مدیر گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد اظهار کرد: مصرف شیر نقش مهمی در تغذیه سالم و بهبود سلامت جسمی عموم مردم دارد، مصرف محصولات لبنی در پیشگیری از سرطان کولورکتال و تخمدان تاثیر مثبت دارد.
دکتر زهرا اباصلتی، در گفتگو با وب دا با اشاره به اینکه مصرف کافی شیر و لبنیات (3-2 واحد ) روزانه برای حفظ و ارتقاء سلامت استخوان ها و جلوگیری از بروز پوکی استخوان در بزرگسالان ضروری است، گفت: کلسیم موجود در شیر و لبنیات، نقش مهمی در تنظیم فشار خون دارد، علاوه براین شیر و فرآورده های لبنی نقش اساسی در رشد و استحکام استخوان ها بویژه در دوران کودکی و نوجوانی که توده استخوانی در حال شکل گیری دارد.
وی با بیان اینکه محصولات لبنی به طور قابل توجهی غنی از تریپتوفان (TRP) و ویتامین B6 هستند، یک بستر کلیدی برای تولید سروتونین و ملاتونین، که برای شروع و حفظ خواب مفید هستند، خاطر نشان کرد: مصرف شیر و لبنیات خطر ابتلا به دیابت نوع دوم را کاهش می دهد و پروتئین های شیر باعث افزایش پاسخ انسولین پس از غذا و کاهش پاسخ گلوکز خون پس از غذا در افراد سالم و بیماران مبتلا به دیابت نوع دو می شود.
مدیر گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه مصرف شیر ، ماست و پنیر به کاهش وزن بسیار کمک می کنند زیرا کلسیم موجود در این مواد غذایی به کاهش چربیهای اضافی و کاهش وزن کمک میکند، اظهار کرد: شیر و ماست و پنیر به دلیل داشتن پروتئین خوب باعث حفظ و ساخت عضلات می شود.
وی ادامه داد: زینک (روی) و ویتامین های گروه ب موجود در شیر در بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن ایفای نقش می کنند و برخی فرآورده های شیر مانند ماست، اغلب حاوی پروبیوتیک هستند که این میکروارگانیسم ها باعث بهبود میکروبیوتای روده شده و به تقویت سلامت ایمنی و پیشگیری از بسیاری از بیماری های التهابی و آلرژیک در کودکان کمک می کنند.
دکتر اباصلتی با اشاره به اینکه شیر و سایر محصولات لبنی به عنوان منابع پروتئین با کیفیت بالا، در افراد مسن برای محافظت در برابر سارکوپنی و جلوگیری از کاهش توده عضلانی مفید هستند، عنوان کرد: ﻣﺼﺮﻑ کلسیم موجود در شیر برای ﺣﻔﻆ ﺳﻼﻣﺖ ﻭ ﺍﺳﺘﺤﻜﺎﻡ ﺍﺳﺘﺨﻮانها، ﺩﻧﺪﺍﻥﻫﺎ، پوﺳﺖ وکنترل فشارخون ﺗﻮﺻﻴﻪ ﻣﻲﺷﻮﺩ. مصرف روزانه و منظم منابع غذایی غنی از کلسیم (مانند شیر و ماست کمچرب) میتواند خطر بروز برخی سرطان ها را کاهش دهد. از این گذشته ترکیبات طبیعی موجود در شیر عملکرد سیستم ایمنی بدن را بهبود بخشیده و با خنثی کردن سموم در شرایط آلودگی هوا از دستگاه تنفس و قلب و عروق محافظت میکند همچنین دریافت ناكافي شير و لبنيات باعث تاخیر در رشد استخوانی و كوتاه قدي در کودکان و نوجوانان و افزايش احتمال چاقي و پرفشاري خون و بروز پوکی استخوان در سنین بزرگسالی و سالمندی می شود.
وی ابراز کرد: مصرف لبنیات اعم از ماست و دوغ ارتباط معکوسی با بیماری های قلبی عروقی دارد. بنابراین مصرف ماست و دوغ در وعده شام و یا قبل از خواب نه تنها باعث بروز سکته نمی شود بلکه می تواند باعث بهبود کیفیت خواب شود.
دکتر اباصلتی با بیان اینکه در انتخاب لبنیات نیز بهتر است نوع کم چرب و کم نمک آن در اولویت قرار گیرد، اظهار کرد: کیست پستان به کیسه های حاوی مایع در پستان گفته می شود که این کیست ها اغلب خوش خیم بوده و خطری ندارند. با این وجود هیچگونه تاثیر منفی ناشی از لبنیات بر روی ایجاد و یا پیشرفت این سرطان نشان داده نشده است، همچنین شواهد علمی قانع کننده ای برای حذف لبنیات در افراد مبتلا به کیست و یا سرطان پستان وجود ندارد؛ بنابراین براساس شواهد علمی فعلی مصرف لبنیات در این دسته از افراد بلامانع می باشد.