بهداشت و پیشگیری


0168.jpg - 16.21 kBمدیر جوانی جمعیت، سلامت، خانواده و مدارس دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: 1200 ماما مراقبت های بهداشتی حوزه سلامت باروری را به بانوان ارائه می دهند تا ضمن داشتن دوران بارداری سالم ، زایمان ایمنی را نیز تجربه کنند. 

دکتر محمد احمدیان، در گفتگو با وب دا با اشاره  به اینکه ماما در حوزه معاونت بهداشتی در چند سطح به بانوان خدمت رسانی می کند، خاطر نشان کرد: ماما از زمان تصمیم به بارداری ، مراقبت های بهداشتی پیش از بارداری، حین بارداری و پس از زایمان را به بانوان ارائه می دهد. 

وی با بیان اینکه 9 نوبت مراقبت بارداری و سه نوبت مراقبت بهداشتی پس از زایمان در مراکز و پایگاه های بهداشتی برای بانوان انجام می شود، گفت: علاوه براین ماما موظف است موارد نیازمند مشاوره تغذیه و مشاوره روانی را به متخصصین امر ارجاع دهد. 

دکتر احمدیان با اشاره به اینکه پیشگیری از سقط های خود به خودی و جلوگیری از سقط های خود خواسته و ارجاع به مرکز نفس از دیگر رسالت های ماما در مراکز و پایگاه های بهداشتی است، گفت: در مناطق روستایی نیز ماما مراقبت های لازم را از طریق پزشک خانواده و بهورز و ده گردشی به مادران باردار ارایه می دهد تا موارد در معرض خطر شناسایی شده و برای درمان به موقع به سطوح بالاتر ارجاع شوند. 

مدیر جوانی جمعیت، سلامت، خانواده و مدارس دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه در مراکز بهداشتی سطح شهر نیز علاوه بر مراقبت های مستمر مامایی، کلاسهای آمادگی برای زایمان از هفته 20 بارداری برگزار می شود تا مادران باردار با سرفصل های زایمان طبیعی و بدون عارضه آشنا شوند، تصریح کرد: در ستاد معاونت بهداشت موارد نیازمند ارجاع اورژانسی به بیمارستانها از طریق سامانه MCMC پیگیری می شود.


0141.jpg - 11.05 kBرئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: اصولاً طبیعی خواندن نمک دریا و غیر طبیعی یا مصنوعی دانستن نمکهایی که از منابع دیگر مانند معادن سنگ نمک به دست می آیند یا تحت فرایندهای سودمندی همچون تصفیه یا غنی سازی قرار می گیرند  فاقد هرگونه منطق علمی است و به هیچ وجه مورد تأیید نظام سلامت نیست.

دکتر زهرا اباصلتی، در گفتگو با وب دا با اشاره به اینکه ید یک ماده معدنی ضروری است که به مقدار کم مورد نیاز بدن است و یکی از اجزاء مورد نیاز برای عملکرد صحیح غده تیروئید است، خاطر نشان کرد: حیاتی ترین نقش ید در بدن، شرکت در ساختمان هورمون های تیروئیدی است که این هورمون ها در رشد و تکامل جسمی و عصبی، عملکرد طبیعی مغز و سیستم عصبی، حفظ دمای بدن، تولید انرژی و سوخت و ساز تأثیر می گذارند.

وی بیان کرد: تنظیم متابولیسم اکثر سلولهای بدن ،رشد و نمو فیزیکی و تکامل سیستم عصبی مهمترین نقش هورمون تیروئیدی است .

دکتر اباصلتی با اشاره به اینکه نیاز به ید در دوران بارداری 2 برابر می شود  و دریافت ناکافی یُد در دوران بارداری ممکن است سبب بروز عوارض در مادر و اختلالات تکاملی عصبی در جنین می شود، گفت: یاخته ها ی عصبی مغز، بخصوص در ماه ها ی سو م تا پنجم زندگی درون رحمی ، برای رشد و نمو صحیح نیاز فراوان به هورمون تیروکسین دارند و عدم وجود مقدار کافی تیروکسین سبب اختلال در رشد سلول های مغز و درنتیجه عوارض شدید عصبی - ذهنی می شود که پس از تولد بروز می کند و متأسفانه پس از تولد، با تجویز هورمون ها ی تیروئید برطرف نمی شود و مهمترین آسیب آن تأخیر در رشد عصبی – فیزیکی، تأخیر در رشد شناختی- رفتاری و بروز عقب ماندگی ذهنی (کرتینیسم)است.

وی با بیان اینکه کم کاري تيروئيد منجر به ابتلا به بیماری گواتر  می شود ، اظهار کرد: تورم گلو، تنگی گلو، مشکل بلع، سرفه، خستگی، اختلال در تنفس، تپش قلب، بیش فعالی، افزایش تعریق، حساسیت نسبت به گرما، افزایش اشتها، ریزش مو، عدم تحمل سرما، یبوست، فراموشی، تغییر خلق و خو و افزایش وزن، می تواند از نشانه های گواتر باشد.

رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهدبا اشاره به اینکه  اختلال در قدرت یادگيري و اُفت تحصيلی ،خستگی و کاهش کارایی ، کاهش بهره هوشی ،عوارض در بارداري، افزایش خطر سقط جنین در مادر باردار ، اختلال در رشد مغز جنین ، ناشنوایی و اختلال در تکلم و  تولد نوزاد مبتلا به عقب ماندگی شدید جسمی و مغزی از دیگر عواقب کمبود ید در بدن است، تصریح کرد: ید به طور طبیعی در آب و خاک وجود دارد، ید مورد نیاز بدن، عمدتا از سبزی ها و گیاهانی که روی خاک حاوی ید کاشته شده اند تأمین می شود. ولی اگر خاک منطقه ای دچار کمبود ید باشد، محصولات غذایی آن منطقه نیز از نظر این ماده مغذی فقیر خواهند بود و حتی مصرف مداوم آنها نیز نمی تواند نیاز بدن به ید را برطرف کند.

وی با اشاره به اینکه در کشور ما نيز به دليل کمبود ید در آب و خاک، محصولات گياهی و حيوانی فاقد ید کافی هستند، ابراز کرد: بهترین منابع غذایی ید، غذاهای دریایی، به ویژه آبزیان ساکن آب های شور است، البته به دلیل مصرف کم این غذاها در رژیم غذایی، معمولا ید مورد نیاز بدن از این طریق تأمین نمی شود.

در سال 2000 میلادی ایران، تنها کشور عاری از اختلال کمبود ید بود

دکتر اباصلتی بیان کرد: در سال 2000 میلادی جمهوری اسلامی ایران از طرف سازمان بهداشت جهانی بعنوان اولین و تنها کشور عاری از اختلال های ناشی از کمبود ید در منطقه شناخته شد.

رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه ازسال 1368 یدرسانی از طریق نمک آغاز شد و تخمین زده می شود توانسته ایم 70 میلیون ضریب هوشی(آي کيو) به کودکان ایرانی اضافه کنیم ، اظهار کرد: با یدرسانی از طریق نمک طی این 35 سال از بروز 30 ميليون بيماري گواتر و 15 میلیون جراحی تیروئید جلوگیری شده است و  درصد شیوع بیماری گواتر در دانش آموزان از 68 درصد در سال 1366 به حدود 6 درصد در سال جاری رسیده است.

قرار دادن نمک در معرض هوای آزاد سبب از بین رفتن ید آن می شود

وی با بیان اینکه قرار دادن نمک در معرض هواي آزاد و نور خورشيد سبب از بین رفتن ید آن می شود، تأکید کرد:  نگهداری نمک باید در ظروف در بسته پلاستیکی، چوبی، سفالی و یا شیشه های رنگی و تیره و دور از گرما و نور خورشید و رطوبت باشد علاوه براین برای اضافه کردن نمک به غذا در زمان طبخ، آن را در انتهاي پخت باید اضافه کرد تا ید آن در حداکثر مقدار حفظ شود.

خطر سرطان زایی نمک دریا به اثبات رسیده است

رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه نگهداری و ذخيره کردن نمک یددار به مدت طولانی (بیش از یک سال)موجب از دست رفتن بخشی از ید آن می شود، تصریح کرد: اخیرا مصرف نمک دریا از سوی افراد غیرکارشناس و غیر مسئول به مردم توصیه می شود؛ نمک دریا به نمک حاصل از تبخیر آب دریا گفته می شود، این در حالی است که این نمک، تصفیه نشده و دارای انواع ناخالصی ها از جمله فلزات سنگین است که خطر سرطانزایی آنها به اثبات رسیده است.

وی ادامه داد:  نمک دریا منبع خوبی از ید نیست،  چون در هنگام خشک کردن نمک ، ید تبخیر شده و از دست می رود , بنابراین علاوه  بر ناخالصی میزان ید آن کم یا حتی فاقد ید بوده و نیاز روزانه ید بدن را تأمین نمی کند.

دکتر زهرا اباصلتی با بیان اینکه هر چند نمک دریا حاوی مواد معدنی از جمله فلوئور و پتاسیم است اما با توجه به این که در مصرف مقادیر زیاد آن، این املاح تأمین می شوند، این ویژگی نمک دریا بسیار کم اهمیت بوده و ارزش کاربری ندارد، بیان کرد:  درحالی که در نمک ید دار تصفیه شده ، مواد زائد مثل گچ ، آهک و فلزات سنگين شامل سرب ، آرسنيک که براي سلامتی مضر هستند و عامل سرطانزا شناخته شده اند جدا می شوند ولی در نمک دریا این مواد مضر همچنان وجود دارد و وقتی این املاح زیاد دریافت شوند روی جذب سایر ریز مغذیها مانند آهن اثر می کنند و باعث کاهش جذب آن می شوند . در صورتی نمک دریا می تواند مصرف خوراکی داشته باشد که در قالب استانداردهای موجود، مجوز توليد و پروانه ساخت از وزارت بهداشت گرفته باشد.

وی با اشاره به اینکه بر اساس منابع طب سنتی ایران برای نمک انواع مختلفی ذکر شده است ، گفت: در کتاب مخزن الدویه حکیم عقیلی خراسانی ذکر شده است: ميان نمکهاي مختلف بدترین همه، ملح مصنوع از ماء بحر است یعنی نمک دریا، بدترین نوع نمک خوراکی است و این در مغایرت کامل با تبلیغات افراد سودجویی است که تحت عنوان فروش نمک دریا به عنوان نمک سالم تر پولهای کلانی را به جیب می زنند.

دکتر اباصلتی با اشاره به اینکه ادعا می شود که نمک طبیعی حاوی عناصر مفیدی مثل منیزیم و پتاسیم و... نیز هست که خود عامل بازدارنده پرفشاری خون هستند و عدم مصرف نمک طبیعی (نمک دریا) همچنین موجب اختلالات شدید روانی، بیماری های عفونی، فشارخون، گرفتگی عروق، ناراحتی های کبدی و پوستی و سرطان می شود، ابراز کرد:  در زنان باردار میزان ید ادرار بالای 150 میکروگرم در لیتر مطلوب می باشد  اما نتایج پایش نشان داد که میانه ید ادرار زنان باردار 128 میکروگرم در لیتر است که این امر نشان دهنده وضعیت نامطلوب ید ادرار زنان باردار است زیرا  کمبود ید در بارداری عوارض جبران ناپذیری از قبیل سقط های خودبخودی، اختلالات تکاملی و عقب ماندگی ذهنی نوزاد را به دنبال دارد.

وی بیان کرد: مصرف نمک زیاد چه از نوع ید دار شده و چه از نوع نمک غير یده باعث افزایش فشار خون می شود و این ادعا که نمک طبیعی و دست نخورده فشار خون را تنظیم میکند پشتوانه علمی ندارد.


0140.jpg - 26.10 kBمعاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به نقش تغذیه در سلامت افراد جامعه گفت: نزدیک به  ۸۰ درصد بیماری‌های غیرواگیردار وابسته به تغذیه، رفتار و سبک زندگی مردم است.

به گزارش وب دا، دکتر مهدی قلیان در اجلاس تخصصی مدیران بهبود تغذیه دانشگاه های علوم پزشکی سراسر کشور که به میزبانی دانشگاه علوم پزشکی مشهد برگزار شد اظهار کرد: بنابراین تغییر فرهنگ تغذیه‌ای مردم می‌تواند تغییر رفتار آنها را به همراه داشته باشد که این مهندسی معکوس بر عهده کارشناسان تغذیه است.

وی ادامه داد: از سالی که تحول نظام سلامت در حوزه بهداشت اتفاق افتاده و کارشناسان تغذیه به خدمات سلامت اضافه شدند، با انجام وظایف خود به نحو مطلوب خوشبختانه شاهد تحول بسیار عظیمی در مناطقی از شهرها و روستاها هستیم.

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد با تأکید بر اینکه اهمیت نقش تغذیه در بیماری‌ها و سلامت باید برای مردم شفاف شود.          گفت: در قرآن کریم آمده است که هر چه که مصرف می‌کنید به آن بنگرید که چه میزان ماده مفید غذایی دارد.


0142.jpg - 23.22 kBرئیس اداره بیماری‌های واگیر دار دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: بیماریهای واگیردار نقش مهمی در ایجاد اپیدمی و دشمن اصلی سلامت بشر محسوب می شوند از همین رو این واحد در  مسیر کنترل ، حذف و ریشه کنی تلاش دارد تا جامعه دچار همه گیریهای بزرگ مانند کرونا، وبا ، آنفولانزا  و... نشود.

دکتر زهرا نهبندانی، در گفتگو با وب دا با اشاره به اینکه بیماریهای عفونی واگیر دار از قدیمی ترین دشمنان سلامت بشر محسوب می شوند، خاطر نشان کرد: همه گیری های بزرگ ایجاد شده توسط برخی از بیماریها مانند وبا و آنفلوآنزا در قرن های گذشته خسارات سنگینی بر جامعه بشری وارد کرده است ، علیرغم پیشرفت های شگرف علم پزشکی در زمینه های پیشگیری و درمان بیماریهای واگیر متأسفانه هنوز هم بیماریهای عفونی با قابلیت ایجاد اپیدمی ( مانند کرونا)  به عنوان یک مشکل بهداشتی در سراسر جهان مطرح هستند .

وی ادامه داد: مراقبت به معنی گردآوری منظم و مستمر داده ها و تجزیه و تحلیل آنها و سپس انتشار نتایج برای مدیران و سیاست گذاران جامعه پزشکی و کارکنان سیستم بهداشتی است.

دکتر نهبندانی با بیان اینکه برای مدیریت صحیح کنترل بیماریهای واگیر، اطلاعات جامع و به روز در خصوص آنها مورد نیاز است و ابزار تأمین این اطلاعات نظام مراقبت بیماریها است، اظهار کرد: ارتقای سلامت در بر گیرنده سه فاکتور اساسی آموزش سلامت ، حفاظت از سلامت و پیشگیری از بیماری است که بدون برنامه ریزی ، هماهنگ ، همزمان و برابر برای هر یک از موارد ارتقای سلامت در سطح جامعه با مشکلات اساسی مواجه خواهد بود.

دکتر نهبندانی بیان کرد: گروه پیشگیری و مبارزه با بیماریها بعنوان یکی از واحدهای تخصصی مرکز بهداشت است که مسئولیت پیشگیری و کنترل  بیماریها در سطح کشور را عهده دار است و در زمینه چگونگی الگوی توزیع بیماریهای شایع از نظر اتیولوژی ، توزیع مکانی ، زمانی و بخصوص بار بیماریBurden of Disease و عوامل مؤثر بر آن بررسی و مطالعه نموده ، تا بتواند بعنوان عضوی از پیکر مرکز بهداشت ، هماهنگ و همپا با سایر اعضاء و بخشهای مؤثر با بهره گیری از توان تخصصی خود در تحقق اهداف بهداشتی کشور به نحو شایسته ایفای نقش کند.

 وی با اشاره  به اینکه اهداف کلی  اداره بیماریهای واگیر دار دانشگاه علوم پزشکی مشهد ، حفظ و ارتقاء سلامت جمعیت تحت پوشش از طریق پیشگیری اولیه با کاهش بروز و شیوع بیماریها ،  پیشگیری ثانویه با کاهش عوارض ، معلولیت و ناتوانی ناشی از بیماریها ،  پیشگیری ثالثیه با کاهش موارد مرگ و میر ناشی از بیماریهای واگیر و غیر واگیر است، تصریح کرد: کنترل ، حذف و ریشه کنی بیماریهای مختلف واگیر و غیر واگیر برحسب ماهیت و ویژگیهای اختصاصی هر یک از این بیماریها از جمله اهداف اختصاصی این حوزه است .

دکتر نهبندانی بیان کرد: در این مسیر استراتژیهای اداره بیماریهای واگیردار بر آموزش بهداشت، ایمن سازی، مراقبت بیماریهای واگیر و غیر واگیر، جلب مشارکت جامعه، هماهنگی درون بخشی و بین بخشی برای حفظ سلامت عمومی جامعه است.


اجلاس دو روزه سالانه مدیران دانشگاه های علوم پزشکی کشور، با حضور  جمعی ازمدیران تغذیه دانشگاه ها و مدیر کل بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، به میزبانی دانشگاه علوم پزشکی در مرکز همایش های بین المللی شهدای سلامت در روزهای 13 و 14 اردیبهشت ماه در حال برگزاری است.

به گزارش وب دا، مدیر کل بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی در این اجلاس ضمن قدردانی از میزبانی شایسته دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: تشریح برنامه های حوزه تغذیه و توانمندسازی کارشناسان تغذیه از مهمترین اهداف این نشست دو روزه خواهد بود.

دکتر احمد اسماعیل زاده خاطر نشان کرد: کودکان، نوجوانان و مادران باردار از گروه های ویژه در برنامه های مدیریت بهبود تغذیه وزارت بهداشت محسوب می شوند و امسال موضوع SDH (عوامل اجتماعی موثر بر سلامت) توانمند سازی  به دانش و مهارتهای لازم برای مدیریت بهتر )یکی اولویت های اصلی دفتر بهبود تغذیه جامعه بوده، که در قالب برنامه پزشک خانواده اجرا می‌ شود در این خصوص از تمامی دانشگاه ها، دانشکده ها و شبکه های بهداشت و درمان خواسته شده که نقش پررنگ و اثرگذار کارشناسان تغذیه را در این موضوع بسیار مهم به خوبی بررسی کنند تا بتوانند همگام با اهداف وزارتخانه گام بردارند.

وی با بیان اینکه حمایت از تغذیه کودکان از سال 1402 آغاز شده و با توجه به تخصیص بودجه  انشاالله بتوانیم مشکل سوء تغذیه را در این کودکان کاهش دهیم تصریح کرد: همچنین از سال جاری به مدت 5 سال برنامه پایش تغذیه ید در بانوان باردار مورد بررسی قرار می گیرد و تاکنون نتایج پایش وضعیت تغذیه ای ید در زنان باردار مطلوب ارزیابی نشده است ما باید  طی دو یا سه سال این وضعیت را در زنان باردار به حد مطلوب برسانیم.

دکتر اسماعیل زاده تأکید کرد: در پنج استان میزان ید در دانش آموزان به شدت در حال کاهش است، موضوع ید یکی از اولویت های دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت است و وظیفه ما فرهنگ سازی در این زمینه است. برنامه هایی که در این راستا تدوین شده، نسبتاً خوب پیش می روند، اما تداوم و گسترش آن هم باید مورد توجه باشد.

وی از دیگر اولویت های دفتر را اجرای برنامه شیر ذکر کرد و افزود: در حال حاضر در اجرای این مسیر چالش هایی وجود دارد، که در تلاش برای رفع آنها هستیم. برنامه اجرای شیر، از اول مهر ماه سال جاری اجرا می شود و از ابتدا تا انتهای  هر سال تحصیلی مورد ارزیابی قرار می گیرد.

 دکتر اسماعیل زاده گفت: اولویت اصلی اجرای برنامه های پایشی است که طی بیست سال در حال انجام است، اما امسال روی فعالیت های کارشناسان تمرکز یافته است. هدف از پایش ها این است که چالش ها به خوبی و به درستی بررسی شوند.

 وی مشاوره از راه دور را نیز یکی از برنامه های دیگر دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت برشمرد و گفت: اجرای این برنامه ها بسیار مؤثر بوده و در این خصوص تجربه خوبی در دانشگاه علوم پزشکی مشهد داشته ایم و سایر دانشگاه ها می توانند از این تجربیات بهره مند شوند بنابراین انتظار دارم، که ۱۰ درصد دانشگاه ها آن برنامه ها را اعمال نمایند.

دکتر اسماعیل زاده افزود: غربالگری اضافه وزن کودکان از برنامه های دیگر دفتر بهبود تغذیه است که از مهر ماه اجرا می شود و دستورالعمل آن هم در حال تدوین است، لذا انشاالله جلساتی که با معاونین بهداشتی کلان منطقه خواهیم شد، که علاوه بر بررسی چالش ها، اقدام به شناسایی بهتر و دقیق تر موارد مرتبط با تغذیه، فعالین این حوزه را توانمند کنیم.

  مدیر کل بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت گفت: ما همچنین ساماندهی برنامه های زنان باردار را در دستور کار قرار داده ایم، که اقدامات آن طبق برنامه ریزی صورت گرفته انجام خواهد شد و امسال یک مأموریتی در حوزه مراقبت سلامت به دانشگاه علوم پزشکی مشهد واگذار کرده ایم، تا بتوانیم با‌ استفاده از تجربه این دانشگاه، هرچه زودتر آن را کامل کرده و در سیستم نظام مراقبت سلامت بگنجانیم.

دکتر کورش اعتماد سرپرست مرکز مدیریت شبکه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با حضور وبیناری در این نشست ضمن ارائه گزارش ساختار و عملکرد کارشناسان تغذیه در سال گذشته ابراز امیدواری کرد: فعالیت های آموزشی همکاران تغذیه و اثربخشی آن بر جامعه در عملکرد این گروه دیده شود و سلامت غذایی و رویکردهای تغذیه ای افراد که در پاندمی کووید تغییر یافته است در برنامه های عملیاتی و ساختار شبکه با تقویت و انجام مداخلات جمعیتی مناسب، اصلاح و اقدامات موثری در کنترل عوامل خطر بیماریهای مختلف، بهبود رشد کودکان و تامین سالمندی سالم را فراهم نماییم.

همچنین در این نشست پیام نماینده یونیسف در کشورمان برای شرکت کنندگان قرائت شد که بر تغذیه سالم کودکان در هزار روز اول زندگی، توجه به سلامت مادران باردار ، اهمیت تغذیه در کودکان سنین مدرسه و نوجوانان و آمادگی یونیسف برای همکاری در برنامه های سلامت محور کودکان و مادران باردار تاکید داشت.

0134.jpg - 230.65 kB

0133.jpg - 222.65 kB

0135.jpg - 260.64 kB

اطلاعات تماس سامانه خبری وب دا

Image
آدرس: مشهد، خیابان دانشگاه، ساختمان قرشی
کد پستی :۹۱۷۷۸۹۹۱۹۱
نمابر: ۳۸۴۳۶۸۲۷ ۰۵۱
رایانامه :webda@mums.ac.ir
سامانه پیام کوتاه: ۳۰۰۰۲۱۹۱
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image