
کد پستی :۹۱۷۷۸۹۹۱۹۱
نمابر: ۳۸۴۳۶۸۲۷ ۰۵۱
رایانامه :webda@mums.ac.ir
سامانه پیام کوتاه: ۳۰۰۰۲۱۹۱
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image